Gå til innhold

Singel eller kombipresse?


Jamesbonden

Anbefalte innlegg

Skal legge om drifta, og skal med det over på rundballer. Skal kjøpe meg brukt utstyr, men er ikkje heilt enig med meg sjølv om eg skal gå for singel eller kombipresse. Har en del bakkar, men ikkje so veldig bratte, har vert brukt lessevogn tidlegare. Ka so e lurast?  Er kun snakk om et par hundre mål i året. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gudbrandsdøl

Ettersom det ikkje er så alfor bratt hjå deg, vil eg anbefale kombipresse. Er mykje enklare å få til eit enkeltmannsopplegg,

og du slepp å pakke ballar utover nettene. Har sjølv kjørt kombipresse i 9 sessongar, og har aldri angra! Har mykje bratte og utfordrande jorder,

men det er utruleg kor godt det går likevel! Har ei pen og god Orkel Agronic 1260 tilsalgs nå om du er interessert...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gudbrandsdøl

Pressa vart teke i bruk i 2009, og har til nå laga 14.500 ballar. Ho er til gjennomgang hjå Orkel servicepunkt nå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei.

Har ca 150-200 daa jorde. Presser ca 350 rundball i året medregna noko halm.

Lurer på om eg bør velge kombipresse eller ha singelpresse og pakker?

Har kun ein traktor, er det noko i vegen for å koble om presse og pakker undervegs i pressinga?

Hvor lenge kan ein rundball ligge før den blir pakket?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest skjortebonden

Hei. Tenk langsiktig. Tenk HMS. Tenk tid og ikke penger. Mulig du i dag kan klare deg med en halvgod løsning med kobling av og på og pakking om natten. Mulig du har tålmodig kone og ingen barn enda.. Tidslommene for høsting av godt grovfôr i Norge er korte/små. Invester i godt utstyr som gir muligheter til rask innhøsting. Med god kvalitet. Fortørk grasset og velg presse med kutting. Tenk på at pressa også er et signal til omgivelsene om at du satser .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar.

Nattarbeid er igrunn ikkje aktuelt. Kan eg forsvare økonomisk å kjøpe ei rimleg kombipresse for å presse 3-400 ball? (leigepressing ligger på 165-180 pr ball)

Grunnen til att eg vil skaffe meg egen presse er for å få berga foret til rett tid.

Har du noko tips om korleis presse ein bør velge? 

Kva bør eg evnt passe på hvis eg skal kjøpe kombipresse, og hvor mange baller går ei presse med normalt vedlikehold?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva som forsvares er det bare dine forutsetninger som kan svare på. Ligger selv på dette antallet og har heldigvis en nabo som presser for oss. Har mange skifter som blir slåtteklare til ulik tid så han tar oss på tur vjem noe som er perfekt for meg. Hadde bare tørt for i år. Hadde sterkt vurdert pressekjøp hadde det ikke vært for ham. Anbefaler deg å kikke på claas 375 eller 355. Hadde nok kjøpt en sånn selv hvis det hadde vært aktuelt. Spm nå hvordan det blir med servicepunkt. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Skjortebonden

Regning på hva som lønner seg er vanskelig. Jeg valgte mc.hale, men den er tung og krever nok 150 hk. Mange er fornøyd med claes, noen med Orkel. Du må se deg rundt og høre hva som er godt i ditt distrikt. Service og deler vil du trenge uansett hva du velger. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har bio presse og er stort sett fornøyd med den. Det er ei snerten kombipresse og er heilt ypperlig i bratt og kronglete terreng. Det jeg har opplevd med min presse er at den ikke er så god på halm/tørt gras. Når kammeret begynner å bli fult, så har den vanskelig for å rotere ballen inne i kammeret. Det er sjelden at jeg presser så tørt gras, men det har hendt noen ganger. Eg veit at ein får kjøpt noe som heiter Halmsats. Dette er noen mjuke gummiband som blir montert over 2-3 valser. Dette gjer at ballen skal rotere lettere rundt ved turt gras/halm. Ved vanlig pressing funger den heilt topp. Har pressa ca 10000 baller med min, og det har vert lite tull. Det som er vanlig på mi presse, er at det ryker 1-2 sensorer i sesongen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar.

Ser nok lønsomheten i å velge kombipresse, da er ein ikkje avhenging av att andre må kunne vera med.

Eg har også god dekning av servicepunkt både med Fk, class og krone. 

Class 255 uniwrap er vel av dei mest populære pressene her i området. Ser også att dei er gunstig pris på.

Kva regner dere som selvkost på pressing?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis det er noe bratte bakker der du skal presse tviler jeg på at det er nok med en traktor på 110hk foran en kombipresse. M.m. du mener 110hk på tappen, da går det nok fint. Hvis du går for brukt kombipresse ville jeg aldri valgt noe fra det aller billigste segmentet. Da snakker vi fort meget høye vedlikeholdskostnader og risikoen for at noe ryker er stor. Da er argumentet med å berge fôr til perfekt tid borte og kostnaden blir desto høyere hvis du må leie noen til å presse allikevel. Du nevner Claas 255 UW og det er vel den pressa som det er desidert dårligst annenhåndsverdi på og det tolker jeg dithen at det ikke er mye presse igjen. Sjekk litt på forumer, mye negtiv lesning om de pressene. 

Mitt tips er å kjøpe en kombi som har gått under 10000 bunt til 230- 300 000,- og da ha en presse som tåler mange flere bunter og som er mer til å stole på. Da har du også mulighet til å leiepresse litt selv og tjene noen kroner på investeringen din.

Har du derimot en 4 syl. traktor med 110hk motoreffekt ville jeg gjort som det blir nevt over her og kjøpt en Kuhn IBiopresse.

Selvkost på pressing varierer noe med utstyret. Plast og nett med 8 lag ligger rett under 50,- og dieselforbruket på 15-20l/t hvis du har en 6er som ikke piskes på konstant høyt turtall. Sløve kniver drar opp forbruket og det samme hvis det er mye bratter. Har du gode avlinger presser du også flere bunter i timen, så det er mye som spiller inn. Jeg leiepresset på et økoskifte i fjor og det ble 8 timer kontinuerlig pressing og resultatet ble 11 bunter. Da blir selvkosten pr bunt meeeget høy. 

Lykke til, press på!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Claas01

Hei,

Er fornøyd bruker av Uniwrap 255-2004, har kjørt ca 350 ball årlig siden 2008 til dd. ble kjøpt brukt.
Byttet ett lager etter utlån hvor pressa ble trollkjørt med stor traktor en hel helg av 4 sjåfører......ikke lurt utlån :) 
Kjører alltid på bredpsredt og raka strenger, god flyt og stor nok kapasitet på ca 25 ball/time med 10 lag plastikk hos meg.

Om du sjekker forumet ser mye av negativ info om Claas 255 ut til å komme fra samme leser. I vårt område er det 60-70% Uniwrap i forskjellige modeller, 255,355,375,455. og det ser ut til at alle får berget sine rundballer - hvert år.

Apropos bruktpriser , tror du kan gjøre et godt kjøp på brukt claas presse, de er mye billigere relativt i Norge enn i Sverige og Tyskland.
Sjekk denne : http://www.mascus.de/landmaschinen/rundballenpressen/claas-uniwrap-255-rc/89ck6i6g.html
over 63000 baller og forlanger over 180.000 kr...........  Skal være god for å selge den :) 

Ellers enig i kraftbehovet, 110hk på flat mark er minimum for å få flyt i arbeidet. LS hydraulikk er å foretrekke, gir mer stabil gange i pressefunksjoner.
Bruker selv 125 hk og traktor med LS på flate jorder.
Anbefaler absolutt brukt kombipresse - kjøp noe som er vanlig i området - da kan du få litt råd til igangkjøring og brukererfaringer. 
Oppgir du tlf nr kan vi godt ringes og utveksle erfaringer.
CJ
 

wp_20140629_020.thumb.jpg.5c5ab9532eef12fe8a9d95472f5e3c98.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei.

Hvor mange ball har den gått nå da? 

Kunne tenkt meg ei slik sjølv. Men har også kikka på 355 uw, men ligger litt høgare i pris. Er nokon spesielle ting som er greit å vite om ang disse pressene? Som feks mps'n, 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei.

Hvor mange ball har den gått nå da? 

Kunne tenkt meg ei slik sjølv. Men har også kikka på 355 uw, men ligger litt høgare i pris. Er nokon spesielle ting som er greit å vite om ang disse pressene? Som feks mps'n, 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Uniwrap

Hei!

Gå for 355'n,jeg vil påstå at den er mere driftsikker enn 255'n. Mps'n er oppgradert og skal være bedre på 355. Har selv hatt begge to,på 255'n bytta vi stjernevalsen 2 ganger på 20000 baller. 355'n gikk ca 15000 baller uten noe tull før jeg bytta den ut. Ellers er jeg veldig fornøyd med claas pressene,bra kvalitet på ballene! 110 hesters traktor,er ikke mere enn du må ha. Det går nok til eget bruk,men no veldig fart i pressinga blir det nok ikke! 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jon Bonde

Hvis du regner 400 ball og 180 i kostnad på leiekjøring, kommer du på 72.000 i kostnad (+mva regner jeg med). Som en "tilleggskostnad" på leiepressinga er dette med rett tid, altså ulempen med at leiekjørere ikke nødvendigvis har anledning den dagen graset helst skulle vært tatt. Men grovt regna "konkurrerer" du altså med en kostnad på 72.000 som skal dekke avskrivning på maskiner, vedlikehold på maskiner, plast, nett, diesel, ekstra slitasje/vedlikehold på traktoren du allerede har og betaling for eget arbeid. Klart, hvis du regner bare 300 ball og 165 kr/ball blir marginen en del "tightere" (49500)

For å fortsette litt på et veldig grovt regnestykke med presse + pakker hver for seg (det er sikkert mange som ville justert på tallene) Nogenlunde effektiv pakking + pressing av 400 ball bør ikke ta mer enn mellom 30-35 arbeidstimer, og regner du 450 kr/t på deg selv + slitasje/diesel på traktor er du på ca 15.000 i arbeid og traktor. Plast og nett ca 45-50 kr/ball med 8 lag?, dvs ca 20.000 her. Da står du igjen med 37.000 som skal dekke kapitalkost+vedlikehold på evt nye maskiner. Si 30.000 i kapitalkost? Dvs grovt 300.000 om du regner nedskrivning på 10 år uten renta. Om du regner med minste ball-antall og laveste leiepris blir regnestykket en del styggere, 14500,- som skal dekke maskiner + vedlikehold, dvs at du bare kan investere noen titusener før du risikerer at du "kjører gratis".  

Så går selvsagt regnestykket ad dundas den dagen du har slått ned graset, det ryker en del på pressa, og du må leie kjøring i tillegg til å ha kostnadene med eget utstyr... I dette regnestykket er det mulig å legge inn akkurat de faktorene som gjør at en får det svaret en ønsker, alt etter om en har lyst til å kjøre sjøl, eller har lyst til å sitte under tuntreet og se entreprenøren banne over et rødglødende claas-lager ;)

En mellomløsning, som funker om en har de rette rundt seg, er selvsagt maskinsamarbeid. Flere å dekke både kostnader og arbeidsbelastning på.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 år senere...

Hei, er det best med singelpresse og pakker eller kombipresse på 120 hesters traktor en JD 6430 STD, det er noen brattebakker, og eventuell slåmaskin og singel eller kombipresse dere foretrekker til 170 000-, til sammen. Spør for pappa

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...