Gå til innhold

Direktesåing i eng.


Rågan

Anbefalte innlegg

Er på jakt etter erfaringer med direktesåing i eng. Forskninga sier at valg av redskap ikke har stor betydning. Viktigere med timing og biologi. Før jeg leste meg opp hadde jeg forestilt meg at skålmaskiner som Vredo, Erth m fl ville vise bedre etablering. Det gjør de iflg forskninga ikke. Heller nå mot ugrasharv på 6 meter. Denne koster nesten det halve og har mer enn dobbel kapasitet, noe som er viktig med tanke på å få jobben gjort til riktig tid. Så har du dette med ung kontra gammal eng. Har ønske om en overkjøring, men ikke låst på dette.
Det er utrolig mange måter å gjøre dette på. Kom gjerne med innspill:
-Vederstad carrier med såaggregat??
-Vederstad rapid
-vanlig såbedsharv, så, tromle o.l
-engrufser, sånn matte
-tume greenmaster
-horisontalfres m pakker (macchito, kuhn)
-????
 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Det som har fungert best er å bruke skålharva og køyre rundt og rundt til torva er nok redusert. Til meir ein køyrer, til lettare er det å få bra resultat, men der er jo sjølvsagt eit skjeringspunkt der det blir nok arbeid med dette og. Så kan ein så med direktesåmaskin eller vanleg såmaskin. Pass på restar av torv og gras som kan henge seg på såmaskinen og forstyrre plasseringa av såfrøet. Til slutt rullar ein. Denne metoden kan med fordel kombinerast med store mengder møk, under forutsetning at den får tid til å tørke litt før ein arbeider vidare med siste harvinga før såing. Gjerne ved å køyre på møk, harve, meir møk, harve osv til ein har fått på det ein vil, eller ikkje har tid til meir. Den store fordelen med dette er sjølvsagt at ein ikkje treng å investere i dyr reiskap då mange har tilgong på harv og såmaskin frå før. Ein treng heller ikkje stor traktor eller spesiell kompetanse til å drifte komplisert reiskap.

Å så rett i enga kan fungere det og, men det er meir tilfeldig. Eg har både gode og mindre gode erfaringar med det.

Sjølvsagt kan ein bruke horisontalfres, men så kjem det an på kva den skal koste og om resultatet blir bra. Dei gongane vi har brukt det her har vi måtte køyre steinriva etterpå, og då er poenget borte slik eg ser det. Om du har lite stein i jorda, så kanskje?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har erfaring, og mye stein. Hovedstrategien min er pløying så direktesåing er reperasjonssåing ved isbrann (flekksåing) og i ekstremår noen hele stykker mens resten blir pløyd. Her er mine erfaringer:

6 m Einbøck ugrasharv. Fungerer ikke. Omtrent ingen spiring. Kjører da en gang over pluss tromling.

Gammel type Stokkland såer med skåler. Fungerer ikke grunnet alt for lite fjærtrykk og svake skåler.

Underhaug direktesåer med kniver som skal rispe opp. Fungerer ikke. Dette grunnet at knivene som skal rispe opp raskt blir slitt og dermed så pakker de et glasert spor som frøet legges ned i.

Futura direktesåmaskin: Fungerer godt. Bra spireprosent. Denne maskinen har fresehjul som freser et spor som frøet legges ned i. Bakdeler er mye leamikk som krever mye vedlikehold, dessuten produseres den ikke lengre og det er ikke mulig å få deler til den.

Væderstad Rapid blir voldsomt dyr så den har jeg ikke prøvd, heller ingen kornbønder i nærheten.

Vurderer å prøve disse solide skålmaskinene og har litt trua på de, men mulig de ikke er så bra?

Enn så lenge satser jeg på å holde liv i Futuraen men den synger på siste verset nå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har god erfaring med min gamle Underhaug direktesåmaskin.

Riktig som du sier, redskapet har liten betydning. Så lenge labbene ikke tetter seg blir det jevnt resultat. (Forøvrig største utfordringen med Underhaug maskinen) 

 Men er en liten vitenskap å så direkte i eksisterende eng. Tidspunkt er uhyre viktig. Det skal kjøres så tidlig om våren som mulig, venter du til alt har tørket opp er du allerede sent ute.

Så må det brukes hurtigvoksende frø for å konkurrere med eksisterende eng. Virker bra å blande FKs spire 100 blanding med ettårig raiggress  

Jeg direktesår om lag 30% av arealet årlig, og har gode erfaringer med det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Hei.

Og takk for gode svar. Tok litt tid før respons, og nå har jeg ikke vært her inne på noen uker. I mellomtiden er det gjort innkjøp av 6m ugrasgarv med såfrøaggregat. Snakka med en på vestlandet pr telefon som hadde gode erfaringer med denne. Planen er å tappe Fendt 312- en med tvilling ned på 0,7-0,8 bar og kjøre så tidlig som mulig. Dette er en redskap jeg kan bruke til å så vanlig gjenlegg og. Tenker at den idelle maskin hadde vært en type skålharv man kunne stilt vinkelen på skålene på, fra null. Med frønedslipp i skåra og pakkerull bak. Eneste maskinen som ligner er skålsåmaskiner som rapid. Veit om fler her på sentrale østland som har brukt denne til det. Tok ikke sjansen på disse spesialmaskinene som Earth o.l pga pris og at de er seine og har liten flerbruksverdi. Trikset er å komme seg tidlig utpå, kjøre redskapen hardt nok, og evt krysskjøre i to omganger.
Jeg skal ikke legge skylda på noen hvis jeg ikke får tilslag da det er litt forskjellige meninger om ugrasharva. Nå får det stå til!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heisann, har stor interesse og kjørt litt direktesåing i noen år nå. Da har det vært av typer med ugrasharv. Mi meining er at den passer best i åker og ikke på eng, men at den kan gi bra resultat hvis du treffer tidspunkt bra, og det er tidlig nok, og med god fukt i bakken. Tromming eller ikke, hipp som happ vil jeg si, men tromme om du er "sent  ute, så du vet at frøet når bakken. Blir mye etterarbeid med å kjøre bort tørrgras etter ei   ugrasharv", så jeg er på.jakt etter ei med skåler og som legger frøet i bakken. Men det funker fint å så store frø, det gir best resultat  raigraset i fjor ble en suksess. Men jeg kommer ikke til å ha slik maskin så mange sesongene mer... Det funker, men jeg må spare tid, og da er ikke det å kjøre bort tørrgras det jeg vil... 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...