Gå til innhold

Skurtreskervalg


Gjest

Anbefalte innlegg

Noen som kan tipse om bra treskervalg til maks.500 mål? Tenker nyere tresker.

I mangel av egen kunnskap, er det noen som kan forskjellen på Fendt E, Claas

( usikker fremtid ettersom Làndtmannen legger ned?) NH? Takknemlig for ethvert tips;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Henke_1

Her får du sikkert mange svar ettersom hva som ligger nærmest hjertet.

 

Jeg hadde sett meg om etter en NH, tc54 (4-rister, 12/13 fot).

Da har du en stor 4-rister med bra motorkapasitet. Dette er verdens mest solgte treskermodell, og trøskeverket er så og si uforandret siden 70-tallet.

du får stor korntank og en vanvittig(!) tømmekapasitet, der tømmeskruen kommer rett fra bunnen av tanken, uten unødig mikk-makk. Tror ikke det er igjen mye remdrift på disse, men de remene som er går hvertfall rett - ikke slik spindelvev som du har på Sampo.

Relativt stor slager sørger for at den tåler litt kveketugger o.l. før det stopper helt opp. Så kommer det an på AK i ditt område, om de er noe tess.

Nå er vel sesongen nærmest over for å finne mye brukt på nett, men følger du med til høsten finner du en slik tc54 med veldig bra hjulutrusting og under 1000 timer for 450 000. Da har du blant annet hydrostatisk drift, spillindikator og AC.

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har kjørt Claas Avero 240 i fem sesonger og liker veldig godt konseptet med klappbord. Godt fornøyd med service og oppfølging fra Lantmannen og Akershus traktor. Vil nok være noen som skal følge opp salg og service på Claas i framtiden også. \;-) Hadde tidligere en MF. Sto mellom MF/Sampo og Claas når vi byttet.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker så mye for flott respons fra kyndige folk\;-)

 

Claas Avero 240, leveres eller finnes den med både helt og klappbord? Avero 160, er den også å få med klappbord? Likte det jeg så i linken til Erik A. Snedig for lagring og trange pasasjer med klappbord. Hvordan er den på legde samt å gjøre ren kontra NH som en annen anbefalte?

Motor sterk nok under våte forhold? Hva sier dere som har erfaring?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Henke_1

Jeg har hørt at de eldre klappbordene til Claas ikke er veldig glad i bløt legde, da det blir noe tull ifb med skjøten midt på bordet. Godt mulig det er rettet opp i dette på nyere modeller. Ellers er jeg enig i det som blir sagt om klappbordet til Claas - veldig lettvint å kunne ta med seg et 15 fot bord langs veien uten å måtte ha henger. Blir veldig fleksibel hvis en skulle dra på seg litt leietrøsking!

Averoen forøvrig ser ut som ei trivelig maskin, og jeg tror både Claas og NH i senere tid har kommet med motorer som er sterke nok til krevende forhold.

Ang renhold tenker jeg dette er hipp som happ de to i mellom.

Vet at Sampo/MF har et veldig bra system for å dra ut halmristere (og sold og kornplate?) i kassetter. Dette må jo gjøre renhold til en lek..

Spennende prosess - vil gjerne høre hva du ender opp med!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Avero fås både med fast- og klappbord. Motor virker sterk nok. Vil framheve autocontur funksjonen på skjærebordet. Det følger terrenget i fartsretningen og sideveis automatisk i den høyden du ønsker. Med to innstilte høyder er det kun et lite &quot\;trykk&quot\; på knappen så endrer du fra vanlig skjærehøyde til legde. Disse justeres enkelt under kjøring. I tillegg så er det 3-D soldkasse som skal være bedre ved sidehelling. Hytta har samme comfort som de større treskerne. Skjærebordet har fått ny knivløsning og annen løsning på skjøten ift de gamle bordene.

Sampo har nok noen løsninger som er bedre på rengjøring. Vi kjørte MF tidligere og valgte nå Claas ut fra at den passer vår bruk best. Fleksibel, Rask, Enkel og Driftsikker.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Henke_1

Ved 500 daa kommer du på ei grense der du enten havner på 12-13 fot eller 15+ fot.

Utstyrnivå kan også variere veldig her.

Ved kjøp av 12-13 fot er du ikke avhengig av vatrende skjærebord. Velger du derimot 15+fot, er vatrende skjærebord etter min mening et &quot\;must&quot\; for å få med seg legda på litt kuperte jorder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjempegodt å få gode råd på denne måten. Skal på Agroteknikk og får prøve å sett på en del utstyr der, spesielt treskerne. Med bakgrunn i rådene fra dere vet jeg nå mye mer om hva jeg bør konsentrere meg om. Så atter en gang mange takk.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jeg har en Claas Dominator 150 med 15 fot skjærebord og er veldig godt fornøyd med den. Har også 12 fot skjærebord men treskeren går mye bedre og det er mye smidigere med 15. Det krever skjærebordsvogn men tiden det tar å koble har jeg tjent inn i løpet av ytterrunden. Du må ikke kjøre helt på kanten for å få med deg kanten og to jafs ved siden av hverandre så kan du snu i skåren. 12 fot skjærebordet er ca 4 meter utvendig bredde det også så det er ikke interessant å kjøre med på det heller. Et klappbord veier mye mer enn et vanlig så det trengs ekstra vekter bak, det har mye større vedlikeholdsbehov og jeg tror ikke du sparer noe tid når du skal klargjøre i åkeren.

 

Det jeg ser på som fordelene med 150'n er at den:

-veier mellom 8,5 og 9 tonn tresker klar, noe som gir ca 12 tonn med full tank og dermed ikke mer enn 6 tonns aksellast.

-god kapasitet i forhold til størrelsen. Jeg har tresket av 650 daa i år, 210 egent areal og 440 leiekjøring, med 0 spill. Den klarer fint mer.

-med 750/65 R 26 og 1 bar lufttrykk er det minimale kjøreskader

-Hydrostat.

-uten skjærebord er den 2,98 meter bred og kan flyttes uten følgebil og den gjør godt 30 km/t etter vei.

 

Ulempene/det jeg savner er

-turteller og justering av viftehastighet i hytta samt justering av sålda.

-kunne vært ASP slager på den. Mister litt kapasitet ved legde og tungt treskbare korn. eks bygg.

 

Jeg hadde anbefalt en Dominator 140/150 eller Avero 160 / 240 (Avero 240 har ASP) eller tilsvarende fra andre merker. Jeg har bare hatt Claas og kjenner lite til andre merker. Brukt er disse størrelsene relativt dyre i forhold til kapasiteten da det selges få i denne størrelsen og de er populære i forhold til en større.

 

Lykke til :-)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville gått for Sampo/MF. Det er snakk om inntil 500 da. Da har en ikke bruk for så stor tresker at det er behov for klappbord eller andre transportløsninger som dere omtaler i varmeordelag.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er mere en merke du må tenke på når du skal velge skurtresker. Størrelsen har mye og ,hvordan håndterer du det som kommer ut i fra tanken. Har du egen mulighet for lagring og tørking, kjører du og tømmer i in plantørke eller skal det transporteres opp i en silo med gamle skruer eller luft som tar evigheter, har du hjelp til mellom transport. Slik at du konsentrer deg kun om tresking, eller tresker du rett i kontainere. Hvor lett er det og få nye når disse er fulle. Har du mulig het til kun og treske en kontainer per dag er ikke 5m tresker nødvendig så sant du ikke skal gjøre dette på noen timer etter at man har vært på ordinær jobb.

 

Det har også noe og si hvor i landet du bor og hvilket type vær som er mest vanlig i følge statesikken. Altså hvor lang innhøstings sesongen streker seg.

 

Har du tørke spiller også inn hvis den kan drives billiger en det du får i trekk for å lever rått korn. Da kan man utnytte kapasiteten på treskeren og treske selv om kornet er noe rått.

 

 

I Sverige snakker de om lønnsomheten i tresker på 2,5 m til 3 m på arealer til 1000mål (100ha) rundt 5 meter er ikke aktuelt (lønnsom) før man kommer opp i 3000mål (300ha)

http://www.jti.se/index.php?page=publikationsinfo&amp\;publicationid=908&amp\;returnto=96

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ro har noen viktige poeng du må tenke på.

Du forsvarer vel neppe en tresker til mer enn 500-600.000 på 500 mål. Selv har jeg hatt flere Sampo/MF. Dette er billige &quot\;blikktreskere&quot\;, aldri mer av dette her! Har nå en Claas Dominator som er bunnsolid, er kjempefornøyd. Sats på en pent brukt Claas eller NH, det er mitt råd. Du kjører 2-3 ganger så mye med disse før de er utslitt kontra Sampo/MF

Kjører ca 450 da med 12 fot bord og har da betydelig &quot\;overkapasitet&quot\;

 

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Nye c serien til mf samp er ikke No blikk boks i den forstand som eldre maskiner fra rosenlew var.kjører nh selv men

Har en venn som tresker 1200 mål i året på 3 gårder med sampo kjøper ny maskin hvert 10 år å har rimlig tresking. Va som er flott å fint å dyrt er en ting men det er da morro å tjene penger på å jobbe å ikk betale skurtreisking med andre penger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Har du vurdert å leie? For under 75.000/år slipper du alt av vedlikehold, diesel, arbeid og risiko og kan konsentrere deg om å ta unna kornet. Hvis du regner 1/3 variable og 2/3 faste kostnader er du veldig grovt regnet på en investeringskostnad på 500.000 med 10 års nedbetaling og beregnet 0% rente. Hvor mange arbeidstimer leier du inn til kornkjøring, og hva kan du spare på å "frigjøre" deg selv? Leie, eventuelt maskinsamarbeid, bør være med i vurderinga, spesielt på utstyr der en i normalår sitter med overkapasitet på 100-500%.   

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...