Du er her

Gjødsler tredjeslåtten i juli

HELT PÅ JORDET: Roy Vidar Svendsen på Nedenes ved Arendal er allerede ferdig med deler av andreslåtten. Onsdag kveld denne uken var han i full gang med gjødsling av tredjeslåtten.
Av Per Magne Tøsse
Publisert 19.07.2019 20:39

Etter tørkesommeren 2018 måtte Roy kjøpe fire trailerlass med frøhøy fra Danmark for å få nok grovfor. -Jeg var ekstremt opptatt av å ta godt vare på alt jeg kunne produsere selv, forteller han. -Jeg valgte å kutte ut knivene på pressa, fordi det drysser litt mellom rullene når kuttinga er inne. Heldigvis har jeg en god kutter i fjøset, så jeg slapp unna at dyra dro inn for mye for, sier han

Gode avlinger i 2019

Avlingene hittil i år er ikke til å sammenligne med fjoråret. Svendsen driver 650 mål gras, og tørkesommeren 2018 ga ei totalavling på 860 rundballer. Førsteslåtten i år ga toppresultat med 1300 baller. -Jeg ser lyst på situasjonen nå, sier han. Det er vanlig å høste tre slåtter på Sørlandet. Enga er stort sett sådd med enten Spire 10, eller Spire Surfor normal. Arealet som skal gi tredjeslått i år har fått 3,5 kubikk med møkk, og i tillegg blir det gjødsla med 40 kg. Yara NS 27-0-0 pr. dekar.

Nesten nytt robotfjøs

Roy Vidar Svendsen bygde nytt robotfjøs i 2012. Han eier cirka 400 tonn i kvote, og leier 160 tonn i tillegg. Alt foret blir lagret i rundball. Pressa er ei McHale Fusion 3. Hovedtraktoren hos Svendsen er en Massey Ferguson 6616. Den er ikke mange år gammel, men har allerede gått 5000 timer. -Her som det er flatt går det greit å dra pressa med en firesylindra traktor, sier Roy Vidar. -Neste gang jeg skal handle traktor blir det nok en Massey Ferguson igjen. Eik senteret i Rykene ligger ikke langt unna, og de har gitt meg bra service, forteller han. -Jeg har i grunnen litt lyst til å prøve en Fendt. Det er nok en bedre traktor, men jeg synes den koster i overkant mye, sier han.

Snart kommer regnet

Det er viktig å bli ferdig med gjødslinga. Regnet er meldt når som helst. Vi lar Sørlandsbonden fortsette arbeidet, og bare et par timer etterpå faller de første regndråpene på bilruta vår.