Du er her

Ikke bare smake – kjøpe òg

En lovendring gjør at de besøkende hos fruktbonde Nils Lekve (t.v.) i Ulvik nå kan kjøpe alkoholholdig sider med hjem.
Av Bo Hansen
Publisert 03.07.2016 11:28

Mange siderprodusenter har opplevd det som frustrerende at de kan servere besøkende og turister smaksprøver av alkoholholdig sider på garden, men at de ikke kan selge dem flaskene med det samme innholdet. En endring av alkoholloven, som trådte i kraft fra 1. juli, gjør at bønder nå kan omsette egenprodusert sider med en alkoholprosent på over 4,7 i gardsutsalget.

Kan gi ringvirkninger i bygde-Norge

Etter at flere landbruks- og matministre forgjeves har gjort forsøk på å mjuke opp alkoholloven, var det nåværende minister Jon Georg Dale som fikk æren av å åpne det første gardsutsalget av alkoholholdige drikker. Det skjedde på Egge gård i Lier samme dag som den nye loven trådte i kraft.

-Endringa gjør at bonden kan utnytte ressursene på garden på en langt bedre måte og at bonden får flere bein å stå på. Det kan skape nye arbeidsplasser i distrikts-Norge, sa ministeren under åpninga av gardsutsalget i Lier.

Ikke over 15 000 liter

Nyordninga gjelder bare produkter som ikke omfattes av EØS-avtalen, slik som pære- og eplesider. Produkter som brennevin, øl og vin som er lagd av druer, omfattes ikke av ordninga.

Fruktbøndene kan toppen produsere 15 000 liter i året og du må først søke kommunen om salgsløyve.


Minister Dale forestår den offisielle åpninga av gardsutsalget på Egge gård sammen med eieren, Marius Egge. Foto: LMD

 

 

Nøkkelord