Du er her

Modifisert potetsorterer

Av Anonym
Publisert 01.12.1999 12:00

(Fra Bedre Gardsdrift nr. 2/1999.)

Thorbjørn Farmen har en Marius 2 potetsorterer fra Slattum Produkter i Nittedal. For at denne skulle tilfredsstille alle krav til behandling av settepotetene og arbeidsmiljøet for de fire på maskinen, var en del ombygginger og ekstrautstyr nødvendig. Her fikk han god hjelp og veiledning fra Pål Fredriksen og Arne Bjerkenes.


Demper støvet

Før settepotene sorteres, varmes de opp i to døgn. De tørre potetene som er dyrket på lett sandjord, avgir følgelig mye støv og jord når kassene tippes nedi matetrakta. Fire dyser spruter derfor vann over potetene for å dempe og hindre støvet fra å sirkulere i rommet.


Manuelt ratt

Via en kilereim i kryss og aksel med ratt, justerer Farmen hastigheten på opptransportøren fra plattformen på sortereren. Dette er en mye billigere løsning enn å anskaffe fjernbetjening.


Tåkelegger

En spesialdyse, som starter samtidig med opptransporten av potetene, dusjer en tåke av luft og vann over potetene. Dette hjelper betraktelig på arbeidsmiljøet for dem som betjener maskinen.


Med handmakt

Falldempere sikrer potetene en skånsom transport ned i kassene etter sortering. Demperene heises opp med en handvinsj istedenfor et dyrt automatisk system.


Over bakkenivå

Potetsortereren er heist opp fra gulvet for å gi plass til 800 kilos-kassene under hele maskinen. Slik utnyttes plassen i rommet maksimalt.