Du er her

Lexion tenker sjæl

Om Claas har latt seg inspirere av Trond Viggo Torgersen og sangen "Du må tenke sjæl" skal være usagt, men nå gjør Lexion i praksis nettopp det.
Av Magnus Østby
Publisert 22.08.2012 11:30

Prinsippskisse av Cemos Automatic.

I 2010 lanserte Claas et elektronisk optimaliseringssystem (Cemos) for sine Lexion-treskere. Systemet går kort fortalt ut på at sensorer blant annet registrer spill og kapasitet, og gir forslag til føreren om hvilke endringer som bør gjøres. Førere på sin side aksepterer eller avslår forslagene.

Med Cemos Automatic går Claas ett skritt videre. Nå trenger føreren i prinsippet bare å angi hva slags grøde som skal treskes. En rekke sensorer registrerer utskilling og rensing, og informasjonen brukes til å justere rotorturtall, slagerposisjon, vifte og såldåpning helt automatisk. Føreren har mulighet til å koble ut automatikken, eller aktivere bare ett av de to autoprogrammene, separering og rensing.

Føreren har fire valg; maksimal kapasitet, minimalt drivstofforbruk, høy uttreksingskvalitet og balansert. Balansert er i blanding av de andre innstillingene. Ifølge Claas er det mulig å oppnå inntil 20 prosent kapasitetsøkning ved å velge maksimal kapasitet.