Du er her

GT4 på Agroteknikk

Den er best kjent som "u-lands traktoren " fra Ås. Nå er den tilgjengelig i hybridversjon, og du kan se den på stand D02-16.
Av Magnus Østby
Publisert 13.11.2012 07:45

El-Forest GT4

Utgangspunktet for GT4 var ønsket om å lage et enkelt multikjøretøy for bruk i u-land. Prosjektet, som ledes av Herman Qvam og Svein Olaf Lie har ikke hatt spesielt mye medvind, men ildsjelene har ikke gitt opp. I fjor overtok den svenske skogsmaskinprodusenten El-Forest, konseptet. De har videreutviklet GT4 som nå tilbys med hybriddrift.

Noe av det unike med GT4 er lav egenvekt og stor nyttelast. Eksempelvis kan den brukes som i skogen som en førerløs lassbærer som bærer det doble av egenvekten. Det innebærer at drivstofforbruket per tonnkilometer er betydelig lavere enn tradisjonelle traktorer og skogsmaskiner.

GT4 likner mest på en rullende plattform, der motor, generator og drivlinje er plassert under plattformen. Ved å ha et enkelt plan kan kjøretøyet brukes til transport av både folk og utstyr. For skogsdrift byttes plattformen ut med tømmerstaker. I u-lands sammenheng kan den brukes som kjøretøy om dagen og kraftverk for vannpumper eller liknende om natta.

Vil du se og lære mer om GT4, ta turen til hall D og stand D02-16, rett ved siden av Bedre Gardsdrift.