Du er her

Søtpotet-forsøk i Vestfold

Grønnsaksprodusenten Bjertnæs & Hoel AS på Nøtterøy har startet prøvedyrking av søtpotet.
Av Bo Hansen
Publisert 06.06.2018 12:09

Fylkesmannen i Vestfold finner forsøket så interessant at det er bevilget støtte til et utviklingsprosjekt på søtpotet, melder Fylkesnytt fra Vestfold.

Bjertnæs & Hoel startet utviklingsprosjektet allerede i fjor i tett samarbeid med NIBIO Landvik. Erfaringene så langt viser at det er mulig å få til en vellykket produksjon i Norge. Utfordringen blir å finne arealer som egner seg. Andre viktige elementer for å lykkes er valg av plantemateriale og dyrkingsteknikk på friland. Når det gjelder det siste, så henter prosjektet kunnskap fra erfarne dyrkere i utlandet.

Fylkesmannen i Vestfold er begeistret for prosjektet og mener Bjertnæs & Hoel med sitt nettverk, kompetanse og erfaring har alle forutsetninger for å lykkes med prosjektet sitt. Fylkesmannen velger å støtte prosjektet økonomisk fordi det har stor betydning for landbruket at det innføres nye produksjoner som flere bønder kan ha nytte av.

 

 

 

 

Nøkkelord
Faktaboks

Søtpotet

Søtpotet kommer opprinnelig fra Sør-Amerika og dyrkes i dag i alle tropiske områder. Som navnet sier er søtpotet søtere enn vanlig potet. Den inneholder fem prosent sukker, mot 0,5 prosent i vanlig potet.

Til tross for navnet er søtpoteten ikke i slekt med vanlig potet, selv om bruksområdene kan være like. Søtpoteten er avlang i formen og kan bli ganske stor - opp mot fem kilo. Den har varianter med både orange og hvitt fruktkjøtt. Den orange varianten er mest vanlig. Fargen på skallet kan variere fra lys brunt til rødt. Smaken er som nevnt søtaktig og kan minne om en søt gulrot. Søtpotet får en myk og kremaktig konsistens etter varmebehandling.

Søtpotet har lang holdbarhet og kan oppbevafres flere måneder under ideell temperatur, 12-16 grader.

Kilde: frukt.no