Du er her

Norges første Axial-Flow til Trøndelag

I Bedre Gardsdrift 05/09 søkte A-K Maskiner etter norsk eier til en Case IH 6088 Axial-Flow rotortresker. Nå er eieren funnet, i Trøndelag.
Av Magnus Østby
Publisert 09.06.2009 09:36

Case IH Axial-Flow

Treskeren det er snakk om tilhører den nye serien rotortreskere fra Case IH, og ble introdusert høsten 2008. Rotorprinsippet kommer opprinnelig fra USA og har vært på markedet i omlag 30 år. I Europa har treskerprinsippet imildertid hatt en trang fødsel, men de fleste store treskerprodusentene har nå rotortreskere i sitt produktsortiment. Case IH tilbyr faktisk ikke noe annet.

Case IHs nye treskere er bedre tilpassa Europeiske forhold og skal også fungere godt i Norge.

- Vi har en ny alternativ rotor, kalt ST-rotor. Denne har mindre diameter på kjernen av sylinderen, noe som gir bedre plass til halmen. Den egner seg derfor godt også under norske forhold, sier Pål Opland i A-K Maskiner.

Rotortresker i Trøndelag er ikke noe nytt for A-K Maskiner. Fra før går det en New Holland rotortresker i området, og erfaringene med denne er veldig gode, ifølge Opland.

- New Holland har to rotorer, mens Axial-Flow bare har én rotor. Slik sett er Axial-Flow en enklere tresker og vil fungere vel så bra, sier Opland

Treskeren som skal til trøndelag er den nest minste treskeren fra Case IH. Skjærebordet er 7,3 meter bredt, korntanken rommer 10 500 liter mens motoren har en maks effekt på 335 hk.

Opland forteller også at de jobber med å få nok en Axial-Flow tresker til Norge for årets sesong, og de er nå på jakt etter kunde for denne treskeren.