Du er her

Halmpresse på treskeren

Kanskje ikke helt tilpasset norske åkerlapper, men blir åkrene store nok kan dette være en ide: Ei presse med akkumulatorkammer henger rett bak treskeren, så både tresking og balling utføres i en operasjon.
Av Jogeir M. Agjeld
Publisert 15.01.2015 00:00

Produsenten heter Hillco, og har nylig lagt ut denne videoen for å demonstrere oppfinnelsen:

Kort sagt har du ei presse som drives av hydraulikk fra treskeren. Halmkutteren blåser halmen gjennom ei trakt bak i pressas akkumulatorkammer. Forresten er begrepet "halm" for snevert her. Produsenten poengterer at systemet presser materialet som omtales som "alt annet enn korn".

Så snart akkumulatorkammeret er passe fullt, starter pressa automatisk. Det eneste føreren skal behøve å tenkte på, er at der henger noe bak på vendeteigen.

En vesentlig fordel med systemet er at materialet som presses ikke går vegen om bakken først. Undersøkelser viser at systemet kun gir 2,7 prosent aske i den ferdige ballen, mot over 12 prosent ved tradisjonell balling. Her får du også med alt finmaterialet som ellers ville blitt liggende på bakken, noe som sikrer bevaring av en langt større del av avlingas næringsinnhold. Pluss at du sparer en arbeidsoperasjon.