Du er her

Nansen-potet neste år

Vi tar det for gitt at Fridtjof Nansen hadde poteter med på sine polarekspedisjoner. Nå har han fått en potetsort oppkalt etter seg.
Av Bo Hansen
Publisert 10.08.2017 12:17

Det samme har en annen polarhelt, Sverre Helge Hassel, som nådde Sydpolen sammen med Roald Amundsen. De to nye potetsortene Nansen og Hassel, som er utviklet av Graminor, ble rettsbeskyttet i november i fjor. Det betyr at sortene er tildelt planteforedlerrett og navn. De er under oppformering hos Strand Unikorn og Norgro. Det er NIBIO som står for verdiprøvingen på oppdrag fra Mattilsynet og det er ventet at de to nye sortene blir godkjent av Mattilsynet våren 2018. Det kan bety at de første potetene kan komme på markedet neste år, melder Graminor.


Nansen-poteten til høyre. Foto: Graminor

 

Nøkkelord
Faktaboks

Nansen & Hassel

Hassel (G05-0045) er en gul tidligsort som kan høstes tidligere enn alle de andre sortene som er på markedet i dag. Den er en matpotet med god smak og som gir god avling. Den er spesielt sterk mot flatskurv.

Nansen (G06-1150) er en halvtidlig rød matpotet som kan være et godt alternativ til Asterix. Den gir høy avling, har svært god smak, glatt skall, pent utseende og også flott farge etter koking. Nansen er sterkere enn gjennomsnittet når det gjelder skadegjørere og spesielt motstandsdyktig mot tørråte.

(Kilde: Graminor)