Du er her

Kalven går med mora i 4 dager

Kalvedødeligheten går ned, tilveksten går opp og førstegangskalvende blir lettere å mjølke når kalv og ku får gå sammen de første dagene etter kalving.
Av Bo Hansen
Publisert 08.05.2019 18:45

Dette er erfaringer danske Bjarne Nebel har gjort etter tre år med å la kalvene gå med mora de første fire dagene etter kalving. Som økologisk mjølkeprodusent er han forpliktet til å la ku og kalv gå sammen de første 24 timene, men resultatene har vært så gode, at han ikke har nøyd seg med det ene døgnet, skriver Landbrugsavisen.

Letter innmjølkinga

Egentlig har Bjarne lyst til å forlenge perioden hvor mor og kalv går sammen, men det krever ekstra god logistikk i et eldre fjøs med robot, forklarer bonden. Det er mange nok kalvingsbokser i fjøset, så han har ingen problemer med å tilby ku og kalv egen boks etter kalving.

- For eldre kyr er det godt å komme på djupstrø noen dager før de skal inn i et sengebås-fjøs med sand. For førstegangsfødende letter det innmjølkinga med robot at kalven har pattet dem først. Kyrne er ikke så redde for å bli berørt på juret som da vi tidligere tok kalven raskt unna, sier Bjarne til Landbrugsavisen.

Gradvis nedtrapping

Når ku og kalv skilles etter fire dager, er det som regel kua som har det verst. Omtrent 15 prosent av dem reagerer med å brøle etter kalven. Kalvene på sin side synes det er morsomt å komme over i en boks med opptil fire andre kalver de kan leke med, har Bjarne observert.

Etter at kalvene er flyttet, trappes tilgangen på mjølk gradvis ned. De to første ukene får de tre liter mjølk tre ganger daglig. Deretter fire liter to ganger om dagen.

Mjølka kommer primært fra «celletall-kyr», som roboten leder til en mini kjøletank med tappekran, slik at det er lett å fylle bøtta.

Oksekalvene vokser raskere

Bjarne veier ikke kalvene, men bonden som kjøper oksekalvene hans, hevder at kalvene nå oppnår en levendevekt, som de tidligere tok fem uker på å nå. Hos den samme slaktekalvprodusenten vokser oksekalvene til Bjarne 20 gram ekstra om dagen i feteperioden.

Håper på mer mjølk på tanken

Nå har Bjarne kjørt dette systemet i tre år og de første «forsøkskalvene» er nå førstegangsbærere. Han synes kvigene ser godt ut og bondens håp er at de skal gi en høyere ytelse allerede i første laktasjon.

 

 

 

 

Nøkkelord