Du er her

Høster jordbær to ganger i året

Sondre Austein fra Brunlanes i Larvik leverer jordbær både i mai og i september – og det fra samme areal.
Av Bo Hansen
Publisert 20.09.2017 10:38

Hemmeligheten ligger i at det fra 2014 ble lovlig å importere jordbærplanter og det er dette Austein benytter seg av når han kan dyrke jordbær to ganger i sesongen. Plantene han bruker er såkalte ventebedsplanter. Disse blir importert i frossen tilstand og gir avling 60 dager etter planting, skriver Fylkesnytt fra Vestfold.

Vil ha plantene i arbeidshøyde

Austein har et moderne tunellanlegg på 10 dekar med egen avdeling for klima- og gjødselstyring. Han planter to ganger i året på samme areal og jordbærplantene vokser i substrat, det vil si torv og perlite, et isoporliknende stoff som blandes inn for å gi jorda luft og struktur. Plantene holdes i et såkalt lavbedssystem på bakkenivå, men neste år vil Austein også bruke «table top», hvor jordbærene vokser i arbeidshøyde.

Norske bær selger også i september

Første planting skjer 1. mars med høsting i mai – juni, akkurat tidsnok til å dekke den store etterspørselen etter jordbær til 17. mai og til konfirmasjoner. Etter at bærene er høstet, kastes plantene ut og det plantes det på nytt. Disse bærene kommer så på markedet i august/september.

I følge Austein har det ikke vært problem med å komme inn på markedet med norske bær utenfor den tradisjonelle jordbærsesongen.

Konstant overvåking

Austein forteller at det en krevende produksjon som fordrer ukentlig justering av vann og næringstilførsel. Han sender inn bladprøver ukentlig i sesongen for hele tiden å sjekke at plantene få den næring de trenger. Denne form for produksjon kan ikke sammenliknes med tradisjonell jordbærproduksjon på friland; den har nok mer likhet med veksthuskulturer, konkluderer Fylkesnytt fra Vestfold. 


Høsting av norske jordbær i september er ikke hverdagskost. Foto: Sondre Austein

 

Nøkkelord