Dette synet blir stadig sjeldnere på norske kjøkken. Foto: colourbox.com

Potetene taper terreng

Forbruket av potet synker. Nå spiser hver nordmann noe over 20 kilo årlig. På 1950-tallet satte vi til livs 80 kilo.

Publisert

Potetkonsumet var 22,1 kilo per person i 2012, viser forbrukerundersøkelser i regi av Statistisk sentralbyrå. Det er tre kilo mindre enn i 2009 og hele 16 kilo mindre enn i 2001.

Økt konkurranse fra ris og pasta er noe av forklaringa på det dalende potetforbruket. Det er også verd å merke seg at vi fra 1999 til 2012 økte kjøttkonsumet med over fem kilo per innbygger.

Stort overskudd av poteter

Potetdyrkinga er nå nede i én femdel av det den var på 1950-tallet og har gått ned fra 1 400 000 tonn i 1954 til 363 200 tonn i 2016, viser statistikken.

Men sjøl om potetavlingene har blitt mindre, har de ligget stabilt siden 1980-tallet. Dette til tross for at forbruket har gått ned. Det vil si at det har vært et enormt potetoverskudd, nærmere 47 kilo per innbygger. På toppen av dette importerte vi 60 000 tonn poteter i 2016.

Spiser mer potetgull

Noe av potetoverskuddet spises bokstavelig talt opp av et økende forbruk av pommes frites og potetgull. I 2012 utgjorde disse produktgruppene 5,3 kilo per person i året. Det vil si at det samla forbruket av potet i 2012 var på 22,1 kilo + 5,3 kilo = 27,4 kilo per person.

Hedmark fortsatt på potet-toppen

I 2016 produserte Hedmark 145 000 tonn poteter, nesten halvparten av alle potetene i landet. Vestfold dyrker nest mest poteter med sine 52 600 tonn. Nord-Trøndelag og Oppland er to andre gode potetfylker.

Powered by Labrador CMS