Du er her

Kjøl ned kornet om nødvendig!

Ingvild Evju i Norsk Landbruksrådgiving tar til orde for å holde et våkent øye med korn på lager som har høy temperatur.
Av Bo Hansen
Publisert 13.08.2019 10:42

– Korn på lager er en levende masse. Det vil si at kornet ånder – produserer varme og fuktighet. Aktiviteten i kornet påvirkes av kornets vanninnhold og temperatur. Ved tresking i varmt vær holder kornet en høy temperatur. Korn med høy temperatur ånder mer, og produserer vann som gjør at vannprosenten øker under lagring. For å få lagerstabilt korn er derfor nedkjøling viktig, anbefaler rådgiveren for korn og oljevekster fra NLR Viken.

Gradestokk på et kosteskaft holder

Evju mener at konet bør kjøles ved 10-12 grader eller lavere og ha en vannprosent på 13,5 – 14 prosent vann. Om ikke det er nok til å kjøle kornet tilstrekkelig ned, anbefaler hun at du følger ekstra nøye med for eventuelle temperaturøkninger.

–Nyere korntørker har ofte relativt enkle løsninger for kontroll med korn på lager, men på eldre korntørkeanlegg/bingetørker er ikke sånne løsninger innebygd. En gradestokk i enden av et langt kosteskaft kan da være til god hjelp. Det er også mulig å kjøpe mer tekniske løsninger som Webstech som overvåker temperatur og fuktighet i kornlageret.

Putt kornet i steikeovnen!

Videre oppfordrer rådgiveren til å sjekke fuktighetsinnholdet i kornet før kornet legges på lager.

–Den raskeste måten er å bruke en Wile-måler. Uten måleren kan ei steikovnsprøve gjøre jobben. Vei opp 100 gram korn, tørk det ved 130 grader i steikeovnen i minimum 8 t, og vei på nytt. Differansen tilsvarer vanninnholdet i kornet.

Følg nøye med utover høsten

Registrerer du at temperaturen og/eller vannprosenten øker i løpet av lagringstida, må dette handteres ved ekstra tørking eller kjøling. I tillegg til å følge med på temperaturen er det også viktig at du kjenner på lukt og se på utseendet til kornet, er siste rådet fra Ingvild Evju.

 

Nøkkelord