Du er her

Godt kornår i sikte

Kornprognosene tyder på et avlingsnivå som ligger tre prosent over gjennomsnittet for 2014-2017, skriver Norsk Landbruksrådgiving.
Av Bo Hansen
Publisert 15.08.2019 21:58

– De åkerne som ble sådd tidlig, ser veldig bra ut nå, sier Petter Fredriksen, rådgiver i NLR Innlandet.

Høsthveten dominerer i øst

Fredriksen forteller at gode forhold i fjor høst førte til at det ble sådd store arealer med høstkorn, men at varierende overvintring resulterte i at 25 prosent av arealet måtte sås på nytt.

NLR Øst kan melde om rekordstore arealer med høsthvete. De som allerede er i gang med høstinga forteller om gode avlingsnivåer.

Setter sin lit til høstværet

I de nordre deler av Østlandet bød våronna på problemer i år. April og deler av mai var lovende, men så satte snøvær og vedvarende regn en stopper for våronnarbeidet, oppsummerer Fredriksen.

– Med stadig regnvær og ulaglig forhold strakk våronna 2019 ut i tid. Mange fikk ikke sådd før oppunder sankt hans. Her er vi avhengig av en god og varm høst for å kunne høste gode avlinger, sier Fredriksen.

Trøndelag tegner også godt

De goder prognosene til tross; det springende punkt er om tørka i juli har påvirka matinga av kornet.

– Vi ser tidlig sådde åkrer med stor variasjon i fargen, med relativt store områder som gulner tidligere enn andre. Når vi ser dem som fikk sådd tidlig og det som ble sådd seint under ett, står vi foran et år med avlinger nær normalen, sier Fredriksen. 

Også fra NLR Viken og NLR Trøndelag meldes det om utsikter til et bra kornår, står det å lese til slutt i artikkelen fra Norsk Landbruksrådgiving. 

Se prognosene fra Felleskjøpet her