Du er her

HelgeEriks bilde
HelgeErik
Logget av
Innmeldt: 30.09.2018
Innkjøp av tresker

Overtatt gården, og ønsker å investere i tresker. Maksimal pris blir rundt 500.000,- da det føles som mye penger for noe en bruker såpass lite i løper av året. De siste årene har det blitt benyttet leietresking her, men jeg ønsker å drive alt selv. 

 

Har tresket selv før, men er noen år siden. Og jeg er ikke noen ekspert på selve maskineriet her og hva en bør se etter. Hva bør en være oppmerksom på ved kjøp? Hva bør en belage seg på i årlige servicekostnader? Fortrinnsvis ønsker jeg Massey eller Class. 

Fosens bilde
Fosen
Logget av
Innmeldt: 15.08.2019
Hei! Det hadde vært til hjelp

Hei! Det hadde vært til hjelp om du skriver noe om størrelse på tresker. Er det bratt? Tenker du å ta service selv eller sette det bort?

Jon Bondes bilde
Jon Bonde
Logget av
Innmeldt: 17.04.2017
Tresker

Hadde tresker selv de første åra, riktignok en gammel 9fot MF330, men den kosta meg egentlig "ingenting" der den stod. Ikke allverden til areal heller, ca 250 mål korn den gangen. Regna på det etter et par år, og fant ut at jeg brukte like mye i vedlikehold, reparasjoner og deler, som det hadde kosta meg å leie tresking på hele arealet. Selv om jeg ikke trengte å regne ei krone i nedbetaling av maskina. Dvs at jeg satt på treskeren og jobba gratis på de fineste høst-ettermiddagene og -kveldene. Er nå med på lagstrøske, den går også i knappeste laget men det går mye raskere og er mye mer driftssikkert... Vi er midt i nedbetalinga av denne, den kosta ca 1 mill og går på ca 1000 mål i året, og pr nå betaler vi ca 160-170 kr/daa + timepris på sjåfør (som godt kan være en selv). Timeprisen her betaler nedbetaling, vedlikehold og diesel. Men når den er nedbetalt, vil prisen nødvendigvis gå mye ned for kapitalkosten utgjør mye, og vi tar den på 5 år. Så vi betaler i prinsippet like mye nå som om vi hadde leid ekstern tresking, men vi betaler til oss selv og vil klare å spare inn en del når vi eventuelt kjører treska ferdig nedbetalt. 

HelgeEriks bilde
HelgeErik
Logget av
Innmeldt: 30.09.2018
Hei!

Hei!

 

Det er snakk om 350-400 mål som skal treskes, svært lite bratte jorder. Alt ligger "ett steinkast" unna gården også.Service vil jeg gjerne lære meg med årene, men trolig blir det satt vekk til å begynne med.

Fosens bilde
Fosen
Logget av
Innmeldt: 15.08.2019
Ville definitivt gått for

Ville definitivt gått for Claas hvis MF er alternativet. Har hatt 3 av sistnevnte fra 1984-2006 med mye tull. Lett bygd og lite holdbart. Nå Claas Dominator 150 med 12 fots bord. Det er egentlig en helt annen divisjon i fht MF/SR mht kvalitet, til dels også kapasitet. Den veier 4 tonn mer enn min siste MF 2035 med 10,5 fot bord. Nå har MF/SR også noen fortrinn men skal du ha større enn 2025 må du ikke ha åpne sluttdrev men HD-nav om det ikke er helt flatt. Har selv havarert to slike. Er høsten ok bør du ha god kapasitet med bord ca 10 fot. Dette bør gå fint på ca 50 timer. 500000 er kanskje i overkant på dette arealet? Vil anbefale deg en Dominator 48-58, evt 140-150 om du vil legge i mer penger

Mht service og vedlikehold så vil jeg tro dette havner på mellom 10-20000 om du setter det bort. Bruker du en dag og gjør dette selv har du god betaling. Bli ihvertfall med servicemannen på hele servicen om du setter det bort i starten. 

Lykke til 😊

OS_1s bilde
OS_1
Logget av
Innmeldt: 24.09.2008
Hvis du regner på det reint

Hvis du regner på det reint økonomisk så er det nok det billigste å leie noen til å treske.

Men så må en i landbruket ta med til rett tid aspektet også.

Mange begynner å bli fortvilet rundt her nå da de ikke har fått tresket modent korn, pga tilgang på tresker og mulighet til å få levert korn.

Da kan regnstykket fort bli helt annerledes!

Ville som Fosen her skriver gått for Claas, dette er gode maskiner. Men se etter hvordan de er vedlikeholdt! 

Gode maskiner går i stykker de også hvis de ikke er passet på..

Vi tresket tidligere ca 400mål med Deutz Fahr 980 10 fot, var utrolig billig og driftssikker tresker!

Ble til at vi byttet den for 4 år siden nå kjører vi en New Holland TX32, god kapasitet med den og mye tresker for pengene!

Service koster som regel ca 10-20.000 i året, vi har pleid å ta service annenhvert år. Året i mellom så skifter jeg olje selv og smører opp maskina.

Skjer gjerne ikke så mye at en trenger service hvert år er min erfaring, samtidig så er det viktig å ha noen med kunnskap til å sjekke reimer, kjeder osv i forhold til slitasje og riktig stramming.

 

HansA_1s bilde
HansA_1
Logget av
Innmeldt: 07.03.2013
Rimelig backup.

Driver 1000daa basert på leietresking. Det har gått veldig trått i år.
Derfor har jeg også en Claas Dominator 66 som backuptresker. Da er tørka alltid full.