Gå til innhold

Dyr ute i -20 grader!!!!


Gjest

Anbefalte innlegg

hva mener dere om at nrf-kviger, kalver og okser går ute i -20 grader? dyra er tynne å får en rundball i ny å ne. helst blir det fora om natta eller sent på kveld. gulvet inne i fjøset er revet ut, så de kan ikke ha inn dyra. har ikke noe skjul for vær og vind i d heletatt. vet ikke om de har tilgang til vann. men vil tro at det er spekt. hvordan skal man gå fram med sånt?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

hva mener dere om at nrf-kviger, kalver og okser går ute i -20 grader? dyra er tynne å får en rundball i ny å ne. helst blir det fora om natta eller sent på kveld. gulvet inne i fjøset er revet ut, så de kan ikke ha inn dyra. har ikke noe skjul for vær og vind i d heletatt. vet ikke om de har tilgang til vann. men vil tro at det er spekt. hvordan skal man gå fram med sånt?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bullseye_1

Hvis du mener forholdene er kritikkverdige så si det til eier´n. Du ville kanskje høre at du burde legge inn en bekymringsmelding til mattilsynet, og det kan godt hende det er riktig og, men jeg syns det er mer realt å gjøre seg personlig hørt.

 

Hvis du ikke vet om de har vann eller ikke så tyder vel det på at du ikke har vært så veldig nærme for å observere forholdene, og det burde du vel vært, så du isåfall har sikre kort på hånda. Alle dyr skal ha konstant tilgang til vann. Et urokkelig krav.

 

NRF-dyr klarer kulda de også, selvom de ikke er så hardføre og robuste som de fleste kjøttrasene. Får de ligge tørt så er det egentlig uproblematisk. Dog skal de ha tilgang til ly for vind og vær, tre tette vegger med mulighet til å tette den fjerde.

 

Tror sikkert han har eller vil få disp ettersom de tydeligvis jobber på fjøset. Det er jo til en viss grad kritikkverdig at de ikke har sørget for å bli ferdige før vinter´n kom, eller har fiksa en midlertidig mulighet for å gi dyra tak over hodet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest vemund_1
har hatt dyr ute hele året, i flere år vi i både 20 og 30 minus.... ikke noe problem i det hele tatt så lenge dyra har mat og vann, og muligheten for tak og vegger når de selv ønsker det. våre hadde tilgang på en uisolert hall med halmtalle, og et lite skogsholt. Dyra brukte så å si ikke hallen,men vandret heller rundt på området de hadde tilgang på. De dyra som går ute trives mye bedre enn de som får være inne i varmen i gamlefjøset. Det at dyra blir fôra sent om kveld,eller på natta passer egentlig bra med døgnrytmen hos storfe, og det forekomme vel i de fleste fjøs også...
Lenke til kommentar
Del på andre sider

tja dyr ute om vintern kan for noen være dyreplageri men så lenge de har tilgang til ly å tørrt liggeplass så lider de ikke- har jobbe med ku sjøl!

Jeg synes du skal stikke til dyre eiern å ta opp dine synspunkter- vær hyyggelig å ingen verdensmester,han kan da svare på dine spørsmål,kansje det er noe han ikke har tenkt på? en ting som er felles hos ku bønder jeg kjenner er at de er svært intereserte i sine egene kuer. synes du bonden virker merkerlig det ikke er ting i orden så kan du vel ta kontakt m mat tilsynet.

Jeg hater mattilsynet,det er masse folk med utdannelse som er for flinke til å utføre arbeid å som ikke får noen veterinær jobb,men som bærger ræva si med en slapp avdanka statlig jobb,faen ikke alle men en god del som er slik.

har vært mye bort dem da jeg har drevet som avløser i 14 år,de fleste duger ikke til noe anna,de hadde en stor sak hos en jeg jobbet for,bonden foret m noe som ikke var tilatt-(det var skjult for meg å) men ble tatt av en tyster,jeg forsvarer ikke bonden i det heletatt! men jeg ble skuffet over mat tilsynet .Etter at saken ble godt publisert i alle aviser med \&quot\;mattilsynet\&quot\;så skjedde det ingen ting ble jo orden på noe der men er vel i samma tralten igjen nå,virket på meg som om avis overskrifter var det viktigste,da de ikke ville skrive mere sluknet også interessen dems-

Lenke til kommentar
Del på andre sider

NRF og 20 minus er isolert sett ikke noe problem så lenge de har vann og mat, og iflg regelverk en plass å søke ly.

 

Problemet i dette tilfellet slik jeg ser det er at dyra nok har gått fra 15 + rett ut i 20 minus, uten mulighet for å gradvis øke hårlengde osv..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I følge er dyrevelferdsloven er Mxu125,og alle andre, forpliktet til og varsle mattilsynet eller poletiet hvis det er grunn til og tro att dyr blir mishandlet eller vannskjøttet.

Det kan faktisk være straffbart og ikke gjøre det.

I og med du kun har varslingsplikt er det opp til mattilsynet eller poletiet og avgjøre om forholdene er så dårlig att det trengs tiltak(I praksis vil det si mattilsynet)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hei.

Sitter nu å leser om alle dere som skriver hvor godt dyr har det ute i kulden. Jeg skal være enig i at dyr overlever ute, de har det også bedre ute når det er feks. -10 enn 0 grader og regn.

 

Men at dyr har det bedre ute enn inne har jeg svært vanskelig for å akseptere. Det er jo en grunn til at tilveksten til dyr er lavere på utegangere enn dyr som står i et velinnrettet fjøs. Under kuldeperioden sist år opplevde alle mine venner i Danmark som driver med melkeku en reduksjon i melkemengde. Dette selv om det ble kompensert med å gi dem mere mat for å kompensere for det økte energibehovet.

Derfor er min påstand at trivsel stimulerer til økt tilvekst og melkeytelse. med andre ord har dyr det bedre i et velinrettet fjøs enn ute. Dog skal det sies at på nær alle fjøs er velinrettet i Norge!

 

En annen ting til dem som har et skjul som kjøttfeet har mulighet til å gå inn i, men dere observerer at de heller vil være ute. Hvor hen har dere foringsplass??

Vil påstå at hvis dere prøvde å mate dem innendørs, så ville de nok helst vært der.

Ser ihverfall selv at våre hereforddyr er raske med å komme inn til foringstider og at de deretter legger seg i liggebåsene i stedet for å gå ut igjen.

 

Dette er mine meninger.

Men jeg vil da også nevne at man skal skille mellom seriøs utedrift og hobbybønder (tilskuddsryttere) med utedrift. mange av de siste burde vært fratatt retten til å ha dyr for alltid.

 

Til sist undrer det meg litt hvorfor dyr som går ute og driter i snøen ikke forurenser når snøsmeltingen kommer??

Det blir da ganske mange tonn møkk av en flokk på 50 ammekyr.

 

Angående trådstarter mener jeg at han burde kontakte mattilsynet hvis det han skriver at dyrene er underforet og uten mulighet til å gå i skjul. Det høres som veldig useriøs (les. tilskuddrytter) når det kun fores i ny og ne og sent om kvelden slik at man ikke klarer å oppdage skadete dyr.

Kviger,okser og kalver har forskjellige behov og skal derfor aadskilles. Hvis ikke er det brudd på dyrevernsloven.

 

mvh

magne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ta ein tur å se på dyra koss di har d. om di har vann å ly. vist d itte din meining ikkje ser tilfredstillene ut. ta kontakt me bonden, å blande inn mattilsynet uten grunn e bare tull, di va sjå meg å sko se på kalve hold å tankrommet, men d endte jo me at di sko se på alt, resultat ble at eg hadde for møje spindelvev i taket å burde male tankrommet, VA DET NOGE Å HENGE SEG OPP I????? men tebage t d eg sko sei e at vist bonden ikkje fåretar seg någe må du jo selfølgelig melde fra til mattilsynet, dette meine jaffal eg e rette måden å gå fram på. hadde jaffal syns d vist eg va den aktuelle bonden.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

er ikkje heilt enige me miljø problemene magne nevne her, adle andre ville dyr så leve ude då? dride jo ein heile del di åg å ikkje minst adle sauene.........
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

h.m: Nå blir det jo gaske så feil å sammenligne ville dyr med husdyr. Dyretettheten blant en flokk køttfe el sauer er jo mye tettere enn hva elgen har??

Men å e det jo også et krav at det skal oppsamles møkk og urin rundt foringsplass. Dog tror jeg det på langt nær alle som gjør dette.

 

Er ellers enig med Mattilsynet at det ikke bør være for mye spindelvev i et hudyrrom. Det gir ikke akkura et rent bilde av bygningen, gør det??

 

Et melkrom Skal det stilles strenge krav til. Avflassete tak og vegger hører ikke hjemm der. Dog vet jeg ikke hvor alvorlig det er/var i ditt tilfelle.

 

Mattlsynet er vel og bra, men jeg føler at de forskjellsbehandler oss bønder og det er forskjellig hvor hardt de reagerer fra region til region.

 

mvh magne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

dorr va ikkje spindelvev i tankrom men i fjoset. så lenge melka er go så ska di ikkje bry seg om koss dorr ser ud. t ett vist pongt selfølgelig. vist melka ikkje er tilfredstillene så bler me jo straffa me trekk på melka.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Dyrlegen her anbefaler litt spindelvev i fjøset, det tar fluer. Ser ikke det helt store velferdsproblemet ved å ha spindelvev i fjøset, ja, utenom for fluene da.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synest det finst bedre måter å ta livet av fluer en å la dei pinest i hjel i et spindelvev. Fluer er tross alt dyr dem også \;)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe, ja det er sant det dyreverner\;) Vi får gjøre som mattilsynet i regionen til h.m. vil, og gå rundt med en regnbuefarget støvkost og få ned disse inhumane fellene så fort som mulig. Det haster!!

 

En skulle ikke tro at Mattilsynet hadde så god tid at de kunne henge seg opp i slike ting. Når en tenker på alle dyretragediene som skjer hvert år, hvor mange skitne dyr som finnes rundt om kring (også hos de \&quot\;vanlige\&quot\; bønder. Jeg har selv fått ett møkktrekk en gang), forholdene for verpehønene og broilerne som etter min mening er en industriell form for dyrehold vi ikke skal ha i Norge, tilsynet med avliving av slakt på slakteriene kunne kanskje vært bedre noen steder osv. Så prioriterer mattilsynet spindelvev. Helt naturlig!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder dyr ute: Det har en lei tendens til å bli slik at de som har dyr inne, synes de som har dyr ute om vinteren, er useriøse. Mens de som har dyrene på utegang, mener det er best for dyra å bare gå ute.

Min mening er at det ideelle for dyra er valgfriheten. Vi hadde fram til for 2 år siden, sau på gården. Ca 40 stk. som gikk inn og ut i isolert hus med strekkmetall og forkrybbe og vann inne og plaststrimler foran døra. Når det var sol og mildt ute, var de ute, var det dårlig vær, eller kaldt var de inne og vi stengte døra så det ikke skulle bli kaldt inne. Hadde jeg kjøpt meg sauer idag, hadde jeg gjort det akkurat på samme måte.

 

Nå har vi bare melkekyr da, inne på bås. Jeg tenker en del på at båskyr sikkert har godt av mosjon de og? I niende klasse hadde jeg arbeidsuke på melkebruk, han bonden hadde ut kuene hver dag så de fikk mosjonere seg litt. Godt kuliv!

 

Min mening er at dyrene i en ideell situasjon har valgfrihet mellom ute og inne. Evt. slippes ut og inn på dag/natt.

Foringsplass bør kanskje være inne med mindre man har talle inne. Da kan de være inne og spise i tilfelle snøstorm, sludd eller liknende.

 

Ang. dyreholdet på gården som trådstarter beskriver, så høres det temmelig useriøst ut. Da er ikke de fundamentale behov dekket engang. Først og fremst fordi dyrene mangler le, og er magre. Da tåler de kulden dårligere. Det er også viktig at liggeplass for utedyr er tørr. Våte dyr fryser lettere. Ny forskning viser at grov flis er ypperlig for å holde utearealene tørre og gode for dyra. Gjørme og møkk er ikke trivelig å stå i.

At det er NRF er vel ikke så interressant i denne sammenheng, hvorfor tror noen at NRF ikke skal kunne tåle uteliv, mens tunge kjøttfe fra kontinentet skal tåle dette? For noe vrøvl.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke meningen å såre noen. Det er bare min mening og ikke noen fasit i dyrevelferd.

Meningen min om fjørfehold er at det er for mange dyr per besetning. Det kan vel ikke være mulig å følge opp alle hvis man har flere tusen dyr?

Verpehøns i bur har en veldig ensformig tilværelse etter min mening. Det ideelle hadde sikkert vært, som du sier, å ha en høne eller to i hagen. Gulvsystemer har vel ganske så høy dødelighet etter hva jeg har hørt. Jeg synes det ser ut, på bilder (ikke propaganda-opplegg fra Dyrebeskyttelsen, NOAH osv, men fra uavhengige kilder), som om hønene har for lite å bruke tiden på. I naturen bruker de jo mye tid på sandbad og å sitte i trær, samt de gjemmer seg bort fra andre fugler når de skal verpe. I burene som fortsatt er lovlige, har de ikke muligheten til dette. Ikke etterlikninger som hønene kan bruke for å utøve atferden sin heller. Det kan føre til hakking og stress. Dette er jo et problem i fjørfeholdet.

Jeg sier ikke at alt er et glansbilde i storfeholdet som jeg selv driver med heller. Jeg har kyr som ruller tunge, og kalver som suger på hverandre. Ikke bra det heller. Men drøvtyggernes velsignelse er at de kan gå på beite om sommeren, om enn ikke mer enn 3 måneder, så har de det flott de månedene i allefall. Samt at de pga. naturlige årsaker fores med grovfor. Det gjør at de jo aktiviseres litt inne.

Vi MÅ(!!!!) være mer villige til å ta selvkritikk i landbruket. Ellers kommer vi ingen vei.

Resten av verdens landbruk er veldig industrialisert, der dyrene ikke behandles som individer lenger, bare en av 7000. Skal vi hive oss på?

Reklamene for norsk mat går jo på at det skal være småskala. Skal det bare være glansbilde, eller noe vi kan vise fram i virkeligheten?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så er vi igang igjen!Fjørfeholdere kritiserer storfeholdere og omvendt.Kanskje vi burde stå litt mer sammen vi som er igjen i landbruket.Driver sjøl med ammeku og utedrift og vet litt om dette,men kunne ikke falle meg inn å kritisere kolleger som driver med gris,fjørfe eller pelsdyr for dette er produksjoner jeg ikke kan noe om.Men jeg drister meg til å tro att Mattilsynet holder øye med alle andre slik de gjør med meg og mitt.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veldig, veldig bra innlegg Idefox!

Jeg signerer med store bokstaver. Jeg har hørt at avarier er det beste systemet, mye bedre enn både ren golvdrift og bur. De innredede burene virker også bedre enn de nakne stimulifattige burene. Men dette er bare synsing. Jeg har egentlig ikke peiling.

Jeg er bare en dum byjente på landet på 22 som sitter og prater vrøvl på nettet om ting jeg ikke kan noe om:) Hehe. Jeg er like teit som de dumme forbrukerne som jeg sitter og skriver ukentlige, sinte avisinnlegg til.

Jeg synes det høres ut som om hønene dine har det bra, idefox. No offense!

Jeg synes båsdrift kan være ok. Med noen forbedringer kan det bli bra. Her har jeg sluppet ut kyrne i slutten av juni. Det er for sent. Jeg skal neste år lage et kve som de skal luftes i hele året. Har også blitt flinkere til å pusse og stelle dyrene de siste månedene. Sluttet også å vase rundt med høretelefoner i fjøset. Det er jo levende vesener vi driver med:) Og byttet innredning til kortbåser for to år siden, slik at jeg ikke trenger kutrener lenger. Det er jeg glad for. En ting jeg ikke liker er å ta kalven fra mora. Har prøvd mange forskjellige opplegg med amming 0 dager, 1 dag, 2 dager, 3 dager, 1 uke og 1 måned. Synes alt er stressende for alle parter. Akk.

 

Men Men, Nå må jeg ut! Er forsinka til damene mine:)

 

Morsomt med husdyrdiskusjon uansett!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alle HUSDYR som går ute, skal ha fri tilgang på rent temprert vann samt fri tilgang på ikke frosset gras helst høy ved ekstremkulde. Husdyr skal alltid ha ly og gå inn/under. Det skal være minst 3 vegger og tak. Det beste er selvfølgelig at dyrene får anl til å gå ut og inn i et uisolert fjøs der hvor det er tørt og godt strødd.

 

Hvis annet blir gjort er dette ulovlig, og alle har meldeplikt om dette. Det beste er å ta kontakt med områdets dyrlege. Disse har idag ikke taushetsplikt ang vannskjøtsel av dyr. Hvis dyrlegene ikke tar dette seriøst er dette veldig alvorlig for deres mulighet for deres anl til å praktisere dette arbeidet.

 

Det er alt for mange småe useriøse brukere rundt omkring som absolutt ikke skulle hatt anl til å drive med dyr. Disse ødelegger for de som driver seriøst.

 

De som driver useriøst kjenner seg helt sikkert igjen, og burde avslutte driften omgående.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

mattilsynet har visst vært på besøk til vedkommende, å 4 timer senere var alle dyr levert. det var politiet som hadde kontaktet mattilsynet. dyra hadde ikke vann, å rundballen var gjennomfrosset så det var bare små hull i rundballen som de hadde fått ut litt for...
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne_1

Så var det bra at Mattilsynet endelig fikk fingeren ut og gjorde noe nyttig. Bare synd det er så sjeldent..

veldig godt skrevet Asgeir.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...