Gå til innhold

Ammeku 2


Gjest

Anbefalte innlegg

Prøver å starte en ny tråd om ammeku. Det hadde vært veldig interessant å høre om driften fra dere som driver med ammeku. Foringsregimer, innredning, driftsopplegg generelt. Alt av interesse!
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Prøver å starte en ny tråd om ammeku. Det hadde vært veldig interessant å høre om driften fra dere som driver med ammeku. Foringsregimer, innredning, driftsopplegg generelt. Alt av interesse!
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har nettopp startet opp med ammeku og satser på Aberdeen Angus. Oppstalling i 70 talls båsfjøs...16 ammekyr på bås, mens kalvene går bak og har tilgang på binge med plass til 8 stykk på hver side..Satser på kalving i februar - mars, og slipp på beite i juni. Forer med silo i apetittforvogn..Regner da med å fore frem kalvene til de er ca 1 år gamle...Skulle gjerne foret de lenger, men har ikke plass.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Magne, jeg har ikke en eneste ammeku å fortelle om. Jeg holder på å kjøpe gård nå, og prøver å suge til meg så mye info som mulig.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

ett meget godt råd begyn med sau istedenfor ammeku, betydelig bedre økonomi totalt og pr time pluss att du blir mere likvid i oppstarten for ammeku binder så mye kapital att du tjener mer på å sette kapitalen i banken enn å kjøpe ei ku til 14000.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

160-90: Hvorfor kan du komme med en sånn påstand, uten å vite noe mer om gården? Det er så mange faktorer som spiller inn at det er umulig å si hva som vil være mest lønnsomt...

 

Kala: Hva med å fortelle litt om gården du skal kjøpe? Innmark, utmark, beliggenhet, bygning osv...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Nøkland_1

Hei, jeg har et spørsmål til LMI:

jeg skal sjøl starte opp med ammekyr, og det kan ligne litt ditt opplegg.

Men det jeg lurte på er om det går bra at kalvene dier kyra bakenfra, dersom det går bra blir jeg veldig letta for da kan jeg utnytte fjøset mye mer.

jeg håper på snarlig svar

MVH

Andreas

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Andreas: Kan desverre ikke gi deg noe endelig svar på dette, da jeg holder på å bygge opp besetningen...Hadde i fjor tre ammekyr på bås, der kalvene gikk bak, men da hadde de også båsen på siden ledig...I år har jeg 10 som skal kalve, og de seks andre båsene er også besatt av kviger som skal kalve til neste år..så når kalvingen begynner, i mars, får jeg se om dette fungerer..men jeg mener det ikke skal være noe problem at kalvene dier bakfra, eller går opp i båsen til kyra på siden...Såg i fjor at kalvene mer eller mindre låg bak ristene (på gangarealet) og ikke i båsen ved siden av kyra..Jeg har iallefall til rådighet totalt 16 båser, og håper og tror jeg kan ha ei ammeku på hver bås..Hvilke opplegg tenker du deg da? Er det samme type fjøs kanskje?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest MF6170_1
Andreas: Er avløser hos en som driver med ammekyr (charolais) i et båsfjøs. Har sett, som flere har nevnt av kalver dier kua bakfra. men dette er mest kalver som ikke er kuas egen kalv. Han jeg jobber hos, har kyr på annenhver bås. Dette er for at kalven skal få godt kontakt med mora når den dier og omvendt, og for at kalven skal få mulighet til å få ete grovfor. Han har delt av båsene, at det som regel er 2-3 kalver som går ilag. Ser at kalvene trives bedre når de har mulighet til å komme seg litt unna mora når de skal sove. Eneste ulempen jeg ser ved å dele av bak båsene som han har gjort, er at det blir litt tyngre når man må klive over stengslene når man skal skrape møkk. Men dette er for en kortere periode før man slipper kyrne og kalvene på beite. For om sommeren bruker man bare 15-20 min på hvert stell, når man forer oksene.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Robert: sau og ammeku har mye likt i seg med tanke på gårdens ressurser. For det første avhegig av nok innmarksareal så man er selvforsynt med grovfor:En annen forutsettning for disse to produksjonene er godt innmarksbeitegrunnlag og att man har tilgang på utmarksbeite. Så ut i fra kala sin vurdering att han vil starte med ammeku så går jeg ut i fra att han har nok beite og innmark, men så klart er det ett nytt liggebårsfjøs for ammekyr på garden så sier jeg ikke att han skall rive ned den pg legge inn strekkmetall. Men jeg går heller ut i fra utgangspunktet att han har en gård med ett båsfjøs som har vært blitt brukt til melkeproduskjon og kvoten er solgt siden han ikke skall drive med melk. Opplegget med båsfjøs fungerer ok det men det er absolutt ikke optimalt det av flere årsaker. 1 dårlig plassutnyttelse av fjøset siden man må ha tomme båser så kalvene har tillgang på forbrettet.2 kalvene setter fast klauvene i ristene og vrir føttene 3 man får ett problem med att når en ku kalver tidlig så suger den kalven di andre tom for råmelk før di andre kalvene har kommet til, dette fører til dårlig råmelkkvalitet som igjen vil vise seg på tapsprosent og leddbetennelseproblemer.3 man må ha en kalvingsbinge som man kan ta ut kyrne når di har kalvet så ku og kalv får sosialisert seg.Di som driver med ammeku på bås slutter enten med sin drift etter en del år emd det fjøsopplegget eller så bygger di nytt ammekufjøs. En annen faktor er paringen av kuene, med det driftsopplegget så må man pare på beite og man får sein kalving, det fører til att førsteårskalvene ikke får nyytigjort seg det billige beitegresset(som er helt avgjørende for økonomien i ammeku). Og man går glipp av muligheten å sende ku og kalv på utmarksbeite(pga kalven har ikke skikkelig drøvtyggerfunskjon og trenger kraftor tilskudd for og få bra tilvekst).Jeg mener det er grunnlag for å komme med denne påstanden uten å vite for mye om den aktuelle gård når man kjenner til produskjonsøkonomien ved forskjellige forutsetninger for begge produskjonene. Men det er klart interesse spiller inn ku er jo mer trivelig enn sau da. En annen faktor som jeg leser under linjene av det kala skriver, er att han er i ei tilskuddsone 4 eller 5 sansynligvis for i di lavere tilskuddsonene blir det så stor forskjell i tilskudd på korn og gress og man har ofte mulighet for å dyrke mat hvete på sine arelaer og da er det ikke mange som dyrker gress i steden og satser på ammeku. Så ut i fra det så vil ikke tilskudd slå ut i en av di to produskjoners favør.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne_1

Hei, artig å bli \&quot\;bestefar\&quot\; Mr.T

Går ellers bra med kalvinga her, 22 levende til nå inkl. ett keisersnitt.

Vårt system er:

15 båser på hver side, delt inn i binger med 3 kyr i hver. Har ikke problemer med at kalvene legger seg oppe ved kua. Det er heller ikke noe problem for kalven å suge fra siden når det står ei ku i hver bås.

Anbefaler å ha spalter bak båsen til da det er bedre for kalven å hoppe/sprette på, noe som de gjør ganske så ofte :)

Når ei ku har kalvet drar vi kalven bak på gummimatten, strøs først med litt sand og så halm oppå.

Deretter slipper vi kua løs slik at den kan slikke kalven. Evt. heller vi litt kraftfòr oppå kalven for å gjøre mora interessert.

Er det flere kalver i bingen, flytter vi dem over til en annen binge for å unngå at mora skal ta en annen kalv til seg. Har skjedd ett par ganger.

 

Har ikke opplevd det som et problem at nabokua sparker bort kalven når den suger fra siden. Ellers så blir dyr med dårlig lynne konsekvent utrangert.

 

Har noen bilder jeg kan sende fra fjøset hvis interesse for det.

Må ikke glemme å nevne at ulempen ved å ikke ha løsdrift er at det er arbeidskrevende.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne_1

160-90:

Det du sier om rister er riktig, men alt det andre??

Vi har hatt ammeku i båsfjøs fra oppstarten i 1991 og har aldri hatt de problemene som du sier. Og kalven går frem ved siden av mora å spiser grovfòr/kraftfòr selv om de står kyr i hver bås.

 

Og så er det jo noe som heter insminering.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Magne: Takknemmlig viss du kunne sendt over noen biler...Har selv en båsfjøs med 16 båser, som jeg håper å få fylle opp med 16 ammekyr..Har vurdert å sage ut betongen, og lage binger med spalteplank, men det blir rimelig kostbart. Og økonomien i denne produksjonen er jo ikke den beste...
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest vemund_1
har ammekyr som går ute hele året, og forer opp egne okser+ innkjøpte okser i båsfjøs. kan trygt anbefale å ha ammekyr gående ute hele året.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne_1

Vemund:

Hvordan er leskuret ditt utformet?syke/kalvingsbingen?

fòringsplassen med betong under med mulighet for oppsamling av gjødsel?

Oppdeling av dyrene etter alder?

smitteslusen?

mm.

Alt dette skal være oppfylt hvis du skal drive i henhold til dyreforskriften.

Hvis ikke burde kanskje Mattilsynet ta seg en tur til deg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest vemund_1
Har en hall på ca 100m2 som dyrene kan gå inn i som blir strødd med halm. foringsplassen flyttes rundt for å unngå tråkkskader, og alt er forøvrig godkjent av mattilsynet. vinterbeitet som dyrene går på er på ca 20 daa. oksene går i enkle binger i det gamle båsfjøset, det eneste som er gjort er å ta ut båsskillene og sette inn grinder som bingeskiller. har hereford og highland cattle, har hatt simmental,angus og charolais. grunnen til at jeg har highlandcattle er at de klarer seg svært godt ute, og har lavt forbruk av fôr kontra de andre rasene pr kilo produsert kjøtt.(kun basert på egne erfaringer)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne_1

Det hørtes jo bra ut Vemund.

Blir bare så \&quot\;forbannet\&quot\; på useriøse ammekuprodusenter som bryter stort sett alt hva forskriften krever og hever det samme tilskuddet som oss andre.

 

Nok et fornuftig valg av rase til ditt driftsopplegg.

Har selv Hereford + melk.

Dette med fòrforbruk pr kg kjøtt er nok noe charolais og simmentalprodusenter ikke vil regne så mye på.

Tror de ville bli overrasket-

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Magne:

Mange takk for bildene. Interessant å se hvordan andre gjør det...

Går utifra at dette har vært en \&quot\;melkefjøs\&quot\; tidligere...Har du saget ut betongen i båsene og lagt inn spalteplank? Har vurdert å gjøre dette i min fjøs, men er litt usikker mhhp. kostnaden med dette...

Hvorfor deler du inn i tre og tre kyr/kalver? Jeg hadde i utgangspunktet tenkt at alle kyrne/ kalvene på hver siden skulle gå ilag, men det er mulig at dette blir vanskelig da ikke alle kalver samtidig..

Noen erfaringer her?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Tusen takk for svært interessante innlegg.

 

Synd ikke temaet flytter seg oppover i listen når det kommer nye innlegg. Nå er dette havnet under 1. bilde, så nå er vel dette temaet avsluttet.

 

Magne, jeg vil gjerne ha bildene dine!

 

Jeg kunne tenke meg linker til andre sider der sånt diskuteres, og andre interessante linker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars_Halvor_1

Heisann!

 

Dette var en interessant diskusjon.

Selv synes jeg ammeku virker som noe som er verdt å satse på, men bare dersom økonomien bedres. Jeg mener det er for dumt at tilskuddsystemet regner ei ku for ei ku, slik at dersom du har melkeku fra før får du ikke noe støtte til ammekuproduskjonen. Håper politekerne får øynene opp fpr dette i vårens jordbruksforhandlinger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne_1

Lars Halvor:

Det ser ut som at landbruksministeren går inn for at ammeku blir et eget dyreslag i dyretilskuddet.

Dette begrunner han bl.a med at det vil få opp kjøttproduksjonen her i landet.

Vi får håpe å se.

Enig med deg at det er svært urettferdig at oss som driver med melkeku i tillegg skal \&quot\;straffes\&quot\; for det.

:)

Fortelle litt mer om driften din Lars Halvor?

 

LMI:

Nei, i forbindelse med utvidelse av gjødsellager i -92 ble fjøset bygd beregnet for ammekyr som den gang talte 15 mordyr og ungdyr.

I 1998 flyttet så melkekyrne over i løsdrift og ungdyr og tørrkyr, overtok det gamle kufjøset.

I år har vi 34 kalvinger på Hereford i tillegg til melkeprod.

 

Begrunnselsen til at vi har delt inn i tre og tre kyr i hver i hver boks er bl.a.

 

Ved kalving tar vi bort kalvene fra de to andre kyrne i boksen, slipper den kua som har kalvet løs slik at den kan slikke og opprette kontakt med kalven sin.

Hvis man ikke tar ut de andre kalvene har det skjedd at kua tar en annen kalv til seg enn sin egen.

Normalt lar vi kua gå løs med kalven i et halvt døgn. Vi slipper inn de andre kalvene slik at de kan få melk, men tar dem ut igjen etterpå.

 

Får veldig god oversikt og aldersforskjellen blir liten.

 

Nødvendig for å avstive etefront. Etterhvert som båsskillene har rustet over i nedkant har vi fjernet dem. Går bra uten.

 

De største mødrnene med kalv bli etterhver flyttet over i spaltebingene hvor vi legger ned gummimatter som kyrne står på. se bilde.

 

Da du har mulighet for 8 kyr på hver side, vil jeg tro at det vil være naturlig å dele inn med 4 kyr i hver boks.

Spalteplank er å anbefale, men rister går.

Vil anbefale deg å få et kostnadsoverslag for hva det vil koste å sage ut og legge ned spalteplank hvor ristene ligger idag.

Forresten, Hvilke typer rister er det?

 

Kan sende flere bilder hvis behov, og er det noe du lurer på er det bare å si ifra.

 

Lykke til som ammekuprodusent.

 

MrT:

Har fått både ku og oksekalv etter Vital.

Har også et par fine etter Putin som du kan få litt av æren for.

Går det bra med kalvingen hos deg?

Stadig like mange kukalver?

Hvordan legger du opp fòringen din til de forskjellige dyregruppene?

 

Ha en fortsatt god dag alle sammen.

 

 

 

Og så ønsker jeg dere nye ammekuprodusenter lykke til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Gjest Anonym
Er det mulig og leve av å drive med ammeku? Er i dag 8 mor dyr på bruket her, men har planer for å bygge om fjøset for å få meir plass.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...