Gå til innhold

Frilandsgris fakta. Anyone?


Magne Sandnes

Anbefalte innlegg

Jeg hgar lest flere poster ang frittgående gris. Men har enda ikke funnet en tråd som remser opp klare fakta... 
Er det noen som har erfaring med frialnsgris som har lyst å komme med en informativ liste?

Hvor mye kraftfor pr gris?
Hvor mye grovfor pr gris?
Slaktevekt (differanse lite og mye kraftfor)
Bedekning eller inseminering? 
Eller kjøpe smågris fra større produsent? 
Fryselager?
Frakt av frysevare ut til forbruker?
Og ellers alle andre tips?

Håper noen med erfaring har noen hjelpende svar :)





 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

...Steinkjer Kommune, be om å bli satt over til ordføreren. Han driver med frilandsgris :)

Jeg TROR det er lett å bli "lurt" når man søker info om dette, ettersom mange som driver med dette småskala kjøper "tapere" fra smågrisbesetninger, og er alt for forsiktige med å tilleggsfôre. Hadde selv et forsøk på dette for en del år tilbake, kjøpte 4 "tapere" som ble satt i ei trø med strømgjerde, og som i praksis hadde fri tilgang på kraftfôr (automat). To av de sjøldaua i løpet av sommeren, sikkert fordi de hadde en eller annen lidelse som gjorde de til "tapere", og de andre to kom hjem av seg sjøl når det ble speik. Dukka opp i en busk ute på tunet en senkveld. Tror begge passerte 100 kg slaktevekt, så de var voksne. Fantastisk kjøttkvalitet, noe helt annet enn "butikk-gris". Mørere, mer marmorert... 

Kan komme med noen spesifikke tips. Det første er at du kjøper smågris fra smågrisbesetning. Det andr er at du gjør en avtale med Nortura (eller annet slakteri) om nisjeslakting, og tar slaktene i retur som nisjeslakt. Du kan da få de returnert ferdig partert (grov- eller finpartert). Det tredje er at du bestemmer deg for hvilke produkter du skal selge i god tid før du slakter, annonserer produktene og slakter ihht bestilling. Ikke sats på å legge opp lager. Ja, det blir dyrere slakting (stoppavgift for hver gang) men du sparer mye på at du ikke trenger å ha ting liggende på lager (i stor grad). Se også om du kan finne produkter som ikke konkurrerer direkte mot "butikk-produkter", ikke prøv å selge vanlig ribbe eller vanlig bacon. Et tips er speka nettasteiker (altså små steiker i nett som spekes og tørkes, dritgenialt produkt, litt i retning av pæreskinke). Jeg "pusha" 3 sånne, og de siste 30 solgte seg sjøl. Tørrsalta bacon likeledes. Lær deg om speking og røyking, det er enkel foredling som gir god fortjeneste (og dritgode produkter som regel). Skill deg litt ut. Ta innmaten i retur og lag leverpostei, sylte, alle de gode tingene. 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...

Jeg har skaffet meg seks griser som skal gå ute hele sommeren. Det er ment som et slags alternativ til en sommerjobb, men jeg ser ikke for meg hvordan jeg skal klare å få god inntjening på prosjektet... Er det noen som har gode tips til hvordan få lønnsomheten opp? 
Hvor mye dyrt kraftfôr måned egentlig ha? Kan de få i seg mye noe næring fra gress, blader og røtter? Hvor mye kan man selge kjøttet for etterpå? (Planlegger å ta kjøttet i retur fra slakteren, og selge det privat)

Mvh

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har skaffet meg seks griser som skal gå ute hele sommeren. Det er ment som et slags alternativ til en sommerjobb, men jeg ser ikke for meg hvordan jeg skal klare å få god inntjening på prosjektet... Er det noen som har gode tips til hvordan få lønnsomheten opp? 
Hvor mye dyrt kraftfôr må de egentlig ha? Kan de få i seg mye noe næring fra gress, blader og røtter? Hvor mye kan man selge kjøttet for etterpå? (Planlegger å ta kjøttet i retur fra slakteren, og selge det privat)

Mvh

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...