Du er her

Gråkjær sliter på hjemmebane bedre ute

Det danske byggkonsernet Gråkjær AS har mistet 60 prosent av omsettinga på to år grunnet krisa i dansk landbruk. Det går bedre i Norge, Tyskland og østeuropeiske land.
Av Bo Hansen
Publisert 15.10.2010 09:46

Holsterbro-konsernet Gråkjær sliter i motvind for tida.

 

For to år sida utgjorde landbruksaktiviteten 60 prosent av omsettinga, nå utgjør den bare 20 prosent. Selskapet kommer ut med et millionunderskudd i 2009/2010, skriver landbrugsavisen.dk.


Bankene sitter på gjerdet

Nedgangen begrunner selskapet direktør, Benny Lægsgaard, med at det er vanskelig å få miljømyndighetenes velsignelse til utvidelser av fjøs i Danmark, og at den finansielle krisa har satt en stopper for investeringene. Dessuten er bankene påholdne med å gi lån.


Røde tall i regnskapet

I 2007/2008 hadde konsernet en omsetning på 1,1 milliarder kroner. Siste regnskapsår var tallet 870 millioner. Det nettopp avslutta regnskapsåret viser en omsetting på bare 439 millioner kroner. Resultatet før skatt blir minus 19 millioner kroner.


Utlandet tar noe av støyten

Situasjonen blir noe lysere når vi kommer til konsernets industribygging og utenlandske engasjement. I Norge er Gråkjær både leverandør til landbruk og havbruk. Det er også vekst i landbruksbygginga i Tyskland og østeuropeiske land.


Håper på bøndene

Når det gjelder industribygg, har konsernet nettopp stukket av med en større ordre verdt 150 millioner kroner for fagforeningen Krifa.

Gråkjær forventer at omsettinga neste år skvetter opp i 600 millioner kroner. Ordrebeholdningen tilsier 800 millioner. Men det forutsetter blant annet at bønder får klarsignal om finansiering av fjøsene sine.