Gå til innhold

Baklengs inn i framtida eller en nøktern start?


Anbefalte innlegg

Hei!

Har fått tilbud av en onkel av meg å ta over gardsbruket hans i løpet av en 5-årsperiode. Han driver nå med mjølkeproduksjon på 80 tonn(10-12 årskyr) og forer opp oksekalvene til kastratslakt. Begge disse "driftsgrenene" foregår i ett nytt båsfjøs fra 80-tallet, og et utgammelt fjøs, som ble totalrenovert midt på 80-tallet. I disse fjøsene står alle dyra på bås, med unntak av kalvene som står i binger uten spaltegulv. Kudelen i fjøset har 16 båsplasser med mjølkeanlegg over og det andre fjøset har 12 plasser til ungdyr og plass til 12 kalver i binger. Med enklere omgjøring får jeg plass til 19 kyr på bås og plass til 40-50 ungdyr og kalver i den andre fjøsavdelinga. Om jeg bygger nytt mjølkerom får jeg plass til 24 mjølkekyr på bås. Innredninga i fjøset er veldig dårlig og har sunget på siste vers i mange år. Ellers er fjøsene bra i forhold til dyrelogistikk, da det er kompakt og greit og ikke dyr i alle kriker og kroker i fjøsa. Fôringa foregår med en gammel siloriver og trillebår, og mjølkinga med et anlegg fra 75. Med andre ord ikke særlig lettstelt og moderne fjøs...

Han slår nå 160 mål, hvorav 30 mål er på sætra,  1,5 mil unna. Der er det også 200 mål som er lett oppdyrkbart. Så var det bare avstanden da... i tilegg har han 150 mål godt kulturbeite rundt garden. 

Ei jeg jobber hos nå kommer til å gi seg med mjølka i løpet av en tiårsperiode, og jeg har fått muligheten til å ta over 100 tonn(langtidsleie,  eller aller helst kjøp) i kvote av henne, og noe jord. Ellers så kan jeg få leie 30-50 tonn på kort sikt av en som ikke klarer å fylle kvote si. 

Må i tilegg nevne at vi er begge agronomer og veldig interessert i dette. Begge jobber som avløser no,  og har gjort det i helger og ferier i "alle år". Dette er drømmen vår, og det må jo være et must for å ta løst med ett slikt prosjekt... ;-) "kjærringa" er veldig interessert i sau, så vi må prøve å få med det i gårdsdrifta på ett vis. Iallfall i følge hun ;-) uansett bra at begge er med på det. 

Det er mye å ta tak i på denne gården, da det ikke er gjort vesentlige oppgraderinger her siden på 80-tallet. Så slik jeg ser det nå her jeg tre alternativer:

1.Bygge på og om fjøset til løsdrift med mjølkestall og billige/enkle løsninger. Kanskje det beste alternativet på lang sikt, men med dyr byggetomt (mye fjell) og lite egne ressurser. Slik jeg ser det iallfall. Er optimistisk, men synes kanskje dette blir på grensen til dumdristig.

2. Bytte innredning, gjødselrister og mjølkeanlegg i kufjøset, og gjøre om det andre fjøset til fullspaltebinger og ett mye mer lettstelt fjøs. Samt bygge opp ei avdeling for sau/ammeku i ei siloavdeling som ikke er i bruk i dette fjøset. For ordens skyld henger disse fjøsene sammen og en triller fôr fra samme fôrsentral slik det er nå. Synes dette er ei god løsning på kort sikt og som gir oss kjappe og sikre produksjonsinntekter, samt at vi har igjen penger til å gjøre alle andre nødvendige investeringer på gården. Men så var det dette med båsfjøs for framtida da... ;-)

3. Bygge om begge fjøsene til sau eller ammeku. Får jo bygd langt enklere da, samt at en frigjør kapital med salg av kvote. Men vi har veldig lyst til å drive med mjølk, og ha gården som fulltids arbeidsplass for iallfall en av oss. Med ammeku og/eller sau må vi vell begge ut i arbeid ved siden av. Men sannsynligvis den beste løsningen økonomisk. 

Håper på gode råd og svar fra dere erfarne inne på dette forumet ;-)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Håkon

Utfordringen er hvis kostnadstrollet tar deg. Der er dumt hvis du investerer for mye i irreversible kostnader, som feks fjøs uten at det øker produktiviteten.

Enden på visen handler jo om hvor mange timer du/dere må legge inn, i forhold til netto inntekt. Over et gitt punkt vil kostnadene ved investeringer spise opp den ekstra inntekten.

For meg er det fremdeles mange usikkerhets momenter her, men jeg ville hvertfall ha forsøkt å gjort hverdagen enklest mulig først, slik at driften blir mest mulig rasjonell. Hva kan du bygge om/kjøpe for å lette driften eller øke produksjonsvolumet? Hvordan vil kostnaden fordelt pr liter være ved den nye investeringen sammenlignet med hva du har i dag?

Noen enkle investeringsanaslyser kan være gull verd.

Jeg tror nøkkelen til suksess er nøkternhet og sparsommelighet, ikke nødvendigvis å ha best utstyr og fulldagsjobb for begge fra dag1. 

Mulig kommunen din har noen rådgivere som man hjelpe deg?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Heisann!

Jeg tror jeg ville forenklet det fjøset som er. Byttet innredning, lagt inn spalt i bingene, byttet melkeanlegg. Gjort det lettere, rett og slett.

Ikke bruk for mye penger for tidlig. 

Anbefaler dere å snakke med en regnskapsfører. De har ingen egeninteresse i at dere skal gjøre det ene eller det andre. Men de er ofte skarpe på å regne, og det er det som er viktig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ørjan

Hei.

Det kan jo være en god ide å drive det slik som det er iallefall i to-fem år etter at dere har overtatt det.

På den måten kommer dere jo litt inn i hva det dreier seg om, samt at dere kan finne ut om melkeproduksjon er noe for dere.

Dessuten får dere betalt litt ned på herligheten før dere sitter med gjeld over pipen, kansje også lagt opp litt egenkapital.

Disse årene bruker dere til å finne ut hvordan drift dere ønsker å legge opp til, og hva dere ønsker i en evt ny driftsbygning.

Melkeproduksjon kan være en til tider veldig slitsom livsstil, om det ikke er noe som passer dere er det bedre å ha prøvd det først, før dere har låst dere til det for 30 år fram i tid.

Lykke til med prosjektet deres, uansett hva dere velger å gjøre

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for gode råd, karer?

Vi kommer nok til å drive med mjølk I det fjøset som er ja, inntil videre. Innredninga og mjølkeanlegget må taes med en gang, men der er det da mye brukt og bra å få kjøpt. Vi er også litt "hendt", så vi får da gjort mye selv ;-) så får vi se om vi får på plass ett nytt kufjøs i framtida, når ressursene er på plass. Måtte bare sjekke om jeg var helt på jordet som vurderte å flikke på båsfjøset, eller om det er flere som fortsatt tenker i de baner... :-) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest tyvemeter

Hei,

Alle alternativene dere skisserer og svarene som er gitt er basert på kvalifisert synsing i verste fall gjetting. Dere er nødt til å få satt opp en driftsplan som blir deres budsjett de neste fem åra etter overtakelse, her vil dere finne mange av svarene dere etterspør. Tines ØRT er et fantastisk verktøy som gir mulighet til å regne på dekningsbidragsnivå, der en sammenligner flere alternativer, f.eks de dere skisserer i dette innlegget. Viser tallene at dere skal bygge ut/om så gjør det! Rett og slett fordi dere virker interessrte og ønsker dette som en yrkesvei i framtida. Min synsing/mening er at det er å gå baklengs i framtida å slite videre på gammelt, hvis dere har økonomisk mulighet til å rasjonalisere/forenkle. Dessverre er det slik i dag at ved utbygging så MÅ produksjonen økes for å forsvare inversteringen...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonym

Her er det viktig å la en uhildet part se på tallene. Driftsplaner satt opp av en part som har interesse i et prosjekt, bør alltid sjekkes. Tine en selvfølgelig interessert i at vi bygger nye melkefjøs, Nortura/Furuseth/Fatland i at vi bygger store fjøs til slaktedyr osv. Man skal ikke bruke alle sine krefter på å betale fjøs, mener jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mjølkis

Jeg har gjort noe av det samme, skifta mjølkeanlegg og gjorde nytt melkerom etter at jeg tok over garden. Har sansen for å gjøre litt og litt for å slippe å gape overfor mye. Nå har jeg fått tak i mer kvote, og bygger på en ungdyravdeling for å få plass til flere kyr i fjøset. Ungdyravdelinga vil bli sjukebinge/kalvingsavd i neste byggetrinn som er løsdriftsfjøs. Men jeg kan drive i båsfjøset ei god stund til

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Viktig å sette opp gode kalkyler før en bestemmer seg for noe.

Noe en skal tenke på med melkeku kontra ammeku er at en har inntekt hver mnd med melkeku,

er ofte tøft for mange med ammeku, særlig i oppstarten da det tar lang tid før inntektene kommer...

Når det gjelder fjøsløsning så går det ofte an å gjøre en rimeligere løsning også som belaster drifta mye mindre og gjør hverdagen enklere. Har selv melket i fjøs hvor kuene bare var fiksert i et gammelt båsfjøs når de ble melket, resten av tiden gikk de på halmtalle og med rundballehekk, enkelt og lettvint. I dette tilfellet så var det bygget inntil et stålbygg,men er også ofte mulig å dra ut et tak. Er også mulig å gjøre samme løsning med liggebåser, uansett så hvis en bygger til talle så er det greit å lage mulighet for senere å gjøre om til liggebåser (bredt nok bygg bl.a,gjødselhåndtering). Dra rundt til andre produsenter og se hva som fungerer! Greit å spore opp de som har gjort litt utradisjonelle løsninger, ofte mye tips å få der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...