Gå til innhold

Ammekyr


sollien_1

Anbefalte innlegg

Jeg vurderer og begynne med ammeku om noen år. Hvordan er fortjenesten på å drive med ammeku? Hva er prisen for å kjøpe inn dyr? Hvor mye utgifter er det på dyrene med mat og lignende? Hvor stort areal med tak må man ha til ca 10-25 ammekyr? Takk for svar :)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Er det noen her som kan si noe om lønnsomheten ved høylands fe og hvordan det er å ha dette i tilegg til charolais? tenker å la høylands feet gå fritt på utmark med tilgang på skur med halm og frostfrit drikkekar ved forings plass..

har stats skog med beiterett liggende helt inntil gården..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest thorvaldsen_1
Sen tilvekst, gjør dette til en rase der en bør omsette kjøttet selv. Bruk godkjent slakteri og få det tilbake i posjonsesker, lettsolgt som fy. Kalvings intervallet er interessant her ligger på ca 11 mnd, og det gir ganske bra igjen, og så er det jo div, tilskudd da. men er ikke mulig og leve av ammeku hvis en ikke har svært mange..Men en fin kulturrydder er det da. Og HC er en meget rolig attraktiv rase. Send meg mail adresse ¨å kan vi snakke der. Har periodevis livdyr for salg, stambokførbare og ikke.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...
Gjest Anonym

Hallo hallo et landbruk i Norge i dag er kort å greit armo jobber hele tiden ikke noe penger i dette. Ikke noe å høre på de som sier de tjener så bra,kort fortalt legger de klokeste ned, idiotene driver videre, det er det som er fakta, det er jo derfor alle bruk i senere tid er lagt ned i Norge. Beviset er hva sitter de igjen med, det er det som er det store spørsmåle. Regnskapet etter 5år for eksempel. Ikke start opp hvis du ikke liker å tape penger. Finn på noe annet. Si meg noe som er dårligere å. Drive med en gårdsbruk. God dag videre

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Bra kjøkkenbordsvaksinering av Vale der. Spørsmålet er om en jobber for å bli rik, eller om en heller vil ha en jobb en trives med og har det bra i. For min egen del har jeg i overkant av et årsverk på gården i tillegg til jobb utenfor. Det sikrer at jeg har så lite fritid at jeg ikke rekker å bruke opp penger på tull og fjas. Istedet får jeg tilbringe tida mi til å jobbe med jord, skog og dyr og får se det gror og vokser rundt meg. Hver ei krone jeg tar inn fra gården er ei krone jeg har skapt sjøl.

 

Rik blir jeg ikke, men med fokus på kostnadssida er det ingen problemer å få grei økonomi i drifta. Hos mange tror jeg de har litt for stor tro på at drifta kan forsvare ny traktor annethvert år og full maskinpark på 2-300 dekar. Maskinsamarbeid er en mulighet for de fleste, og en mulighet til å spare rimelig store beløp, samt å skape ekstra fleksibilitet (ved at alle i samarbeidet deltar og jobber når de kan der det er behov). Svært ofte ligger det 5-6 gårdsbruk på rekke og rad der alle har maskinpark med kapasitet til å drive jorda til samtlige. Men det krever samarbeidsvilje og litt fleksibilitet hos den enkelte.

 

Ang ammekyr har jeg en formening om at svært mange enten investerer for mye eller for lite. Tror det brukes for mye på fjøsplass til kyr og for lite på fjøsplass til okser. Det er tross alt slaktedyra som skaper inntekta, mens kua &quot\;stort sett&quot\; bare trenger en tørr og trekkfri plass å føde og gå til kalven er stor nok til å henge på utendørs. Ser for meg at de store liggebåsfjøsene til ammekyr blir i overkant dyre, mens de enkleste løsningene gir for dårlig oppfôringsmuligheter for slaktedyr...

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Torx_1

Bra svar der Jon Bonde.

 

Tror mange kunne samarbeidet mye mer. Ser det rundt her jeg bor også, utstyrsparken er såpass stor at der forsvinner nok en del av nettoen. Samtidig må jeg si at her er de ganske flinke til å samarbeide, hjelpe hverandre hvis det trengs og ha maskinsamarbeid. Mye redskap kan man dele på! Det som ikke var suksess her var å dele slåmaskin.. Litt for ustabilt vær. Alle vil slå samtidig!

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

leser med interesse denne debatten. Har et småbruk på ca 100 da og full jobb utenom. Driver med potet på ca 25-30 da av arealet, resten er gras for salg på rot. Har noe inngjerdet beite, ca 50 da som naboer beiter med sau.

Har lyst å få brukt mer av gårdens resursser og tenker da på høglandsfe. Har et egna redskapsskjul med 3 vegger og tak, ca 100 m2. Kunne kanskje vert brukt som leskjul for dyra. Noe av det inngjerda beite ligger ved tunet. En del lauvskog er det på beiteområdene.

 

men hvor mange dyr kunne men ha på et slikt areal. Ca 25 da av beitet har elveavsetnin g og drenering, altså ikke fare for så mye bløtt opptrakka grunn på høst/vinter.

Hvordan passer vrakpotet som for for slike dyr? Har jo en hel del slikt som berre blir kasta.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Ja helt enig med deg angående å jobbe med noe en trives med.Men vi lever en gang uansett hvordan vi venner å vrir på det. Å da er spørsmålet,er det vert å drive gårdsbruk å jobbe å jobbe å daue med gjeld, overlate gjelda til din sønn som nesten blir trua til å drive armoa videre, jeg er gladere hvis sønn min finner noe annet, alt annet er bedre å tjene penger på en gårdsbruk. Utstyr sammen med andre er Bonn i bøtta fordi det er ingen som tar ansvar, Du har noen som passer utstyret, så har du de som bare kjører å vi andre må reparere når vi skal bruke det..... Sameiere hører faen til enkelt å greit..jeg har sjøl prøvd.. Tror ikke mange her med hånda på hjerte kan si at det fungerte strøkent i 12 år.

 

 

Snekkere med snekkerbelte å en hammer kjøpt på Biltema tar 400 / 450kr timen

 

En som holder på med service med presser - treskere å skogsmaskiner å diverse, tørker av noen fast nøkler når han kommer hjem om kvelden også kjøpt på Biltema 400 / 450 kr timen. Mens vi kjører jaggu rundt med en traktor full av gjeld nesten 1mill til samme pris .skjønner ikke folk i Norge at det armo, Dette regnestykket her ser alle er for molbo land. God kveld

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Du svartmala nå litt då anonym.. Går greit med sameie bare ein vel kven som ein samarbeida med. Ein person har ansvaret for kvar sitt redskap.

 

Hadde ein snekker stilt med kun ein hammar og belte når han sko bygga eit hus hadde han ikkje fått jobben. Stilas- arbeidsbil- vertøy til 100K blir det fort.

 

Du får dessutan ein god traktor til halvparten av ditt eksempel.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym
Ja men det har seg jo sånn at er du snekker, så trenger du ikke masse utstyr som du må sette deg ut i gjeld på, skal jeg remse opp vedlikehold på en traktor i tillegg til timepris så er du på minus sida før du starter kostebinneriet.i tillegg så får en ikke 400/500 kr timen uten noe bak på traktoren, en henger for eksempel koster fort 150000tusen noe en snekker hadde greid seg med i masse hvis. Den som sitter på traktoren har jo ikke noe penger, traktoren må jo ha alt som kommer inn,over lang tid så blir de fleste traktor kjørere skyldig,traktorer etter asfalt er ikke egna i det hele tatt,før gikk traktorene på jordet kryssa vegen, nå er det nesten motsatt, driverke i traktorer er ikke egna langs asfalt, bruk heller lastebil god dag. Lurt å vere snekker god dag videre
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym
He he. Anonym bruker,du er sørgelig ubrukelig inne på dette forumet. Hvorfor gidder du? Burde du ikke vært inne på bedre snekkerier sine nettsider og spredd dine gleder der inne? I følge deg så må alle som lever av enten gårdsdrift eller traktor kjøring være stokk dumme og ikke ha den minste snev av peiling på økonomi.....så takk for den.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym
Nei men alle skjønner jo det at hvis de tar fram en kalkulator,at dette regnestykket ikke går i hop, 450 i timen for en ny traktor,minus diesel /olje /vasking /smøring å litt vedlikehold en kan jo ikke bare kjøre,bytte dekk rundt om er jo 70 /80 tusen på grunn av asfalten. Timeprisen skulle jo vert oppe i 8/900 kr timen med en henger.men det er ungguttene som kommer med noe anbud på graving å kjøring som har ødelagt hele timeprisene. De kjøper nye traktorer å kan ikke regnestykket før det er for sent. Det er vilt 82-84 fikk bonden tre ca for literen nå får en ca fire ut i fra dagens priser skulle han syv åtte. Staten lurer en trill rundt å mange går på det år etter år helt vilt spør du meg god kveld
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

På 80-tallet var vel også renta fort fire-fem ganger høyere enn i dag, så sammenligninga blir ikke helt rett.

 

Ellers synes jeg det er et godt poeng med inntekt kontra investeringsbehov. Det er få yrker hvor en i prinsippet trenger å investere mellom 3-10 millioner for å være i gang, slik man trenger i bondeyrket (gård + maskiner + dyr osv.)

 

Men bønder må for all del ikke lære seg å regne på kapitalisering av kapital, det vil være slutten for bondeyrket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Positivitet trengs sårt i landbruket ser jeg... Har nylig sjøl starta med ammeku, etter å ha sitti på gjerdet på et nedlagt/bortleid bruk i noen år for å finne ut hva jeg ville. Bonde skulle jeg bli, om det så tok knekken på meg. Min far har vært bonde i tykt og tynt,og hadde vel samme positiviteten til landbruket som det tidligere innlegger har. Jeg angrer ikke på at jeg starta. Kjøpte inn 12 dyr, hovedsaklig Høylandsfe (for å rydde frem gamle beiter) og noen Hereford (pga. mye lier og kronglete beiter, hadde jeg tru på en forholdsvis lett rase. Valget falt da på Hereford, mye pga. tilvekst i forhold til en lett og nøysom rase) Har nå investert ca 200.000,- i dette. Jeg forventer ikke å få disse pengene tilbake neste år, eller året etter. Men jeg vet at jeg har investert de i en arbeidsplass jeg trives med. Jeg koser meg når jeg kommer hjem fra jobb, og kan stelle og prate med kyrne. Nå skal det sies at jeg allerede har et bygg jeg regner med å kunne bruke med kun mindre investeringer. (ca. 100-150.000), som skal kunne romme 30 kyr m/kalv før jeg trenger å bygge ut. (e. dagens arealkrav). Vi vet alle hvordan økonomien i landbruket er, men Bonde er i dag ikke noe yrke, det er en livsstil. Men jeg har vært &quot\;bonde&quot\; hele mitt liv, med unntak av perioden på 8 år, fra min far la ned driften til jeg overtok. Det eneste jeg angrer på foreløpig, er at jeg ikke starta før! Vi trenger flere bønder, vi trenger å stå sterkere, og vi trenger å bli tydeligere! Så istedet for å skremme vekk de unge fra å velge å bli bonde, så realitetsorienter de, men fortell også hvordan de gode dagene er! For kan noen med handa på hjertet si, at de vet om yrker hvor de gode dagene er bedre enn de er som bonde? Anbefaler Paul Harvey's &quot\;On the 8'th day&quot\;, for de som trenger en oppmuntring i hverdagen.

Og mitt tips til alle som vil starte\; Ikke tro du kan alt, og ikke vær redd for å spørre! Ingenting kommer av seg selv i Landbruket, hverken penger, gode råd eller forklaringer på hvordan ting gjøres. Ta kontakt med slakteri, landbrukskontor, nabo-bønder og alt du har i nærheten av deg før du setter i gang. Det er mye å sette seg inn i, men samtidig verdens beste hverdag. etter min mening.ha en fortsatt god høst!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei! Kloke ord dette,helt enig idet siste innlegget her. Har selv brukt ca 10 år,før jeg endelig fikk kjøpt meg egen gård. Veit godt at jeg aldri vil tjene no særlig,men har hatt noen flotte dager på jordet de siste dagene.. Man må se positivt på fremtiden,ønsker også å starte med ammeku. Skal ha en flokk herford etter hvert,ett vakkert syn!
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mitt tips, sørg for å lær opp og ha tilgjengelig arbeidskraft når du trenger det eller vil. Er ingen problemer å jobbe 10-18 timer hver dag, så lenge man trives med det, føler at det går bra og får unna ting. Jeg stortrives og syns ting går utrolig bra. Fleksibiliteten er dog det beste. Kan holde på i flere måneder i strekk nesten uten avbrekk men samtidig ta meg 14 dager når det måtte passe meg utenom ånnene, å samtidig kunne stole 100% på de som gjør jobben når jeg tar fri.

Jeg driver sammen med en bror samt noen anatte. Vi har startet med div virksomhet i tillegg til gården og driver nå med litt graving, litt leiekjøring men kun sporadisk samt at vi legger ned 2-3 årsverk på hugging, linjerydding og div skjøtsel av kulturlandskap i verneområder rundt her.

Poenget er at nå kan jeg holde på med både gård melk og ammekyr så mye jeg lyster, samtidig ha ei fleksibel ordning rundt det hele. Det skal sies at uansett er og blir gården min hovedprioritet.

Det er også etter min mening godt mulig å ha en grei økonomi dersom man har noen gitte forutsettninger for å lykkes. Å starte helt uten verken jord fjøs dyr eller noe bør man iallefall bruke tid på å finne noe som kan gjøre at regnestykket går opp. Litt jobb utenom bruket i rolige perioder er etter mitt hode bare bra. Dessuten syns jeg faktisk at prisen på kjøtt begynner å nærme seg noe som man kan si er brukbart.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Hei, eg har vert sauebonde i 3 år. Eg har nå 100vf. Sender de meste til fjells, eg kunne hatt dem hjemme med tanke på for, men eg har brukt beite til hest, dette fungerer greit, men eg begynner å få gode avlinger og tenker isteden får å satse på flere sauer så er ammeku ett bra alternativ, tenkte en 5-10 stk, eg har hørt att man må ha 7 stk får få tilskudd stemmer dette? Da må eg isåfall begynne med 7 stk.

Er de en &quot\;finger regel&quot\; på rundballer per ammeku?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Kristian sau. Du må ha seks kyr, eller fleire for å få driftstilskudd , som er ca 2700 pr kyr, i tillegg til dei fire tusen . Eg kjøpte seks kyr av Angus, noko eg er kjempefornøyd med. Du bør velje ei ekstensiv rase, kanskje.. Hvis du skal ha dei på beite.

Ang forbehov spørs det veldig på rase. Trur Angus og hereford m.f et ca ti-tolv ballar i året pr dyr, i inneforingsperioda. Men ta alt med ei klype salt, eg er tross alt fersking!

 

Les deg opp på dei forskjellige rasene, via Tyr.no, og klikk deg inn på dei forskjellige raselaga.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...