Gå til innhold

Kva mjølkeanlegg er best?


Anbefalte innlegg

Eg hadde eit anna spørsmål her om mjølkeanlegg frå før, men fekk ikkje plagsomt mange svar, derfor omformulerer eg spørsmålet:

Kven leverer beste mjølkeanlegget, kvifor er det best, kva anlegg skal ein halde seg unna og kvifor?

 

Pris er heller ikkje uinteressant, men kan godt vurdere dyre løysningar om dei er betre.

 

Det gjeld snart 30 år gammal båsfjøs. Skal ha skinnebane, avtakarar, vaskeautomat og elles det ein kan kome på av luksus. :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skifta mjølkeanlegg i sommer, i 40 år gammelt båsfjøs. Kjøpte delaval delpro, med melkemåling, avtager, skinnebane, vasker og alt. Det koster, men det er tross alt gjennom melkeanlegget at inntektene på et melkebruk kommer, og det noe man bruker opp til hver eneste dag 600-700 ganger per år (avghengig av driftsopplegg) og det må fungere hver gang. Allikevel er de fleste langt mer forsiktige med å bruke penger på melkeanlegg enn traktor.

 

Er godt fornøyd med anlegget, men har ikke så mye å sammenligne med. Dog noen småting som irriterer meg, f.eks. blir det stående mye melk i rør og slanger mellom glasskolba og tanken. I filterrøret blir det igjen mye melk, og man må være nøye med å vaske bort søl på utsiden etterpå. Hadde vakumtank tidligere, dette var et mye \&quot\;rensligere\&quot\; system.

 

 

Det er også noen løsninger på selve melkesettet som er litt fislete, særlig omkring påsett av fettprøveuttager.

 

Men alt i alt godt fornøyd!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Apple_farmer_1

Hei. Byttet anlegg for snart 10 år siden. Gikk fra gammelt Alfa til nytt SAC-anlegg og har vært godt fornøyd med det. Den gangen skilte det såpass mye i pris at jeg ikke kunne forsvare å kjøpe DeLaval. Jeg fikk komplett anlegg montert med skinnebane, 50 mm rustfrie rør, 3 avtakere og vaskeautomat til 30 båsplasser for 150k, mens DeLaval skulle ha ca. 225 om jeg ikke husker feil. Problemet nå er at servicemannen har slutta slik at jeg må ha service fra Hedemarken 250 km unna...

 

Som andre har sagt\; det viktigste er tilgangen på stabil service og deler og da er det nok ingen som kan konkurrere med FK/DeLaval. Med fasit i hånd ville jeg nok valgt DeLaval om jeg hadde visst hvordan det ble med service - servicemannen på Hedemarken er velvilligheten selv, men skjer det noe så jeg ikke får mjølka en kveld så er det jo 3+ timers kjøring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med tanke på delaval er jo tilgangen til brukte milkmaster anlegg ganske bra. Du får et tipp topp anlegg med avtager skinnebane og vaskeautomat for 100-150 tusen. Da har du et bra anlegg. Milkmasterene til delaval har vist seg å være meget holdbare, og lite trøbbel med.Ska du ha det nyeste og beste på markedet, har jo de nyeste til delaval trådløs overføring av melkemengde til delpro program på pc. Har du i tillegg kraftfòrvogn fra delaval har du egentlig et like avansert fòringsprogram som i robotfjøs. Du legger alt inn på data, og kan også sende alt av opplysninger rett ifra din data til husdyrkontrollen. Men da snakker vi fort om 350 tusen også....
Lenke til kommentar
Del på andre sider

mjølkemann. Hadde samme problemet som deg med melk i røra.

Monterte en ventil (levert av delaval) mellom filter og melkepumpe, etterfulgt av en trykkbryter og en oljefri kompressor. då er det berre å trykke på bryteren og melka havner i tanken :) delaval leverer for ettermontering eller du kjøper delane på tess til halve prisen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan ikke i min villeste fantasi forstå at noen i disse dager bruker 250.000 +++ på et nytt melkeanlegg. Om 12 år er det ikke lenger lov å ha kyr på bås og melkeanlegget er null verdt i salg. Jeg hadde heller valgt å kjøpe et pent brukt anlegg som kunne vart den tia frem mot løsdriftskravet. Selv har jeg et gammelt \&quot\;Erland\&quot\; anlegg fra 1975 til 36 melkekyr, service er overtatt av Reime Agri. Jeg har planer om påbygg med liggebåser innen 2024 men kunne aldri verden tenkt tanken på at jeg skulle byttet ut mot et helt nytt anlegg. Som \&quot\;Rune\&quot\; sier det finnes til tider mange på Finn.no men jeg regner med at det gamle jeg har vil vare til jeg bygger nytt. Skinnegang og avtakere kjøpte jeg brukt for 10 år siden
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

 

Eg ville anbefalt Strangko, mest fordi dei har mjuke, skånsomme spenegummier som holder seg lenge, jobbar som avløysar og har jobba med forskjellige typar, mykje med delaval.

Alle plasser eg har vert til no, med delaval, har spenegummien vert stiv og hard. godt mulig folk her inne svarar med at dei eg jobbar for \&quot\;byttar for sjeldan\&quot\;, det er dog ikkje mitt inntrykk..

 

Ellers virker Strangko veldig driftsikkert, men det er vel stort sett alle slike anlegg. Strangko har også den fordelen at det er nokså tunge organ som eg også synes er ein fordel for å få tøme kyr raskere :) og det vil heller ikkje verte noko ulempe sidan du brukar skinnebane.

 

Likevel er jo service det viktigaste så ein må jo undersøke at dei ligg noko lunde i nærheita, men det treng jo ikkje ligge nærara enn om det ryker noko ein kveld så virkar hvertfall anlegget neste morgon (så sant du vart ferdig då!) og er det lang veg så er det no berre å ha det viktigaste delene på lagar :)

 

Når det gjelder lausdriftkravet så er vel det utsett til 2034, hvertfall med dei som har nyare fjøs enn 1994 eller gjort store ombyggingar/investeringar i ettertid. Eg og fleire eg har hatt kontakt med\; bønder/dyrleger, meiner kravet berre er tull og trur det aldri trer i kraft, men at det gjerne kjem ei max grense på 30 mjølkekyr på bås.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg betalte ca 280 000 for anlegg til 22 kyr ferdig montert og igangkjørt. Vurderte GEA også, disse var ca 20-30 000 billigere men landet på delaval av hensyn til 2 ting (i hovedsak):

 

godt servicenett i området. A-K har gea servicefolk i nærheten, men med et stort antall delavalroboter rundt oss så føler jeg meg tryggere på at disse servicefolkene er her i framtida.

 

kun delaval leverer godkjent melkemåling.

 

Så på brukte anlegg, men lite å finne rundt her (Gudbrandsdalen). Om jeg måtte reise halve landet for å finne noe, for så å demontere, transportere og montere det selv så syntes jeg det var et dårlig alternativ. I tillegg så måtte jeg skiftet masse pakninger og slitedeler, samt hatt servicefolk for å kjøre igang etc, og da vet jeg ikke hvor mye man sparer.

 

Ang løsdriftskravet så mener jeg som andre her at det kommer ikke til å gjelde for mindre besetninger, dersom det gjør det så er det kroken på døra for så mange bruk at det går bare ikke. Uansett så har jeg inntrykk av at det er utsatt til 2035, og det er lang nok tidshorisont for meg for å kjøpe nytt framfor brukt...

 

Når det er sagt så synes jeg det er en skandale at det ikke snart blir klarhet i dette!

 

Å investere over 250 000 i det viktigste instrumentet man har i drifta, som må fungere hver dag, det har jeg ingen problemer med å forsvare. Jeg ville hatt større problemer med å bruke 100 000 og masse arbeidstid for å putte inn noe gammelt i fjøset mitt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ola: Du sier at rørmjølkeanlegg er så enkelt at du alltid vil klare å melke selv om det havarerer? Har du et enormt reservedelslager? Hva gjør du om pumpa havarerer? Om Blir det mye dyrere å kjøpe nytt enn å ha dobbelt opp av alt? Og, jeg er villig til å betale litt for å ha en større sikkerhet for at jeg slipper å mekke melkeanlegg på lørdagskvelden...
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest svein.loeken

Jeg kjøpte brukt Westfalia melkeanlegg (til melkestall) i 2007. Var brukt i 5 år. Kostet omtrent det samme å montere det som et nytt.

Totalt kom jeg ut med godt under halv pris i forhold til nytt maken anlegg som jeg fikk tilbud på. Og anlegget ble tilnærmet som nytt når alle slitedeler mm ble skiftet. Etter 2007 har prisene på brukte melkeanlegg rast ned, slik at jeg vil tro en kommer enda gunstigere ut i dag. Westfalia/GEA anlegget fungerer veldig bra, og jeg er heldig med servicefolk fra AK maskiner ikke for langt unna. Enig med de som skriver om at service er viktig. Er mjølkemåling på mitt, og jeg tror faktisk også Westfalia sin også er godkjent, (En som skrev at det bare DeLaval er godkjent). Har sjekka målinga mot melka på tanken, og det er bare hårfint avvik.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest tracker_1
Jeg synes kvaliteten på spenegummi og slanger er alt for dårlig på DeLaval. Trenger man deler som servicemannen ikke har i bilen, som må bestilles, tar det lang tid for man får dem.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

og nei Lely har ikke båsannlegg. Bare noen skranglete melkeroboter og noe annet småtteri..

Nesten rart folk stoler så mye på et selskap som ikke har røtter i landbruk og melkeproduksjon overhode

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...
Gjest Anonym
eg har hatt delpro sidan 2009 med trådløs overføring til data. Har hatt masse problem. måtte kalibrere melkemålerene med melking i spann og vege melka for hånd. masse tull med overføring til data. feilmeldinger på maskiner +++, men det er bra med automatisk avtagere. hadde ikkje kjøpt ei gong til fra delaval, men har ikkje betalt noko for alle gangen dei har vert på reperasjon/reklamasjon
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Anonym

Jeg selger et brukt strangko annlegg til nyttår.

Aut.vasking og 4 avtagere.noe reservedeler, deriblant to avtagere som er slitt og MANGE meter med rør.

Er i bruk ut året, så dette fungerer bra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Her på garden har me hatt Delaval Delpro mjølkeanlegg i båsfjøset sidan april 2010. Har fungert heilt utmerka, har ikkje vore problem av noko slag. Har vel skjedd ein to-tre gonger at mjølke-enheten ikkje har fått beskjed frå dataen om at feks ei ku ikkje skal mjølkast. Då har eg berre skrudd straumen til sendaren av og på, og så er det i orden igjen. Så eg kan absolutt anbefala Delaval sitt system. Veljer du Delpro med trådlaus overføring får du akkurat same dataprogrammet som blir brukt i samband med Delaval sine robotar, og det er eit veldig bra besetningsstyrings-system synest eg. Kan og koblast direkte opp mot ku-kontrollen til Tine.

Delaval føler eg er kvalitet, har vore mykje avløysar rundt om tidlegare, og synest verkern Erland, Reime eller Strangko har noko å stilla opp med mot Delaval.

Men er tydelegvis folk som har andre erfaringar, og slik vil det vel alltid vere, eg kjenner ôg til ein bonde i nærleiken som hadde ein del oppstartsproblem med Delpro-anlegget sitt. Men har du båsfjøs som skal oppgraderast er eg ikkje i tvil\; løp og kjøp Delaval med skinnebane og aut. avtakarar.Det blir ein heilt ny kvardag, og det er framleis slik at det er ikkje alle bruk som har behov for/kan forsvara å investera i robot. Sjølv om det hadde vore kjekt å hatt \;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Jeg skal som sakt avvikkle drifta.

Jeg har egentlig en veldig bra gård som jeg skal ta over.

Vi har 320daa + 180daa leid, 300tonn kvote og bra båsfjøs med ny innredning og strangko aut.melk med avtagere.

Jeg har tegnet ombygg til robot og løsdrift.

Om jeg sattser nå kan jeg sette inn aut.foringsannlegg, kraftfor robot og kalvedrikk automat.

Da kan jeg lett drive gården alene, det vil også være mulig og leie folk noen kvelder i uka for å være med på aktiviteter.

Problemet synes jeg , er om sommeren når dyra skal ut.

Avløseren har ikke mulighet til å få inn alle dyra alene slik at man aldrig får fri.

Lønna blir jo også dårlig, uten at det betyr alt for mye.

Et tema er også vedlikehold, eller mangel på tid og penger for å utføre det.

Er liksom så trist å jobbe hele døgnet vær dag uten lønn og så faller alt fra værandre samtidig...

Det værste er jo at, etter avvikling har jeg 0 gjeld og mer penger i overskudd en om jeg driver gårdn!!

Lurer på når mat skal prioriteres i norge?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...