Gå til innhold

Sertifisering av gravemaskin


Gjest

Anbefalte innlegg

Er det noen som vet hvor ofte man må sertifisere en gravemaskin på et gårdsbruk. En selger opplyste til meg at kun 5 % av maskiner på gårder i Norge var serftifiserte? Er det slik at dersom gravemaskinen er CE- merket så er den i utgangspunktetet serftifisert?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det virkelig noen som gidder å bruke penger på å få sertifisert gårdsgraveren? Med mindre en tar på seg jobber for andre en gang iblant da.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest stemagg_1

Gidder å ta seg bryet kan jeg godt være med på, skal bare grave hjemme. Det jeg er litt usikker på er hva forskiringsselskapet/ arbeidstilsynet sier hvis en ulykke skulle skje?

Er det noen som vet hva som kreves for å få sertifisert en 8- tonner? Finnes det en sjekkliste som EU- kontroll over hva som kreves?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym
Sertifisering koster ikke mye...en 1000 lapp i året. Men er det mye galt med maskinen kan de jo fort bli dyrt da. Som det blir nevnt her,er det først når det skjer noe en kan få problemer med at en maskin ikke er sertifisert. Og det kan være alvorligt nok det. Ved sertifisering går en over maskinen og sjekker for oljelekasjer, at ruter er heile, slark i bolter , at hydraulikkslanger ser bra ut(ikke rusta corder som stikker ut). Det går mye på sikkerhet, og miljø.....
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Å ha sertifisert gardsgraveren, kjem vel inn under HMS, og der etter KSL , blir litt useriøst om alt anna dill er i orden på garden, og ikkje ta seg råda til å sertifisere gravemaskina. Like farlig den so silotalja. Dersom det er avløysera, eller andre so skal bruke også, so e d vel påbudt..

Men dersom maskina ikkje består en enkel sertifiseringskontroll, so bør du kontakte en spikerfabrikk og høre om dei e interesser i meir stål..\;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Virker meningsløst på meg på en gårdsgrraver. Ei maskin kan være i helt grei stand og milijømessig fin uten å kunne sertifiseres. Hvis dere synes det er fornuftig burde vel absolutt alle traktorer sertifiseres årlig også, da det lekker en og annen oljedråpe fra noen traktorer også.

Har faktisk sett traktorer med slakke i foringer, og cord fremme i hydraulikkslanger på både traktor og redskap......

 

Halvar: hvorvidt avløseren skal kjøre gravemaskin eller ikke har ingenting med regelverket å gjøre. Maskiner skal sertifiseres enten det er Per eller Pål som kjører.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest geitbonden_ole-m_1

Maskinen må være CE merket og ha samsvarserklæring for å kunne sertifiseres. så man kan jo kjøpe en 2013 model som ikke er brukt men mangler det overnevnte og man vil aldri få den sertefisert , så halvard blir det da rett å sende den til spiker ?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Skal vistnok være kul krampe å få sertifisert importerte bruktmaskiner pga overnevnte også.

Dette uansett teknisk tilstand.

Derfor holder jeg meg til at min gårdsgraver holdes i grei stand og godkjennes årlig av meg selv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest strilen_1

Har kjøpt 3 maskiner fra England 2 settefisert i ettertid og en ikkje. Hadde aldri giddet og settefisere en gårdsgraver! dette er penger rett ut glaset. Vist det skjer en ulykke som har med ett slangebrudd eller lignende så kan det vel hende du hadde fått problemer med øvrigheten, ellers så tror eg ikke det har noe å si. Litt sunn fornuft er vel tillatt enda:)

1000kr tror eg ikkje du får settefisert for. Gjorde det for 2 år siden, betalte ca 3-4000 +reise.

Vist du vil settefisere maskinen må den være CE merket av produsent, her må du vere skeptisk. Mye jalla merking i markedet, ring produsenten og hør!(serienummer), da får du samsvarsærkleringen som du må oversette til Norsk. Ikke ring i Norge, da er alt umuligt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym
Har ein 1998 mod Komatsu 130. Har hatt den i 3 år no, og sertifisert han kvart år. Det kostar kr. 1200,- pr. gong, inkl. kjøring, men då tar servicemannen det når han er i nærleiken. Har stort sett ikkje vore noko å påpeika, men no sist var det ein hydr. slange som burde skiftast. Syns det er veldig greit å ha sertifiseringa i orden, 1200 kr i året er billig i forhold til alt styret som blir viss det skjer noko.Og til dei som meinar at det må gå an å bruka sunn fornuft er det vel berre det å seie at det er sjelden ein kjem langt med det når ulukka har skjedd og jakta på syndebukkar startar. Då er det helst formalitetane som gjeld. Så eg anbefaler å ha sertifisering og forsikring i orden. Ofte har ein kanskje med seg &quot\;kårkallen&quot\; i grøfta rundt om på gardane, og desse er kanskje ikkje alltid like observante på farar i samband med arbeidet heller..., så risikoen for at noko skjer er der.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

1200,- inkl kjøring ?

Da må du være nabo med sertifisøren. Her er det 3 t kjøring en vei og prisen blir vel deretter. For 1200 inkl kjøring lurer jeg virkelig på hvor seriøs sjekk av maskinen en egentlig foretar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym
Som eg sa kjem servicemannen innom og sertifiserer maskina mi når han likevel er i området, dvs. eg ringjer og seier at det er tid for sertifisering (eg gir beskjed i god tid), og at han kan ta det ein gong det passe. Er ein del entreprenørvirksomhet rundt her, så han er i området rett som det er. Når det gjeld seriøsitet kan eg lova at han eg brukar er seriøs, han har jobba som servicemekanikar for Kobelco/New Holland i ein mannsalder, i tillegg til at han skruar på alt anna av anleggsutstyr. Om han brukar ein time på å gå gjennom maskinen har han likevel brukbar arbeidsbetaling, men eg trur ikkje sertifiseringa pleier å ta så mykje meir enn ein halvtime. Det er tross alt snakk om ein visuell kontroll av vitale deler, og prøvekjøring for å sjekka slark m.m. Er grenser for kor lang tid det kan ta.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest stemagg_1
Takk for mange gode svar. Da blir det sertifisert maskin for min del, bedre føre var enn efter snar!
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
Gjest Anonym

Hvis gravemaskinen har under 15 kw motor så behøver ikke maskinen å sertifiseres. De aller fleste 1,8 tonnerene har under 15 kw motor. Det finnes også maskiner opp imot 2,5 tonn som har under 15 kw motor.

 

Lastebilkraner under 2 tonnmeter behøver heller ikke sertifisering.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym
Du trenger heller ikke annlegsmaskinfører sertifikat for å kjøre masseforflyttningsmaskiner under 15 kw eller kranførersertifikat for lastebilkran under 2 tonnmeter.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym
Hei, Ser det er mange som prater om sertifisering, men ingen som refererer til lovverk eller lignende. Prøvd å søke litt på Lovadata men fant ingenting. Noen som hvet hvor det er nedfelt i lover fra myndigheter?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym
Det er riktig at maskin under 15kW ikke må sertifiseres (sakkyndig kontroll), men den skal likevel kontrolleres hver 12. mnd. av en person som er kompetent. Hvis du føler deg kompetent kan du gjøre det selv, men det skal skrives ut dokumentasjon. Denne har ikke krav til utseende :-)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
Gjest Anonym

Hei.

Alle maskiner med motor over 15kw skal sertifiseres. Uansett om den er &quot\;bare&quot\; gårdsmaskin eller ei. For at den kan sertifiseres må den ha CE merking og samsvarserklering, være tålelig tett og fin for lekkasjer, ha alle sikkerhetsanordniger intakt, i heletatt være sikker og bruke (det skal den som utfører serifiseringen vite). Litt slakk i bolter er det store toleranser på. Skal mye til at ting faller fra hverandre uansett. Samsvarserkleringer på skoffer, tilter og hk fester må og foreligge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Bonde &amp\; avdanka servicemekaniker for Cat. skrev:

 

&quot\;Samsvarserkleringer på skoffer, tilter og hk fester må og foreligge. &quot\;

 

 

 

Ja, da er det ikke noe poeng og prøve og sertifisere min 5t graver engang, da halvparten av redskapene er selvlaget (soldeskuff, jibb, beitepusser.........).

Finns erklæring kun på hk feste og tiltskuffe( så en måtte gjemme bort alt annet i så fall , LOL)

 

Maskinen er en 2008 mod og vært sertifisert i alle år tidligere, men når jeg ser i papirene som fulgte med når jeg kjøpte den, så står det alltid om mangler (f,eks ikke instruksjonsbok på Norsk......), men det er krysset av på lappen på hytta at maskinen er sertifisert.

Kan en maskin altså sertifiseres selv om det finns mangler?????

(Maskinen er Norsksolgt, ingen importmaskin, om det betyr noe??)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...

Her var det mange meninger. :-) Jeg jobber hos en maskinimportør, så dette er jeg litt borti.

Helt korrekt at maskiner som er importert til Europa før 1/1 1995 trenger ikke samsvarserklæring. Maskiner som er importert til Europa etter denne datoen, skal ha samsvarserklæring. Dette er levert sammen med maskinen, såfremt den er importert av leverandør. Dette vil si at hvis maskinen er solgt ny i Europa, er den CE godkjent. Problemet her er at endel maskiner blir importert til Europa, så videresolgt til Norge, og kjøper her tror den er europeisk. Noe de ofte ikke er. Kjøper sitter da med en maskin som ikke kan bli godkjent da det ikke er mulig å få tak i samsvarserklæring. Dette er lett å sjekke ved å ringe importøren av gravemaskinmerket. For vår del sjekker vi dette, uten problemer. Et problem er at mange av maskinprodusentene bare arkiverer de originale samsvarserklæring i 10 år. Hvis de er tilgjenglige, er det ingen problem å selge en original samsvarserklæring.

Så, hvis noen skal kjøpe en bruktimportert maskin, sjekk om den er solgt ny i Europa, så slipper man mye problemer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
Gjest Anonym
Hei. Har ei import maskin som er Ce merket og det er ein samsvarserklering med,men det er bare eit A4 ark. Ifølge ein maskin selger er ikkje de nokk. Stemmer dette eller er det bare tull?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...