Du er her

Maskinleieprisene er på vei

Bedre Gardsdrift nr. 3 og Norges mest omfattende prisliste for maskinleie er på vei til en postkasse nær deg.
Av Magnus Østby
Publisert 04.04.2013 12:00

Bedre Gardsdrift nr. 3 er spekket med godsaker, og Maskinleieprislista er kanskje den største og viktigste for mange av våre abonnenter. Årets prisliste er den 11. i rekka, og er mer omfattende og gjennomarbeidet enn noen gang. Maskinleieprislista er av så høg verdi at vi ikke gir den bort gratis. Skal du få glede av Norges mest omfattende og prisliste for maskintjenester i landbruket må du derfor være abonnent på bladet.


Ensileringsmiddeloversikten

Årets liste over tilgjengelige ensileringsmidler er klar. Leverandørene melder om økende interesse etter biologiske produkter, samtidig som salget av syrebaserte og kjemiske midler øker.


Teknogisler

Maskinprodusentene bruker store ressurser på å standardisere brukergrensesnittet i sine traktorer og maskiner. Det er vel og bra, men fordi de ikke standardiserer på tvers av merkene, risikerer du å ende opp som et teknologisk merkevaregissel.


Småmiks

Som vanlig er småmiks en aldri så liten lapskaus med blant annet bransje- og produktnyheter. Det har i lang tid versert rykter om at CNH vil flytte produksjonen av sine proff-presser fra Fannrem til Polen. Hva New Holland svarer til dette, kan du lese i Småmiks på side 10. Videre kan du lese om Agco som skal utvikle en ny generasjon skurtreskere og at det nå finnes utstyr som lar deg produsere ditt eget desinfiseringsmiddel.


Lammesmart

Lamminga er i full gang, og tre veterinærer i Stryn deler noen tips med oss. Jostein fra Sokn forteller oss også hvordan han overvant tela da han skulle grave grøft til nyfjøset.


Året det var så bratt

Mye gikk på tverke i fjor for familien Rostad i Fannrem. Dårlige settepoteter ga redusert potetavling og høgt celletall gjorde at de mistet elitemelk-tillegget. I gardsanalysen kan du lese om problemene de hadde, men vel så viktig at de møter årets sesong med ny erfaring og ny frisk.


Nye traktorer

Nye traktorer med fire sylindre var den røde traktortråden på Sima. Vi har oversikten.


Test av aktiv fjæring

Aktiv fjæring gir bedre førermiljø, men det er mange faktorer som påvirker resultatet. Det viser en test av systemene til Claas, John Deere, Massey Ferguson og Valtra. Hvordan de ulike systemene virker og hvem av de fire som gjør det best, kan du lese på sidene 42 - 50.


Headhuntet av Kverneland

Blæstad-studenten Gjermund Skjeseth er ikke bekymret for hva livet vil by på når utdanningen er over. Han har for lengst sikret seg jobb hos Kverneland.


Selvbyggere

Erling Magnar og Magnhild Kvam har valgt en høy andel egeninnsats og lang byggeperiode når de nå utvider fra båsfjøs til løsdriftsfjøs. En av erfaringene er at god planlegging og lang byggetid kan være lønnsomt.Men Kvam's løsning er ikke for alle, advarer Norsk Landbruksrådgiving.


Jordbruksfradraget

Regnskapets time er nær. Autorisert regnskapsfører Svein Paulsen ved Klepp rekneskapslag gir råd vedrørende jordbruksfradraget.


Skogeier har ansvar

Sjøl om du setter bort skogsdrifta, er du som skogeier ansvarlig for at tømmeret plasseres riktig, og at veg og grøfter er ryddet når drifta er ferdig.


Meitemark omdanner bioavfall

Er det mulig at meitemarken kan forvandle den faste bioresten fra matavfall og slam til markkompost? Spørsmålet stilles i Drammen.


Teknikk og norsk ungdom på Sima

De siste sidene i bladet er viet Sima, og vi starter med norske studenter og lærlinger i Paris. I tillegg presenterer vi årets medaljevinnere samt utvalgte nyheter.


Bli abonnent

Bedre Gardsdrift sendes ut til nesten 17 000 abonnenter. Hvis du ikke er en av disse, anbefaler vi at du blir abonnent. Abonnementet koster 530 kroner og er fradragsberettighet. Abonnement bestiller du her.

"