Du er her

Hva påvirker fôrsølet?

Det er fôrkvaliteten og mengden fôr som bestemmer hvor mye fôrsøl det blir ved bruk av rundballehekk til sau.
Av Bo Hansen
Publisert 24.07.2019 11:17

Tine Rådgiving referer til et forsøk gjort ved NMBU. Forskerne konkluderer med at det er kvaliteten på grovfôret og mengden som puttes opp i hekken som påvirker fôrsølet mest. Det er naturlig å tro at det samme gjelder for geit, antar Tine Rådgiving.

Sølte bort hele dagsbehovet

Det er ingen tvil om at rundballehekken er en effektiv og arbeidsbesparende fôringsmetode. Ulempen er at metoden kan medføre en del fôrspill. I forsøket ble forskerne overraska over størrelsen på fôrsølet. Det var større enn det daglige fôropptaket til ei søye; hele 1,75 kg TS!

Plukker ut godbitene

Den viktigste årsaken til fôrsølet viste seg å være kvaliteten på grovfôret.

Ved bruk av trevlerikt, seint høsta grovfôr var det tydelig at søyene selekterte og valgte ut de bladrike plantedelene og la igjen stråene på bakken utafor hekken, skriver Tine Rådgiving.

I og med at geitene er enda flinkere til å selektere, vil det samme skje med dem, antas det.

Halv rasjon krympa sølet

Da forskerne reduserte fôrmengden og la halve rundballer opp i fôrhekken, minka fôrsølet betraktelig.

Du kan lese mer om forsøket her

Nøkkelord