Du er her

Praktisk vendehjul

Med et tverrstilt hydraulisk drevet hjul i fronthydraulikken, snur Torgrim Dekkerhus traktoren på en femøring.
Av Magnus Østby
Publisert 29.04.2014 17:45

16 år gamle Torgrim Dekkerhus og Kåre Aakre fra Kolvereid har latt seg inspirere av en video av en tysk bonde som snur traktoren på femøringen på vendeteigen.

Med hjul og girkasse fra en gammel Volvo skurtresker og hydraulikkmotor fra en vedmaskin har de laget en det spesielle vendehjulet, som har fått stor oppmeksomhet både i lokalpressen og på Facebook.

- Vi har pløyd cirka 30 timer og det fungerer veldig bra. Hjulet går litt for sakte så vi skal flytte hydraulikkmotoren og montere på et kjedehjul på utsiden av girkassa. Da kan vi bruke girkasse til endre utvekslingen i tre trinn, forklarer Torgrim.

Når traktoren kommer til enden av fåra, senker Torgrim trepunkten framme slik at framhjulene løfter seg fra bakken. Så aktiveres hydraulikken samtidig som styrebremsen holdes inne. I løpet av 15 sekunder er traktoren snudd 180 grader. Så langt er hjulet brukt på en John Deere 5820, men etterhvert skal det monteres på en Valtra T162.

- Fordelen er at det blir mindre kjøring på vendeteigen og kortere vendeteig. Målet er at vendehjulet skal bidra til økt kornavling fordi det blir mindre jordpakking på vendeteigen, sier Torgrim.