Gå til innhold

Kalveforingsautomat


Gjest

Anbefalte innlegg

Gjest Anonym
anbefaler en De laval CF 150 automat. Den er enkelt oppbygd, og har både kraftfor og melkedel. Den trapper automatisk ned melkeforing etter mer kraftfor kalven tar opp. Den er også fleksibe, med tanke på at du kan fore både sur/søt melk og pulver i den.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym
Jeg kjører den på to binger. Den eine bingen har tilgang til både melk og kraftfor, mens den andre har tilgang til bare kraftfor.Dette gjør du ved å montere port i opningen til kraftfordelen. Det går også å bygge ut med flere automater på samme styringen. Tine selger ut gamle melketanker med røreverk og kjøling for 1 kr literen. Jeg kjøpte en 400 liter tank. Da sparer du 9000 kr på å droppe den orginale plasbaljen med røreverk. Fordelen med kjøling er at melka holder lenger. Ved orginalsystemet må du helst vaske og lage ny blanding hver dag. Gaute: prisen du oppgir er vel med moms? ellers har du fått ein dårlig pris......
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gaute_1
hehe... Ja har hatt en mistanke om dåli pris. Prisen er eks mva. Tilbudet gjaldt en cf150x M/melk/kraftfor, tank og vaskesats komplett.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Melkebonde_1

Jeg kjøpte også en Delaval CF150X med melk og kraftfor i høst. Ga ca. 40K med 15 transpondere og montering. (kampanjepris på på Dyrskun) Har ikke fått montert den ennå.

 

Er det mye vedlikehold på denne maskinen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest NH6040_1
Har en av de første modellene CF150 og det positve med de er at den er meget enkel i bruk. Det negative er at elektronikken er elendig og ikke bygget for fjøsklima. Har siden 2003 skiftet tilnermet alle kretskort på den minst en gang. I tillegg har jeg kjøpt 2 ekstra spiraler og elementer til varmeren så den har nok kostet mellom 20 og 25000 i vedlikehold. Mitt tips er å bruke surmelk og ikke pulver da dette legger seg på slangene og spiralen og krever vask hver dag.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym
Ville ikke vært redd for kvaliteten....den er topp. Alt er laget i rustfritt,og styreboksen er tett. Men det følger med en sats som gjør at du kan ha styreboksen på kontoret eller en tørr plass. Selv har jeg styreboksen på automaten for det er greit å ha den der du har oversikt over kalvenummer ol. Muligt det var mer el. problem på de første, men rundt her er det flere makiner og de fungerer bra.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Melkebonde_1

Det er vel bare Delaval som har både kraftfor og melk i samme automat? Virker som automatisk avvendings funksjonen er et stort pluss.

 

Når kalven spiser f.eks 1kg kraftfor to dager på rad, begynner den å trappe ned på melken, og til slutt avvenne kalven.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tim-Hugo_1

Har en DeLaval automat som bare forer pulvermelk. Husker ikke betegnelsen, men tror det er forløperen til den som heter CF500 nå.

 

Er veldig godt fornøyd, har ikke hatt noen problemer på de årene jeg har hatt den. Kalvene vokser bra, og jeg sparer mye arbeid.

 

Har vurdert kraftfor automat i tilleg, men mener det er bortkastet. Jeg gir i stedet fri tilgang på godt og smakelig kalvekraftfor, og når automaten begynner nedtrapping, trapper kalvene selv opp kraftforet. Dette fungerer utmerket, og har aldri savnet kraftforautomaten.

 

Jeg kjøper oksekalver for framforing. Henter dem ca 3 dager gamle, fordi jeg selv vil ha kontrollen med den første tiden. Noen melkebønder er veldig flinke, mens andre ikke er fult så flinke, på denne måten kan jeg bare skylde meg selv, om det går bra eller dårlig.

 

Kalvene får med en matpakke på ca 20-30 liter råmelk når jeg henter dem. De står i enkelboks, med manuel foring 3-4 ganger pr dag, til råmelka er brukt opp, og de drikker pulvermelk uten problemer. (ca en uke) Så flytter jeg dem inn til automaten. Der går de på en forplan som trapper opp fra 6 til 8 liter og ned til avvenning ved 8 uker.

 

Er lett å få mye diare om man ikke er nøye med renhold. Mange smådeler som kan samle bakterier. Vasker smukker, smukkholdere og pulvermixer to ganger i uken med alfa Kombi. Pulvermixer skylles automatisk 6 ganger døgnet. Slangene spyler jeg gjennom med først lunket vann, så varmt vann to ganger i uken, og skifter de 3-4 ganger i året. Dette har fungert for meg, hadde en del diare før jeg fikk denne rutinen på plass.

 

Det jeg savner på maskinen er automatisk skylling av slanger og smukk. Dette skal jeg ha når neste maskin blir kjøpt inn.

 

Det ble ganske mye, men håper noen har noe nytte av det. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Har inntil 20 kalver pr automat. Da har de eldste kun tilgang til kraftfordelen. Det er negativt med for store grupper. Fort for at aldersforskjellen blir for stor.....
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan koble to drikkestasjoner og antenner, i forskjellige binger, til en automat, og slik få mindre grupper og aldersforskjell. Westfalia og DeLaval sine automater er forøvrig i prinsippet helt like bortsett fra farge og dekor, og kommer fra samme underleverandør: Förster Technik (http://www.foerster-technik.de/cms/front_content.php?idcat=9&amp\;lang=1&amp\;client=1). Disse kan kobles opp mot det samme besetningsstyringssystemet du har ellers i fjøset, enten Alpro (DeLaval) eller Dairy Plan (westfalia).
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest snorkel_1
Ok, er litt i de baner jeg har tenkt, har konsentrert kalving, å har behov for å fore ca 40+ kalver samtidig. Har 4 kalvebinger nå, men kunne vel slått sammen to og to binger muligens. Noen som har peiling på hva en ekstra stasjon koster?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest temlav_1

Kjøpte en Delaval CF150 for et par år siden. Mjølkeforingsdelen har fungert ok, men har hatt problemer med sensoren på kraftfordelen. Den er skiftet en gang og justert av servicemann fra delaval flere ganger, men fungerer fortsatt ikke tilfredsstillende.

Minuset med melkeforingsdelen er mye renhold i og med at melka står ferdig blandet i dunken. (Bruker pulver)

Angrer på at jeg ikke kjøpte en dyrere modell med automatisk blanding av drikken og automatisk vask av stasjonen. Bedre å legge penger i en proff melkeautomat,CF150 er en primitiv utgave.

Kraftforstasjon med transpondere til kalv er oppskrytt, kalv skal ha kraftfor etter appetitt til etter avvenning.Det finns enkle stasjoner til et par tusen der kalvene kan spise etter appetitt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor lønsomt og bra for kalven er det å fore med appetit med pulver til dagens priser da. Cf er enkelt bygd og vil sansynligvis være mer driftsikker en ein ren pulverautomat. Du har dessuten mulighet til å velge enten søtmelk eller pulver. Men kan jo gjenta det jeg nevnte tidligere her. Kjøp en to eller fire hundre liter tank fra tine med kjøling og røring. Du får den for 1 kr literen. Med andre ord gratis i forhild til orginaltank. Og melka står seg lenge. Jeg vasker og fyller tanken en til to ganger i uka. Selve vasken begrenser seg til å spyle vatn gjennom systemet et par tre minutt. Med andre ord ikke alverdens jobb. Kalvene får i prinsippet kraftfor etter appetitt på Cf 150. Når kalven helt frivillig spiser mer en 1 kilo kraftfor, trappes melkeforingen automatisk ned. Med to delt binge forsetter jeg å ha kalv på automaten til de er ca 3 mnd gamle. Da tar de opp ca 1.8 kilo kraftfor......
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
Gjest Torgeir_1

Jeg kjøpte en cf 500 stand alone combi som forer både melk og pulver, eller en kombinasjon av disse. Jeg kan stille inn automaten på feks 60 prosent pulver og 40 prosent ferskmelk. Pulver og vann blandes da sammen og tilsettes deretter melkedelen. Når det er tomt for ferskmelk går automaten automatisk over på 100% pulver helt til det er fylt på ny melk. Automaten trapper automatisk opp til feks 100 prosent pulver, hvis det er ønskelig. Syns dette var en smart funksjon.

Jeg vurderte også cf 150, men da prisforskjellen ikke ble mer en ca 15000 falt valget på cf 500.

Jeg vurderte det slik at kraftforautomaten var nesten bortkasta på cf 150 da man like godt kan ha fri tilgang. cf 150 forer ca 25 kalver mens cf 500 tar minst 40 hvis man har to smukker. 500 har automatisk vasking mens 150 må vaskes manuel. Skal man fore med pulver på 150 må man jo blande melken i beholderen hver dag... tungvindt.

 

Jeg vurderte også urban c20, men den ble dyrere, og kunne bare fore med 1 smukk.. altså 25 kalver.

Fordelen med urban er at den også vasker smukken. Bakdelen er at smukken står på automaten slik at automaten må stå i samme rom som smukken.

 

Jeg er ikke helt fornøyd med tilveksten på kalvene. Brukte sprayfo i fjor, skal prøve et syrnapulver i år, samt justere mengde de får ved hver tildeling

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Nils_Neteland_1

Har Funki med pulver og mjølk.Brukar no kun mjølk syrna med maursyre,evt. rustikk blanda ut og syrna med maursyre.NB!Bruk ph papir,skal vera ca.4,7-5,2.Har og kraftforaut,men kutta den ut og gjer dette etter appetitt.

Automaten er 12 år gammal,kun skifta eit kretskort.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Får du ikkje skjeta på kalvar som ete litt møkje kr,for? Har cf 150 og bruker kraftfordelen. Fordelen er at du har full kontroll over opptak. Den trapper ned på melka sjøl når kalven tar opp nok kr for ( 1-1,2 kg). Med dagens prisar på pulver ser eg på det som ein stor fordel. Somme kalvar er avvent med melk ved 6 veker.Har også brukt sprayfo, og er meget fornøyd. Men du må blande sterkt nok. Rustikk som fk har er alt for dyr. Forer både pulver og melk uten å syrne den....
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Melkebonde_1
Har nettopp montert og kjørt igang en cf150. Fungerer greit i et døgn, så tetter smokken seg til med en slags ostemasse. Jeg syrner melken med \&quot\;calf milk supplement\&quot\; fra delaval. Går det bedre med større hull i smokken?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Gaute: Den som kommuniserer med besetningsstyringssystemet i resten av fjøset. For min del (Dairy Plan) vil dette si Westfalia, for den som har Delaval &amp\; ALPRO vil det si DeLaval.

 

CF150 er jeg litt usikker på, (og om det er slik Torgeir sier, at man må blande melk og pulver i beholderen selv, ville jeg neppe valgt den) men når det gjelder den andre fra DeLaval, CF500, så kommer denne fra samme produsent (http://www.foerster-technik.de/cms/front_content.php?idcat=9&amp\;lang=1&amp\;client=1) som Westfalia sin, og forskjellen er da kun fargen (blå kontra grønn) og nettopp data-interfacet. Stand-alone variantene er sikkert identiske, utenom fargen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...