Gå til innhold

Vertikalmikser, en eller to?


Gjest

Anbefalte innlegg

Tydeligvis ingen på forumet med erfaring fra Strautman vertikalmiksere?

 

Men fra type til et annet spørsmål. En eller to miksere?

 

Ved blanding av kufor, førsteslått med håslått skal denne miksen gis kun melkekyrne og kalver, yngre kviger. Da må mikseren tømmes før miks av for til store kviger og sinkyr.

 

Det kan jo bli vanskelig å beregne, så da må det vel være greiest med en større mikser til kyrne og en mindre til kviger/sinkyr? Da får man jo delt linje enten man bruker bånd eller vogn.

 

Noen som har erfaring med dette eller bedre forslag til løsning av problemet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest SirLeonora_1

Hei. Min erfaring med blander og valg av størrelse\;

Mixeren skal være stor nok til at du klarer deg med 1 blandeprosedyre per dag.

Blanding tar opp mot 1 time, avhengig av hva som puttes oppi og hvor fort du kan kjøre sneglene.

Ved blanding av sterkt &quot\;kufor&quot\; lages dette først, mens sinkufor blandes ut med halm eller annet &quot\;rask&quot\; etter at kua er ferdigforet. Sinkuer har godt av kumiks, men det må være svakt nok og med korrekt mineralblanding...

 

Hos oss ble det satt inn stasjonær blander med vertikale skruer. Den har nå gått i 2 år uten vedlikehold utenom oljeskift og 2 smørenipler.

En blander som blir brukt riktig og er godt planlagt gir fantastiske resultater i fjøset og er lettvint.

Vi har en 20m3 som forer 150 storfe med 1 daglig blanding. ( 40 melkeku med fullt påsett). Prisen for å øke størrelsen på blanderen er lav ifht. å kjøpe en som er for liten og må skiftes...

 

Spør gjerne om mer...

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gomo_1

Hør med pellon(gkrøe) eller delaval (fk)

De har et bra system med en feks.12m3 mixer og 27m3 matebord.

Da har du stort reservoir og muligheten til å blande flere forskjellige blandinger til de forskjellige dyra.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Hei.

Jeg er i tenkeboksen ang å få installert en mikser sjøl og har derfor undersøkt noe og gjort meg opp noen tanker. Mitt ønske med mikser er ikke å få laga noe fullfor av noe slag men for å få blanda flere slåtter, få bedre kutting og for å kunne gi en mer riktig blanding til sinkua. Samt å kunne få automatisert fôringa.

Det

Tanken om to miksere er fin men dette vil jeg tru bli en altfor dyr løsning.

jeg har tenkt på muligheten for å f.eks. lage en sinku blanding for så å mate den oppi et reservoar. Så kan man ha vanlig kublanding i blanderen som forsyner ei vogn.eller et band. Sinkublandiga utfores på samme måte med vogn eller band men, i fra reservoaret i stedenfor blanderen.

En anna tanke jeg har er d å kunne klare seg med en blander med mindre effekt. Bare d å gå opp på strøm inntaket vil gi en økt kostnad på 15-20 000 kr årlig. Dette uten å bruke nevneverdig flere kwt. Da er det fort bedre å kunne automatisere et reservoar for å fylle blanderen.

 

SirLeonora. Forer der sinkublandig en gang om dagen på rester fra forrige blandin? Er det ingen poeng i å fore sinkua fler ganger i døgnet?

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest SirLeonora_1

Vi gir sinkublanding etter behov. F.eks. 200 kg kublanding pluss 200 kg ubehandlet halm(1 rundball). Hvor lenge dette holder kommer an på antall sinkuer/drektige kviger...Vanligvis hver 2.dag.

 

Et poeng med blander er at du kan fortelle avløser eksakt hvor mange kg en dyregruppe skal ha. Hos oss er det i år 1 tonn til ungdyr og 2 tonn til ku hver dag.

 

Vi kjøpte blander fra Trioliet med frekvensomformer. Da er det i praksis sikringene som bestemmer hvor fort blandinga blir ferdig.

Vi bruker 63 ampere

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gomo_1

Jeg har den største delaval mixern, og 80meter båndforing som monteres i disse dager.

Jeg trengte ikke å øke inntaket..

Delaval påstår at den største mixern bruker strøm for 25kr pr dag...

Om det kun er sinkyr som skal ha en egen blanding, ville jeg ha kjøpt en stor nok mixer til resten og et matebord til sinkyr.

Da fyller du matebordet med halm/lav kvalitet surfor og mixern med topp foret...

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Hei igjen

Hva er deres mening om antall skruer da. Jeg ser at det finnes 15 m3 miksere med både en og to skruer. Og for min del er det snakk om kun baller som kan vør både isklumper og tørre som høy og evnt. litt halm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Vi venter på en bvl 15 med en snegle. Selger sa at de blander like godt som med to snegler. Gleder meg til å få sett i aksjon

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Har 19 kbm mixer fra delaval, og er fantastisk fornøyd (foruten prisen..).

Plassering av mixeren har også betydning. Jeg har mixeren på enden av fjøset, der også sinkuavdelinga er. Transportband fra mixeren inn på forbrettet som lesser ei distribusjonsvogn. Dette gir flere alternativer. Jeg blander en gang i døgnet, til 44 kyr pluss kviger og ungdyr.

1) Når mikseren er tilnærmet tom lesser jeg på med grønnfor eller heilsæd og mikser dette med restene av rundball som er i mikseren og mater dette inn på forbrettet til sinkyrne. Deretter fyller jeg opp med Melkeku foret, som er en miks av 1,2 og 3 slått som lesses i vogna og kjøres til melkekyr, kviger og ungdyr. Dette tar litt tid, men gir ei god sinkuforing.

2)Når jeg har mindre tid fyller jeg mikseren med 1,2 og 3. slått som også gis sinkyrne, men hiver da innpå litt grønnfor/heilsæd fra forsentralen med høygaffeln.

 

Ellers soper jeg forbrettet reint hos melkekyrne stort sett hver dag, som sinkyrne får.

 

Har ikke sammenligningsgrunnlag med 1 eller 2 skruer, men enig at den må være stor nok til kun en fylling/blanding i døgnet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Har JF 14kubikk med en skrue, og bruker kun rundballer og blander en gang daglig, den er på grensen når det gjelder størrelse med en kvote på 400000 og fullt påsett.

Ble advart mot blander med en snegl, men blir for trangt med ei lang vogn så jeg tok sjansen, og har ikke angra ett sekund, den fungerer helt fint, blandetid 15min med tørre baller.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym
Ok, interessant dette her. Lurer av og til på om min blir i minste laget 15 m3 og en snegle. 140 000 tonn kvote, ca 22 kyr, resten ungdyr og innkjøpte okser. Mulig noen okser etter hvert må vike for en ammeku flokk. Totalt ca 150-160 dyr. Muligens opp i 170 hvis de er små nok. Har kalvehytter, og mulighet for å ha ca 20 kalver utenfor hovedfjøset. Er 15 m3 for lite?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest SirLeonora_1

Hvor stor en blander skal være avhenger veldig av hva du putter oppi. En bunt med rå silo blir liggende i bånn, mens en bunt halm vil fylle hele blanderen...

Start blandingen med det som må &quot\;males&quot\; mest, f.eks. halm. Fyll deretter på med mineraler og kraftfor. Silo til slutt. Det er selvfølgelig ikke helt krise å blande 2 ganger per dag, men det sier seg selv at det er dobbelt med arbeid. Tid er penger, men om du har mye tid som ikke brukes til annet inntektsgivende kan du blande så mange ganger du bare vil\;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Hei

 

Har lyst å stille spørsmål ved flere av innleggene her. Lar det ligge foreløpig.

Jeg forer 9 tonn daglig, fordelt på 3 blander. Alt er unnagjordt på en time, jeg forer en gang om dagen.

Forvogn er en JF 14 m3 med to vertikale skruer, traktordrevet.

Denne er mer effektiv enn tilsvarende JF med en skrue, men vet ikke nøyaktig hvor mye.

Blandetid hos meg er mellom 5 og 10 minutter pr. blande, litt etter tørrstoffinnhold og struktur. Ser ikke helt poenget med lengre blandetid..

 

Skal jeg ha en vogn hvor jeg klarer å blande alt i en rasjon, må jeg ha en som er tre ganger (!) så stor som den jeg har. Det er ikke aktuelt for min del.

Klarer ikke helt dy meg, hvor har dere dette fra at blanderen absolutt må være stor nok til hele dagsrasjonen? ..

Og bare i det hele tatt vurdere to forskjellige miksere på samme gård..

Hehe, får inntrykk av det finnes mange dyktige selgere her i landet!

 

Til slutt, virker som om merket betyr mindre på disse blanderne, ihvertfall de traktordrevne. Men det spares en del ventetid på blandingen på å velge to skruer fremfor en.

En annen ting er at de minste vognene med to skruer er lavere enn tilsvarende størrelse vogn med en skrue, og dermed lettere å laste.

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym
Vil tro at når det er snakk om en blanding pr dag, så gjelder det vel oftest stasjonær elektrisk med mulighet for automatisk utforing flere ganger i døgnet. Det gjelder i hvert fall for meg.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Det blir nok litt forskjell mellom blandevogn og stasjonær blander. Blandevogna kan du mate ut større mengder og klare deg med en tur. Mens ved stasjonær blander lager du en eller to blandinger pr. dag som utfores i mindre mengder men oftere,(vil jeg tru). Om jeg skjønner deg rett Steinar. Så ville jeg tru at om du hadde hatt en stasjonær blander måtte du nok ha blanda to ganger pr dag i en STOR blander med automatisk utforing.

 

Hvor mye er foret kutta ned til når dere ferdige med å blande? Hva med få kniver og lengre blandetid i forhold til mange kniver og kort blandetid? Noen erfaringer, synspunkter og meninger om dette?

 

Jeg hadde en liten tanke om at jeg kanskje skulle klare meg med en 10m3 blander, men jeg har begynt å tenke tanken på en 14-18m3 blander nå gitt, (360 tonn kvote med fult påsett). Vanskelig når man har 0 erfaring og selgere som vil selge.. :-) Fint å lære og høre meninger fra de erfarne.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...