Du er her

Ingen jul uten rødkål

14. desember: Den er mer adventslilla enn julerød, men det er likevel til julemiddagen at rødkålen får sin plass på bordet.
Av Redaksjonen
Publisert 14.12.2018 00:02

Selv om sesongen starter i august, er det desember som er hovedmåneden for rødkål. Mange som kanskje ikke spiser rødkål resten av året, må plutselig ha den på bordet til julaften.

Kan brukes til mye

Har du lyst å lage din egen rødkål, finner du oppskrift og framgangsmåte hos Matprat.

Men det går godt an å bruke rødkål til annet enn julematen. Den kan dampes, kokes, syltes og stekes. Du kan bruke den i salater, til wok, bake den i ovnen eller lage stuing eller kanskje rødkål-slaw til julelunsjen?

Ikke mye rødt i åkeren

Selv om rødkål er vanlig på julebordet, er den ikke like vanlig å finne i åkeren. Bama har en oversikt over hvilke produsenter som leverer rødkål til dem, og på den oversikten står det oppført kun sju garder. Fire av dem holder til rundt Oslo-fjorden, i tillegg til at det er en i Stavanger-området, en nær Gjøvik og en i Frosta.

Rød spisskål

Visste du at det også finnes rød spisskål? Denne kan brukes som vanlig rødkål, og per i dag skal det visstnok kun være ett sted i Norge hvor denne grønnsaken dyrkes, og det er på Vang gård på Toten. Det er såpass spesielt at Dagbladet laget en reportasje derfra for et par år siden.

Ingen jul uten rødkål
#ingenjulutenbonden