Du er her

Inn med rips – ut med jordbær

Aanon Midstue i Grimstad faser ut jordbæra og satser nå på rips til konsum.
Av Bo Hansen
Publisert 22.06.2018 16:59

- Fordelen med rips er at bæra kan lagres lenger enn andre bær, sier Midstue til Fylkesnytt i Aust- og Vest-Agder.

 

Rips i fruktdisken

Bærbonden har stor tro på ripsen, som skal selges i beger i butikk. Markedet er forholdsvis nytt med få produsenter, så den unge mannen er svært spent på hvordan kundene reagerer på det nye produktet.

Espalier i plasttunell

Ripsen dyrkes i espalier og Midstue binder opp tre greiner fra hver plante. De andre greinene klippes bort. Denne dyrkingsformen gir lange rakler som er lette å plukke. Det er fire år siden de første plantene kom i jorda og i fjor fikk han ei avling på fem tonn. I år er målet det dobbelte. Neste år bærer plantene for fullt. Bærbonden vurderer også å investere i plasttuneller, slik at regn ikke skal ødelegge bæra.

Farvel til jordbærene

Nå dyrkes rips på 13 dekar. Foruten ripsen har han 20 dekar med bringebær, sju dekar med stikkelsbær og ti dekar med jordbær. Neste år forsvinner imidlertid jordbæra for godt fra garden.

– Jordbærproduksjonen passer ikke for meg. Det blir for stressende med alt som skal klaffe den korte tida du har på deg fra bæret modnes til det må være solgt. Hverdagen som bonde er hektisk. Og det er vanskelig for nye produsenter å få leveringsavtaler innen etablerte produksjoner. Derfor blir løsninga å satse på noe nytt, som rips og stikkelsbær, sier Midstue.

Nytt lager på beddingen

Aanon Midstue (33), som allerede har rukket å være bonde i elleve år, begynte først med høns. Faren driver fortsatt med potetproduksjon på garden.

For øyeblikket bygger den driftige bonden nytt lager på 500 kvadratmeter, hvorav 300 kvadratmeter er kjøl.

 

Nøkkelord