Nordmenn spiser mer havre og det krever nye, stabile sorter som takler klimaendringene. Foto: Graminor

To lovende, nye havresorter

Vinger og Averton er to nye havresorter som Graminor har stor tro på. De er sterke mot skadegjørere og godt rusta for de nye klimaendringene.

Publisert

Vinger er allerede i salg og ble blant annet benytta av vinnerlaget i Havre NM i fjor. Sorten har oppnådd samme avlingsnivå som Belinda, den svenske sorten som i flere år har dominert havreproduksjonen i Norge. 

Vinger er to til tre dager tidligere og har god kornkvalitet. Stråstyrke og stråkvalitet er svært god og sorten er robust og stabil og gjør det bra i økologiske sortsforsøk, hevder Graminor.

Populær i Finland

Averton er ny tidligsort som ble godkjent i Norge i år. Den gir høy avling til å være en tidligsort og er populær i Finland, hvor den i snitt behøver 94 dager for å modnes. Effektiv varmesum er 939 grader. Kjernene har en jevn størrelse og skallprosent er lav.

Vi gjør som hesten og spiser mer havre

I fjor ble det dyrka havre på ca. 25 prosent av kornarealet i Norge. 

Nordmenn etterspør stadig mer havregryn, og forbruket har doblet seg i løpet av de siste ti årene. I normale avlingsår er Norge sjølforsynt med norsk mathavre av god kvalitet.

Powered by Labrador CMS