Du er her

McHale jaktes på igjen

McHale må være et av landbruksbransjens mest ettertraktede merkenavn, hvis vi skal dømme etter antall friere.
Av Magnus Østby
Publisert 02.02.2016 09:55

Maskindrift
Maskindrift AS, ved Mona og Helge Klemetsen, Bent Gulbrandsen og Tom Arvid Nævisdal, har stor suksess og ingen planer om å gi fra seg McHale.

De siste ukene har ryktene spredt seg om at Akershus traktor skal begynne å selge McHale. McHale importør Helge Klemetsen i Maskindrift bekrefter overfor Bedre Gardsdrift at Akershus Traktor, ved eier Lantmännen, har vært på frierføtter. Men frieriet ble avslått og  Klemetsen ønsker nå å avkrefte ryktene om samarbeid. Akershus Traktor skal, som vi tidligere har informert om, bli del av Eik-kjeden, hvor de skal selge Valtra og Fendt gras- og høstemaskiner.

- Dette kan vi avkrefte her og nå. Vi har i dag en meget dyktig forhandlerorganisasjon, som har vært med å bygge opp McHale til å bli et av Norges ledende merker innen rundballeutstyr. Det er derfor ikke aktuelt for Maskindrift A/S og inngå noe avtale om samarbeid med Akershus Traktor/Lantmannen Maskin A/S om salg av McHale utstyr, sier Klemetsen.

Klemetsen opplyser at de i dag har et godt nettverk av dyktige forhandlere. Med den posisjonen McHale har i markedet, ser han ingen gevinst i flere forhandlere. Men frieriet er allikevel ikke skutt helt ut av det blå. I Sverige er nemlig Lantmännen nå i ferd med å overta importen av McHale, etter Agco. Fra svenskenes side ville det derfor passe godt å få hånd om McHale i Norge også .

- Både Semmen Bil og maskinforretning, Eikmaskin, Felleskjøpet, A-K maskiner og nå Lantmännen har prøvd å få kloa i McHale. Vår forretningsmodell skiller seg ut, men Norge er faktisk det landet i verden med flest McHale presser, etter hjemlandet Irland. Det imponerer irene som ikke ser noen grunn til å gjøre endringer i Norge, sier Klemetsen.

Selv om Maskindrift er lei uroen som følger med slike frierier, innrømmer Klemetsen at de gjentatte frieriene bekrefter at det lille selskapet i Rykene i Aust-Agder har en svært ettertraktet produktpallett, som snart også inkluderer slåmaskiner.

- 2015 ble det beste året noen sinne. Vi omstatte for 65 millioner kroner, og solgte 120 kombi- og singelpresser, 40 ballepakkere, 30 fôrutleggere pluss håndteringsutstyr. Ordrereserven for 2016 er også rekordstor, sier den norske McHale sjefen optimistisk.