Gå til innhold

sprøyting og regler med åkersprøyter.


Gjest

Anbefalte innlegg

Hei . Har startet opp gardsdrift på familiegården i fjor sommer og kjøpte gården nå i sommer. Gården har ikkje vert i drift på noen år men en nabo har slått noko og resten er tatt med beitepusser . Naboen avviklet drifta si ifra fjord og da overtok eg grashøstinga . Eg er ikkje fornøyd med avlingene og kvaliteten derfor kjøpte eg en brukt hardi 600l sprøyte med 8m bom den er noen år men fungerer helt topp med nye dyser betalte kun 1500kr pluss frakt for den. Fikk kjøpe sprøytemiddel av en kompis men sprøytesetvikatet hannes går ut neste år og da må eg ordne meg sjølv så vil ta setvikatet så snart som mulig sjølv. Det eg lurer på er sertifisering av åkersprøyta sprøyta som eg har er ikkje sertifisert men den er helt tett og fungerer topp. Er eg nøtt til å sertifisere den? Og hva krav er det til å få den sertifisert? Eg har fått leiekontrakt på nabobruket og kan få mer om eg vil. Har lagt om 50% av egen gård og har sprøytet 25% til nå i høst pluss 25% av nabobruket skal ta noen grøfter her og med egen maskin. Eg vil ha arealet tilbake slik det var da eg vokste opp her på 80tallet og det var full drift husker at avlingene var så store at den gamle taarup forhøsteren sleit med å svelge unna alt og graset var reint og frodig virker som det i dag gjelder å ha mest mulig areal mens avlingsnivået og kvaliteten er blitt glemt. Eg er klar over at arealtilskuddet har litt å si her men spørsmålet er hvor økonomisk det er når man skal trekke fra diesel slitasje og tidsforbruk med å kjøre halve landet rundt i traktor for å høste halve avlinger fremfor å få mest mulig ut av hvert stykke. Det er nå min mening . Har kjøttproduksjon nå men håper på å få økonomi til å starte opp med melkeproduksjon og da vi fremdeles har kvote ca 130000liter. Vil prøve få bygd en enkel fjøs til kjøttproduksjon neste år slik at eg får brukt den gamle fjøsen til melkeproduksjon igjen kan da forhåpentligvis bli bonde på fulltid. Tar imot alle råd og tips angående sprøyting og sertifisering av sprøyta.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jokke_1
Dette lærer du jo på sprøytekurset, men ja du må sertifisere sprøyta å ja du mangler sikkert rentvannstank å håndvask på sprøyta.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan som alt annet alltids ta sjansen og drive ulovlig.

Men det anbefales ikke.

Da du uansett bør sjekke spredebildet på sprøyta (og du sannsynligvis ikke kommer til å gjøre dette selv) er det like greit å få sjekket sprøyta med skikkelig utstyr. Dette kan betale seg i kroner og øre også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

takk for svar. ok men hva er konsekvensen av å ikkje setifisere denne da sprøyta kun brukes til eget bruk og ingen leigeskjøring og hvordan blir dette kontrolert /oppdaget fra myndigheter? eg har ettermontert rentvanstank som eg kjøpte brukt orginal hardi da eg skiftet dyser og gikk over sprøyta rett etter at eg fikk den. grunnen til at eg lurer på dette er at eg lurer på hva kostnad og krav det følger med for å få den godkjent om det kommer på 10-20000 så kan eg jo like godt selge den eg har og kjøpe helt ny eller en brukt overhalt ferdig setifisert og selge den eg har i dag? eg bruker sprøyta kun noen timer hvert år og resten av tida står den tørt og vasket på låven så bruke titusenvis på setifisere en gammel sprøyte er lite fristende. ser det florerer med sprøyter på finn.no med og uten setifisering som er i bruk

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok 2000 kr er helt kurant men hvor får man den funksjonstaster? På fk verkstedet eller? Hvor mye kan man fakturere i timen ved leigesprøyting med 600l tank og 8m bom på 70 eller 100hk traktor holder til i Hordaland. Har ikkje tenkt so myke på leigeskjøring før men om det er eit marked og eg har alt utstyr godkjent so er det mulig.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En funksjonstest er gyldig i 5 år, men fra 2020 må man teste sprøyta på nytt etter tre år. Veit ikke om sprøyter som testes i f.eks. 2019 er godkjent i tre eller fem år, får vel vite det hvis jeg fornyer lisensen som funksjonstester.

 

Når det gjelder konsekvenser så går det utover KSL hvis revisoren får vite at du bruker sprøyte som ikke er funksjonstestet. Veit om noen som gjemmer sprøyta når revisoren kommer, det får være opp til hver enkelt.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sier ikke at det er riktig å jukse, sier at det finnes dem som gjør det. Man kan si at man leier noen til å sprøyte, og dermed slipper å holde sprøyte selv.

 

Link til Mattilsynets oversikt over funskjonstestere:

http://www.mattilsynet.no/planter_og_dyrking/plantevernmidler/funksjonstesting_av_spredeutstyr/liste_over_godkjente_funksjonstestere__aakersproyter.5081/binary/Liste%20over%20godkjente%20funksjonstestere%20-%20%C3%A5kerspr%C3%B8yter

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hjelle1

Hvorfor ikkje bli lovlydig å ta kurset som tar to dager å få sertifisert sprøyta som koster ca 2000 kr? Kurset er jo å billig å varer i 10 år. Leiesprøyting me slik sprøyte kan du ta 600-800 pr time pluss middel.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

takker for svar . Jo skal bli lovlydig og ta kurset men grunnen til at eg ikkje har tatt det før er at det har vert holdt lite kurs runtom her eg holder til. har reddet meg med at en kompis har kurset men han trapper ned nå og kommer ikkje til å fornye setvikatet når det går ut neste år, skal vere eit kurs nå ut på våren og blir med på det så får en håpe at en består det. når det gjelder sprøyta så tror eg at eg aventer og ser litt har sjekket litt på linken til matilsynet som LAN delte her og den nærmeste som godkjenner her ligger 3-3,5 timers kjøring hver vei for meg og om ikkje det er gjort på samme dag og få den godkjent så må eg kjøre 2 turer med henger og 12-14 timer totalt og det frister ikkje satser heller på og (gøyme ) sprøyta til den enten er godkjent eller byttet i ny om det blir leigeskjøring. er litt problematisk synes eg at ikkje forhandlere kan gjøre dette på verkstedet sitt om fk her hadde hat godkjenning så kunne eg tatt den med på vei til jobb en dag eller svippet den innom en ettermiddag ligger 15min kjøring frå meg, skjønner ikkje problemet med dette skulle jo tru at dei som selger sprøyter skulle vere vel så kvalifiserte til dette som andre .... når det gjelder ksl så tror eg ikkje dette blir noko problem hadde besøk av dei i fjor og det virket greit til hun som var ispektør oppdaget at eg hadde 5 motorsager av forskjellige størrelser stående på en hylle i verkstedet da skulle hun plutselig sende meg på motorsagkurs eg takket nei til dette og gav beskjed om at eg har 3 år på skogbruklinje og en eksamen med toppkarakter i dette og at det ble godtatt av sjølveste mesta , og at desse motorsagkursenne som eg kjenner til folk som har vert med på skulle vert ulovlige for dei kommer ut igjen med eit plastkort og null kompetanse etter disse kursene og er rett og slett farlige. har sjølv blitt vitne til flere av desse elevene etter slike kurs og ingen av dei var i stand til å felle eit tre trygt...... hørde ikkje noko mer om kurs fra henne etter dette..
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjemme sprøyta? Vel som sagt det anbefales ikke men som selvstendig næringsdrivende er det du som styrer din egen bedrift. Er du villig til å satse produksjonstilskuddet og mer til på det så er det ditt valg. Ser ut som du finner på unnskyldninger for hvorfor du ikke bør teste framfor å se muligheter.

Her kommer forsøksringen med sin mobile teststasjon til bygda og tester sprøytene grendevis.

Skal du sprøyte mindre enn 100 daa/år så hadde jeg leid sprøyting. Uten tvil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er nok ingen automatikk i at de som selger sprøyter også er autorisert til å funksjonsteste, siden det er egne kurs og godkjenning av Mattilsynet. Vanligvis kan man få testeren til å komme og godkjenne sprøyta hjemme hos brukeren, evt. at flere samler seg et sted, slik at det blir mer effektivt for testeren. Det skal ikke være nødvendig å komme til testeren, utstyret er mobilt, oftest på en bilhenger, og er dermed atskillig lettere å frakte rundt enn hele sprøyta. Dessuten er det ønskelig at testen utføres med samme traktor som brukes til sprøytinga. Men det er åpenbare utfordringer i mer grisgrendte strøk, der det kan være langt mellom hver godkjente funksjonstester. I Østfold og Vestfold f.eks. ligger de tett som hagl, mens Hordaland er mer sparsomt utstyrt. Det har nok også en viss sammenheng med antall potensielle kunder, men behovet vil stige etter 2020. siden sprøytene da må godkjennes hvert tredje år. Det lureste er å godkjenne sprøyta hvis man har tenkt å bruke den, uansett.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

til GH. eg prøver ikkje finne unskyldninger for å ikkje teste sprøyta er vel derfor eg skriver inn her...... men i motsetning til hos deg gh så kommer ikkje forsøksringen innom når du ringer du må tvert imot kjøre fleire titals mil for å komme til dei som har med det å gjøre her som eg bor . sprøytekurs har eg etterlyst i flere år men var for få påmelte til at dei kunne ta det så dei samler opp nå og skal samskjøres med fornying av bevis ut på våren er eg blitt fortalt . hva skal eg gjøre da gh skal eg ta meg flere dager fri reise til en annen landsdel for å ta det eller skal eg bare la ugraset få gro og vere glad til når tilskuddet kommer så eg får betalt kaftforet? eg mener det at må bli lagt litt ansvar både på ksl og matilsynet skal dei ha reglene sine slik at dei og legge det opp slik at det er mulig gjennomføre det på lik måte i hele landet. eg vil gjerne ha sprøyta godkjent men å legge flere titals tusen på bordet eller kjøre i 2 dager for å få eit klistremerke på tanken når eg bruker sprøyta 3-6 timer i året det trur eg du og hadde grublet litt på .... hadde leigt sprøyting om det hadde vert nokon i nærområdet som dreiv med det.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tester selv sprøyta hver vår. At alle dysene gir riktig mengde ved et visst trykk, ikke lekkasjer, spredebilde, osv... Hvis KSL revisoren en dag påpeker at sprøyta ikke er sertifisert så får du en romslig frist på å sertifisere sprøyta. Eller du kan bare si at du kommer til å leie sprøyting til det er gjort.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anonym bruker: Du sier ikke noe om hvor du bor så jeg kan ikke kjenne de lokale forhold der, men det må være utrolig langt mellom brukene der hvis det er slik at ingen mobile sprøytetestere kommer innafor &quot\;flere titalls mils&quot\; radius. Bor ikke akkurat i verdens navle selv men her finnes både bruk som tar på seg leiesprøyting, samt at det finnes sprøyte på nesten hver gård slik at det ikke er mange år mellom hver gang en teststasjon er i nærheten.

Mest spent på hva du evt kommer til å skrive i den sprøytejournalen du uansett må ha, enten du sprøyter selv eller leier.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, kjøpte for 2 år siden en brukt Hardi sprøyte som var funksjonstestet og som det var igjen 3 år på godkjenningen. Skulle likt å sett på den funksjonstesten. Det var 3 forskjellige dyser i bommene, membranen i &quot\;vindkjelen&quot\; var i filler, og da jeg testet den med 6 bars trykk var det lekkasje de alle fleste steder.

Før du bestiller funksjonstest så leses av data for sprøytetype, pumpetype og produksjon år. ( dette står på ett blikkskilt på sprøyta) Kjør opp trykket til 6-8 bar for å kontrollere lekkasjer og pumpe. Ta så kontakt med en som funksjonstester sprøyter og spør om han tror sprøyta går igjennom testen, før du bestiller test. Ellers så kan de bli bomtur.

Desom du velger å ta &quot\;sprøytesertifikat&quot\;, gjør deg selv den tjenesten at du setter deg inn i stoffet før du reiser på kurs, du kommer til å lære en god del, og eksamen er ikke så lett som noen tror. Jeg har nå tatt kurset 3 ganger. Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...