Du er her

Kortreist fra Grimstad

HELT PÅ JORDET: Turid Arnevik tilbyr egenproduserte grønnsaker fra gårdsbutikken på Bringsverd gård like ved Grimstad
Av Per Magne Tøsse
Publisert 02.08.2019 18:10

Vi er på tur nedover langs E18, og legger merke til et stort skilt på en låvevegg der det står POTET. Rundt låven ser vi potetåkere som allerede er høstet, og flere typer grønnsaker. Vi bestemmer oss for å stikke innom.

Gardsutsalg på femtende året

I tunet treffer vi Turid Arnevik. Hun og mannen Tor Helge driver stort med potet, og jordbærproduksjon. Sønnen Bernhard er også med i drifta. Mesteparten av varene blir solgt til grossist, men de selger også mye varer fra sin egen gårdsbutikk. Butikken er betjent fra midten av juni, til midten av august.

Mye egenprodusert

Hver morgen høster Turid jordbær, forskjellige sorter kål og salat, og agurk. Varene i gardsbutikken er helt ferske hver dag. De dyrker også tidligpotet. Sorten Ruth er klar cirka 20. juni, og Solist er klar cirka 1. juli. Berber er klar for salg i midten av juli. Turid tilbyr også sammalt hvetemel produsert på egen gard. Dette blir malt hos ei lokal mølle, og pakket i en kilos poser hos baker Sam Berg i Grimstad. Bakeren bruker også mel fra familien Arnevik i varene sine.

Supplerer fra nabolaget

I gårdsbutikken finner vi også tomat, egg, honning, og gulrøtter som er produsert i nabolaget.

Godt resultat

– Vi har betjent butikk åtte uker midt på sommeren. På den tiden selger vi varer for omtrent en million.

Resten av året er butikken åpen på dagtid, men da er den ikke betjent. Kundene plukker varer selv, og legger enten igjen penger i meierispannet, eller betaler med Vipps.

–  Jeg er stort sett hjemme på garden. Vinterstid driver vi med sortering, og pakking av poteter, sier hun.

Omsetningen i vinterhalvåret er såpass liten at det ikke er lønnsomt å ha betjening tilstede i butikken hele tiden. Vareutvalget er også mindre utenom sesongen. Likevel selger de varer for rundt 500.000 også utenom sesongen.

– Folk er stort sett ærlige, så det går greit å gjøre det på denne måten, sier Turid.

 

Faktaboks

Helt på jordet

Da vi spurte brukerne av nettsida vår hva de savnet, var det flere som ønsket mer stoff fra garder rundt omkring.

De fyldige gardsreportasjene og de grundige testene vil fortsatt være forbeholdt bladet, men framover håper vi å kunne bringe dere små snutter fra gardslivet her på nettsiden.

I serien Helt på jordet stopper vi på våre turer rundt omkring i Norge og tar en kjapp prat med bønder på jordet.