Du er her

HCP vil ha endring på Jæren

I November ble det kjent at HCP ville avslutte samarbeidet med NT maskin i Nord-Trøndelag. Nå lider Traktor og Landbruk i Rogaland samme skjebne.
Av Magnus Østby
Publisert 13.01.2016 16:44

Eierskapet i NT Maskin og Traktor & Landbruk er delvis det samme, og de to HCP forhandlerne har felles daglig leder, Knut Helliesen. Da oppsigelsen av NT-maskin ble kjent i november, svarte adm.dir Lars Wear i HCP nei på spørsmålet om endringene i NT-maskin også ville få konsekvenser for Traktor og Landbruk, all den tid eierskap og ledelse er delvis den samme. Men kort tid etterpå fikk Traktor og Landbruk sin oppsigelse.

- Oppsigelsen ble sendt fra HCP 17. november, med seks måneders oppsigelsestid. Det vil si at samarbeidet opphører 17. mai. Årsaken er manglende resultater. Vi har mistet mange Deutz-Fahr kunder på Jæren de siste årene og mener potensialet for både Deutz-Fahr og Krone er større enn det vi har klart å ta ut. Nå som dette er offisielt vil vi starte arbeidet med å finne ny forhandler, sier Wear.

Wear påpeker også at Traktor & Landbruk er en stor McHale forhandler, og at HCP i utgangspunktet ikke godtar at sine forhandlere selger McHale i konkurranse med Krone. Traktor & Landbruk er imidlertid en av to forhandlere som har fått dispensasjon, siden de hadde McHale før de ble Krone-forhandlere. Men nå som McHale også vil tilby slåmaskiner, vil konkurransen mellom Krone og McHale naturlig nok tilspisses.

Knut Helliesen bekrefter overfor Bedre Gardsdrift at HCP har valgt å avslutte samarbeidet, men stiller seg litt undrende til argumentasjonen.

- Dårlig salg på traktorer skyldes betingelser vi ikke kan leve med. På tross av lavt traktorsalg ble 2015 et av våre beste år. Vi har denne uka bestilt 23 Krone-maskiner og ser lyst på fremtida, med eller uten samarbeid med HCP. Med endringene som skjer i bransjen nå ser vi bare muligheter, sier Helliesen og styreleder i Traktor & Landbruk, Torleif Sunde.