Gå til innhold

PTO-aksel


Anbefalte innlegg

Treng ein liten innføring i PTO-aksel, då det fins både med friløp, høgre/venstre, smatre og ulike vinkler mm. 

Når må ein ha noko meir enn kun aksling med brytebolt? Og friløp til venstre, er det beregna for kraftuttak der akseltappen går mot klokka, når ein står bak traktoren og ser?

Prøvde å søke litt info på nettet om dette, men fann lite. Savner ein liten guide for nybegynnere på dette. Særleg når det ligg an til fullt havari på girkassa viss ein brukar feil aksling...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Brytebolt er vanlig på redskap som plutselig kan kjøre seg fast, f.eks. snøfreser, gjødselvogn eller gjødselpumpe. 

Friløp brukes på redskap som har stor masse i bevegelse som trenger lang tid på å stoppe, slik at redskapen kan roe seg ned uten å dra rundt kraftuttakstappen på traktoren mens det foregår, f.eks. rotorslåmaskin.

Det er ulike typer smatrekoblinger, disse skal gi etter når belastingen blir for stor, men samtidig kunne ta tak igjen når belastningen avtar. Derfor er det av største viktighet at smatrekoblingen er tilpasset det aktuelle redskapet, og at man ikke flytter akslinger vilkårlig fra redskap til redskap. En jordfres kan ha aksling med overbelastningsvern som ikke "smatrer", men bare kobler ut.

Når det gjelder vinkler, så har det vært vanlig at vanlig kryssledd tåler å være rotasjon opp til 15 grader vinkel. Vidvinkelaksling skal tåle 45 grader, noe som gjør det mulig å svinge hengerredskap under drift.

Så er det selvfølgelig viktig å huske på at dimensjonen på akslingen skal passe til kraftbehovet og arbeidsbelasting til redskapet. En liten kunstgjødselspreder klarer seg med en nokså spinkel aksling, sammenlignet med ei steinrive.

En faktor som er vel så viktig for å unngå girkassehavari er lengden på akslingen. Det er ikke morsomt å miste kraftuttakstappen inn i bakstussen på traktoren...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...