Gå til innhold

Nybegynner med sau


BørreJ

Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg bor på et småbruk med ca 100kvm kaldfjøs i grei stand, et jorde på 2 mål i tilknytning til fjøset, og et beite inne i skogen på ca 70 mål. Vi har ikke noe erfaring fra før, men er interessert i å bruke denne plassen til å ha sau. Har lest en del her inne og på diverse andre nettsteder, og ut i fra det andre skriver har jeg kommet frem til at når det gjelder hvor mange sau jeg kan ha er det vel beitemulighetene som begrenser det.

Noen skriver at en sau trenger et beiteareal på 2 dekar fra vår til høst. Stemmer dette? Jeg har bare 70 mål, så da blir det jo bare 35 sauer. Hvis en søye får 2 lam betyr det at jeg kan ha 11 vinterfora søyer. Det blir vel ikke noe å tjene på det, er det noe jeg kan gjøre for å øke kapasiteten? Evt dele opp beite i flere deler og flytte sauen rundt, sånn at gresset rekker å vokse mellom hver gang de beiter der? Vil det gjøre at jeg kan ha flere sauer der? Eventuelt så må jeg tileggsfore, men det blir sikkert kostbart?

Jeg har ikke mulighet til å produsere grovfor selv. Ut i fra det jeg har lest spiser en sau ca en rundball per vinter, og det kan koste rundt 500 kr per ball. Stemmer det? Det virker som om mange ikke forer sauen med kraftfor, er det mye dyrere med kraftfor hvis man uansett må kjøpe foret? 

Jeg skjønner jo at jeg ikke blir rik av dette, men ønsker jo å ha en liten fortjeneste. Har tenkt på både Norsk Kvit Sau og Gammalnorsk Spælau. Jeg bor i Østfold om det har noe å si. Jeg har erfaring med å foredle kjøtt og å lage spekemat, så har tenkt på å kanskje prøve å få en nisjeavtale med Nortura for å foredle og selge kjøttet selv. . Hvordan er det å sende såpass få sauer til slakt på Nortura?

Setter pris på tips og råd fra dere som har mer peiling. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enkelt å greit skal du drive med sau må det drives stort og mange dyr. Kjøttet har du ingen fortjeneste på det gir du nermed gratis til nortura. Så kan du dra på butikken å kjøpe et fenalår til 1300 kr stk. Tilskuddet som redder sau bonden  idag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du må nok drive i et omfang som gir produksjonstilskudd og du kan bli momsregistrert og slikt, hvis du ønsker deg et overskudd. I såfall må du ha spredearel for husdyrgjødsla fra drifta, og 2 daa er ikke grunnlag for mange sau (ta kontakt med landbrukskontoret, så hjelper de deg litt med hva som eventuelt er mulig). Hvis det dere ønsker er beiting av arealene, så kunne du jo prøvd å finne en sauebonde i nærheten og tilrettelegge litt for at hun kan ha noen sau på beite i beitesesongen. Hvis du ordner gjerding og det er enkel tilgang på vann, så kan det være veldig interessant for noen bønder. Da kan bonden helt sikkert få tl en avtale om at du får kjøpt tilbake de lamma/sauene som har gått hos dere fra slakteriet, så kan du foredle kjøttet og selge. Tror helst det er i dette leddet du kunne hatt litt fortjeneste. Kanskje kaldfjøset kan bygges om til et fint produksjonslokale?

For å svare på noen av spørsmåla:

Det er vanskelig å si noe angående behov for beiteareal - avhengig av området.

Antall rundball per sau avhengig av kvaliteten på rundballen. Hvis du har god kvalitet på fôr og du gir kraftfôr i tilllegg, så er det greit med én, men vanlig rundball tåler ikke å ligge lenge når plasten er tatt hull på. Med få dyr må du kjøpe høy. Det er dyrt fôr.

Hvis du skal selge litt svære, kjøttfulle fenalår, bruker du NKS. Bruker du en smårase, må du selge litt mindre fenalår, men ofte lage en liten historie rundt rasen du bruker når du selger.

Det pleier ikke å være noe problem å ta tilbake et mindre antall lam på nisjeavtale. Kan hende du bør ta jobben med å sjøl kjøre dem til slakteriet, hvis det ikke er altfor langt unna.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar!

Hvor stort omfang må man drive for å få produksjonstilskudd og bli momsregistrert og slikt?

Det var jo egentlig en god ide å prøve å få til en avtale med en bonde i nærheten, det skal jeg absolutt undersøke nærmere. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du bedriften må ha ett salg omsetning på 50000,- når denne grensen er passert skal du søke om å bli registrert i mva registeret. Når du er godkjent kan du kreve mva og få refundert moms. Om jeg ikke husker feil nå. Så er det minimum 25 dyr sau for å få produksjon tilskuddet.  Det vil ikke være mye i starten. 

Vi har bygd oss opp fra 10 dyr sau til 200 på 5 år. Jeg kan trygt si de første åra med tilskuddet ha null betydning økonomisk. Det gikk 10 gang mer ut en inn. Enda med 200 dyr vinterfora skal bestanden økes her 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ingen nedre grense for hva en får tilskudd for MEN det er innført et bunnfradrag på 6000,- på alle produksjonstilskudd (jord, beite, husdyr osv) som trekkes fra beløpet. Dvs har du rett på mindre enn 6000 i tilskudd får du kr 0,- og har du rett på 8000,- får du utbetalt 2000,- 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dekningsbidrag som brukes i offisielle kalkyler for sauehold er på ca 2500,- pr vinterfôra sau. Ser at de som driver litt seriøst ligger gjerne på mellom 3-4000 pr vfs. Tilskuddene er åpenbart viktige, men at man får produsert noe er nok like viktig nå når så mye av tilskuddet er "flytta" over på kvalitetstilskuddet. Dette er kanskje det beste argumentet for å styre unna "smårasene" og heller gå for litt mer kjøttfulle dyr. Forskjell inntjening pr vfs mellom 0,6 slakta lam/sau som ikke kvalifiserer til kvalitetstilskudd, og 1.5 slakta lam/sau som får kvalitetstilskudd, er rimelig stor... 

At en får lite for sauekjøttet akkurat nå stemmer forsåvidt, men en trenger jo ikke å levere akkurat den uka prisen er dårligst heller da, som enkelte av de som har vært i avisene har gjort... 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for nyttig informasjon. Det blir vel til å ha dyr til eget bruk og for hyggens skyld i første omgang. 

Kan jeg frakte sau i en vanlig tilhenger med nettingkarm? Eller evt en hestehenger? Eller må det kanskje en mer spesialisert henger til for å frakte sauen? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du finner alt du spør om ang. transport her:

https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyretransport/transport_av_dyr_til_beite/hvilke_krav_gjelder_for_dyretransportmidler_som_brukes_til_og_fra_beite.15875

Kort sagt: Ja, du kan bruke en vanlig tilhenger eller hestehenger. Mange har de til og med baki kassebilen, om det er snakk om få dyr over kortere avstand. Og kanskje ikke en 2018-modell bil... 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er snakk om to ulike konserveringsmetoder, høy er som du sikkert vet gress som er tørka til det er lagringstørt, enten på bakken, på høytørke eller på streng. Surfor er konservert ved at en nekter lufttilgang (rundball eller tårn/plansilo) og man får en anaerob gjæring av melkesyrebakterier som senker pH i grasmassen til et nivå der det ikke skjer videre omdanning. For å "kickstarte" den anaerobe gjæringen kan det tilsettes kjemiske (preparater inneholdende maursyre/propionsyre) eller biologiske midler (bakteriekultur) som både er med på å redusere tiden det tar før pH senkes, og hvor mye av sukkeret i graset som forbrukes for å redusere pH. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan vel legge til at surfor som får tilgang på luft ikke er lagringsstabilt. Tar man hull på plasten må foret brukes. Hvor fort prosessen går er mye styrt av temperatur og fuktighet i foret. Det går ganske raskt nedover med en våt ball i varmt vårvær.

Av den grunn er ikke vanlig surfor av rundball godt egnet til små besetninger med noen få sauer. Da bør du ha noe tørrere, som f.eks høyensilasje eller tørrhøy.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for nyttig informasjon, det er til stor hjelp. 

 

Hva slags gjerde bruker dere til sauen? Jeg har lest om både netting og strøm. Strømgjerde virker mye billigere, men jeg hørte at ulla gjør at sauen er litt beskyttet mot strømmen og at de lettere kan stikke av da.. Hva tror dere om det? Og hva om jeg vil ha noen geiter sammen med sauene? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv om du regner på strømnetting på 50m bunt er dette billigere enn fast nettinggjerde - men jeg er egentlig ikke i tvil om at fast nettinggjerde er mer egnet til å holde sau på plass over tid. Mindre vedlikehold og mindre prakk. Spesielt på steder der det er "påstand" på gjerdet, f.eks mot innmark. Har hatt en del strømgjerde og hatt problemer med dette, men det handler forsåvidt også om hvor bra strømgjerde som settes opp. Et tips er vel å ha flere tråder der en tråd er jording, dvs ikke strømførende men settes i kontakt med jord med jordspyd. Ulla isolerer en del mot strøm, ja. Og lærer de seg trikset med å komme gjennom, er løpet stort sett kjørt. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...