Du er her

Kjenner du Årets unge bonde?

Jakten på årets unge bonde er igang. Send inn ditt forslag før 20. september.
Av Magnus Mo Opsahl
Publisert 25.08.2017 09:09

For åttende gang skal Årets unge bonde kåres. Denne prisen går til en matvareprodusent som er under 35 år og et sunt forbilde som kan inspirere andre til å ta tak i matproduksjonen her til lands. Det er Norges Bygdeungdomslag, Felleskjøpet Agri og McDonalds Norge som står for kåringen. Poenget er å øke rekrutteringen til landbruket og øke fokuset på norsk mat.

I fjor ble det meldt inn 400 kandidater. Ingve B. Berntsen (31) var den som stakk av med seieren. Han driver med kjøttproduksjon av rasen vestlandsk fjordfe i Hå på Jæren.

– Landbruket står ovenfor et mål om 20 prosent vekst i matproduksjonen innen 2030. Det skal vi gjøre på en måte som er bærekraftig på lang sikt, og hvor vi utnytter de naturgitte fortrinnene landet vårt har. Norske bønder – store som små – er teknologisk kompetente og raske til å ta i bruk ny teknologi. Årets unge bonde representerer akkurat den typen bønder vi trenger, sier Anita Krohn Traaseth, jurymedlem og administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Resten av juryen består av Pål Johan From fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Per Borglund fra Mat fra Norge, Anne Jødahl Skuterud fra Felleskjøpet Agri, Hilde Øverby fra McDonalds Norge  og Tora Voll Dombu fra Norges Bygdeungdomslag.

Vinneren av Årets unge bonde får et reisestipend på 20.000 kroner og avløser i en uke. Hvem vinneren blir får du vite under Bedre Landbruk på Lillestrøm 10. november. Men fra 20. september kan du stemme frem din favoritt. De med flest stemmer ender opp i en superfinale, hvor juryen kårer vinneren.

 

Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri, Per Borglund, redaktør i Mat fra Norge, Tora Voll Dombu, leder i Norges Bygdeungdomslag, Hilde Øverby, leder for kvalitet, bærekraft og innkjøp i McDonald's Norge, Pål Johan From, professor og leder for robotgruppen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør for Innovasjon Norge.
Fra venstre: Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri, Per Borglund, redaktør i Mat fra Norge, Tora Voll Dombu, leder i Norges Bygdeungdomslag, Hilde Øverby, leder for kvalitet, bærekraft og innkjøp i McDonald's Norge, Pål Johan From, professor og leder for robotgruppen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør for Innovasjon Norge.