Du er her

A-K stenger på Brekstad og åpner i Rindal

Bønder på Ørlandet ytterst i Trondheimsfjorden får lenger veg til nærmeste A-K-avdeling, mens kollegaer i Rindalen på Nordmøre får kortere veg. A-K maskiners forhandlernett blir ørlite endret akkurat nå.
Av Jogeir M. Agjeld
Publisert 30.05.2008 08:15

I Rindal er det åpningsfest fredag 30. mai. Tidligere har A-K hatt avtale om verksted i Rindal, men nå blir der også butikk og salg av redskap hos Rindalen Bil og Landbruk. Salg av traktorer vil skje i samarbeid med avdelinga på Fannrem.
Kjeden er fra tidligere ikke representert på Nordmøre. Nærmeste avdeling i Møre og Romsdal finner vi på Eide, mellom Molde og Kristiansund. Et annet alternativ er avdelingen på Fannrem sør for Orkanger i nabofylket.
Brekstad legges ned
A-K maskiners avdeling på Brekstad legges ned, uten at adm.dir. i A-K, Ole Grønvold, tror det vil få de helt store negative konsekvensene.
– Vi har hatt problemer med å rekruttere mekanikere til avdelingen. Lokalet vi har vært i har ikke egnet seg særlig godt. Faktisk er også tidligere det meste av serviceoppdragene på Ørlandet løst ved bruk av servicebil. Dermed er det kun et fåtall kunder som blir berørt på det viset. Det mest merkbare kommer til å være at butikken forsvinner, og følgelig den enkle tilgangen til Husqvarna-produktene, som har stått for mye av omsetningen der. Imidlertid fortsetter selgeren vår, og han har hatt økende salg i det siste.
Grønvold er naturlig nok ikke glad for å legge ned en avdeling, men ser på det som en tilpasning til virkeligheten sjøl om det ikke samsvarer med A-Ks strategi om å bedre representasjonen.
Styrker seg i Trøndelag
Kundene på Ørlandet blir etter dette lagt under avdelingen på Fannrem, som er ei ferje og fem mil unna.
– Imidlertid har vi styrket kapasiteten vår i området rundt Trondheimsfjorden. Avdelingene på Steinkjer, Stjørdal og Fannrem er alle bemannet opp, supplerer Grønvold.
– En utfordring i våre dager er å klare å bygge solide fagmiljøer, også på verkstedene. Vi kan ikke ha en avdeling kun med en mekaniker, som skal ta seg av alt. Produktene blir stadig mer krevende, slik at det beste er om en mekaniker eksempelvis kan være eksperten på presser, mens en annen mekaniker spesialiserer seg på New Holland. Det er uten tvil smart å ha flere mekanikere på hvert verksted, slik at de kan dra nytte av hverandre. Brekstads tidligere område vil nå betjenes av biler fra våre tre nevnte avdelinger når det gjelder service, slik at vi utnytter både kompetanse og kapasitet på best mulig vis.
Grønvold utelukker ikke at A-K kan komme tilbake til Fosen ved en senere anledning, dersom kabalen med mekanikere og lokaler løser seg.
Mer i vente
Den siste tiden har ledelsen i A-K vært noe opptatt med et tidligere omtalt oppkjøp. Nå er den biten i boks, og mer av energien kan settes inn på utvikling av kjeden. For eksempel ser A-K mot nord, der vi kan vente oss nyheter i løpet av året. Også i andre områder av landet foregår det samtaler. – Vi opplever faktisk flere tilfeller av folk som kommer til oss og ønsker å bli forhandlere for A-K maskiner. Det er en positiv opplevelse, forteller Ole Grønvold til Bedre Gardsdrift.

"