Du er her

Team-Massey_1s bilde
Team-Massey_1
Logget av
Innmeldt: 15.03.2011
Private aktører og samvirke.

Kan noen fortelle meg om hvilke oppgaver private aktører har og hvilke oppgaver som samvirke har? (Meieri og slakt)

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

Har vel ikke akkurat angrepet noen jeg da? Setter spørsmåltegn ved tall det blir referert til her..... 13 kroner i bonus sier ingen ting....det må jo bli hvor mye mer i forhold til nortura? Og da må en sette seg inn i hvilken avtaler en kan få med nortura også....

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

Og bonusen på 13 kroner pr kilo du refererer til? det sier jo ingen ting om grunnpris og tillegg du kan oppnå ellers? Er det 13 kroner mer en nortura? I såfall er det rart den unike avtalen din ikke har vært oppe i media for lenge siden....Ps er nortura leverandør nå ja.....har vært sjå fatland tidligere. Det er marginale forskjeller på dei to.....og da velger jeg nortura for felleskapet sin del.

Bonden_1s bilde
Bonden_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Private aktører og samvirke.

Det tallet kan jeg lett dokumentere \&quot\;mvm\&quot\; Jeg har ca 30 dyr på kontrakt hos Nortura og blir fakturert 8,5 % rente. Hvis du trekker mine tall i tvil så regner jeg med at du sitter på annen informasjon.....eller????
Når det gjelder de 13 kronene i bonus, så er det en avtale mellom Limousin Unik og Fatland som utbetales direkte til bonden uavhengig av grunnpris og andre tillegg..Leverte ung okse på den avtalen i forrige uke og fikk utbetalt 66,97,- pr kg. Dette er uten distriktstilskudd og mva,men inkl. bonusen på 13 kr..Du får sjekke med Nortura, så matcher du nok den \&quot\;lett\&quot\; tenker jeg.
Foreslår at du sjekker fakta før du synser om mine uttalelser og hinter om de ikke er riktige.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

Har ikke \&quot\;lånt\&quot\; av nortura i det siste, men i følge naboen låg nortura på 5% mens Fatland lå på 8% tidligere. Regne med at renta er lågere nå da bankrenta er låg. Vil jo være ren idioti å låne til 8 % når du lett får 4 % i banken??????

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

Jeg kan bekrefte opplysningene til Bonden. Hadde selv dyr på kontrakt for Nortura. Det begynner å bli dyrt å være samvirkeman
Men du mvm hvorfor ikke bruke tid å krefter på å gjøre betingelsene bedre i Nortura en å angripe de som velger å gå til private aktører? Det er jo det som er utfordringen.

Bonden_1s bilde
Bonden_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Private aktører og samvirke.

mvm- Har du en litt lettvin omgang med tall?? I følge min bank er renten på en driftskreditt i landbruket på 7,05% nominell rente. Hvis du lett får 4% effektiv rente til det formålet så har du et usedvanlig godt forhold til en usedvanlig god bank..
Jeg regner med at du mvm sitter på eksakte og gode tall fra din leverandør så jeg forslår at vi sammenligner sånn at vi en gang for alle kan fastslå hva som er riktig. Her er min avregning:
Ung okse U 1+ 245 kg
Grunnpris-43,72
Puljetilegg- 4,75
Premium pluss-5,50
Limousin Unik bonus-13,00
Dette gir en kilospris til meg på kr 66,97
Alle tall er selvsagt uten mva.
Distriktstilskuddet holder jeg utenom da det er uvekommende for saken og likt hos begge slakterier.
Legg inn samme forutsetninger hos Nortura og sammenlign.
Kan jo tilslutt nevne at jeg akkurat har fått tilbud om OptiBiff avtale med mitt slakteri og takket ja. Det gir ytterligere 1 kr pr kg i mitt tilfelle og er ikke tatt med i regnestykket.

Team-Massey_1s bilde
Team-Massey_1
Logget av
Innmeldt: 15.03.2011
Private aktører og samvirke.

Kan noen fortelle meg om hvilke oppgaver private aktører har og hvilke oppgaver som samvirke har? (Meieri og slakt)

Idefox_1s bilde
Idefox_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Private aktører og samvirke.

Hente inn og slakte kjøtt?
Hente inn og pastorisere (elns) melk?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

Støtt samvirke! At noen bønder er så korttenkte at de leverer til private kan en undres over. Kanskje tjener de noen kr ekstra en liten stund, men tenk følgende: hva om der er bare private på markede om en stund, (skal ikke se langt over landegrensene før en ser det), markede er fullt, da kan du som bonde måtte tappe ut melka i sluken, slå ihjel dyra og kaste slaktet, for ingen vil ta i mot det, for de har nok i den perioden, og de bestemmer hele tiden hva som blir prisen alt etter hva markede vil.
Se lenger enn nasen rekker!!

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

Er enig med Pet i utgangspunktet men det er et men her.
Når forskjellen på å levere til private aktører kontra samvirket begynner å nærme seg 100 000,- kroners klassen for å snakke for meg selv. Så begynner det å bli dyrt å være samvirke mann....
For å svare ts. så har private aktører bare profitt å tenke på. Samvirket har en del oppgaver pålagt av samfunnet i tillegg. Så som mottaksplikt av produkter og markedsregulering.

Bonden_1s bilde
Bonden_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Private aktører og samvirke.

Pet: Så godt å se at det finnes positivt tenkende bønder som ikke er redd for å gå litt utenfor opptråkkede spor..Virker som du er en kreativ og nytenkende person å diskutere med. At det går an....Innlegget ditt er det hittil mest talentløse jeg har sett her på forumet. Norsk landbruk fungerer ikke uten samvirke, men samvirke fungerer heller ikke uten de private aktørene.. Det kalles konkurranse... Og det er vi bøndene som nyter godt av det..

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

Nei en kan kanskje sei at samvirket ikkje fungerer uten de private, MEN: samvirke er oss, skal i teorien være vår styrke i råvaremarknaden, vil seie det fungerer godt, selvfølgelig fleire meininger ute å går ang det, men når bønder går til de private kun pga eit par øre her å eit par øre der, begynner dykk å bli mildt sagt JÆVLA smålige, viss alle gjer det, begynner det å bli snakk om andre beløp som f.eks ei krone å 2 på melka å 10-15kr på kjøtt, då er ikkje desse ørene dykkar verdt ein dritt!! tine å nortura er også markedsregulator på meierisektoren, derfor må tine ordne opp i dette helsikkens Q-meieriene sine helgefri å påskeferier melkeunderskudd å melkeoverskudd osv, sto et intervju av Q-meieriet i ein lokalavis her, der dei sa at i 09 fekk dei bra overskudd, mens nå i 2010 blei det nok verre medan \&quot\;store stygge\&quot\; tine fekk til ei knakande godt overskudd, med 33 øre i etterbetaling, når då Q-meieriet må opne lommebøkene å punge ut det same, står driftsoverskuddet i faresona.. så blir tine vinkla negativt i media osv osv... hadde dei melkeprodusentane som var hos Q tenkt litt lengre enn nasen, kunne dei kansje forstått kva dette er, men neida, dei får 14øre ekstra derfor er alt godt.. min oppfatning er: Me bønder hadde vore mykje betre tjente med å stå saman, mot kjedane, demokratiet osv, enn å holde på å tulle med private aktører for å bevise kor egoister dei faktisk er. å tilbake til dette med konnkuranse på melkefronten, gå i butikken å ta den ein kikk, franske, tyske, hollandske å danske oster, yoghurter å hauger å lass, så me treng iallfall ikkje Q for å få konkkuranse her, konkkuranse er det nok av frå før!! akkorat likt på kjøttet!!

så, viss det er kun snakk om 2-3 øre, tenk dere om, kva som faktisk er best for bondenæringa!! dei ørene er ikkje avgjerande økonomisk!!

Viss det er annan missnøye, ta heller tak i problema med varemottagerene, våre produsentradgivere å tillitsvalgte tar problemene videre til høgere hold, å får gehør tilbake, så sant det er noko seriøst å fornuftig

Henke_1s bilde
Henke_1
Logget av
Innmeldt: 04.04.2011
Re: Private aktører og samvirke.

Vi nyter godt stortsett godt av samvirke, men hva skjer hvis disse får monopol på norsk kjøtt og mjølk? Ikke vet jeg, men det bør være et spørsmål alle bør stille seg.
Og som Solus påpeker her, så er det faktisk sånn at det er vanskelig å takke nei til 100 000 kroner. Kanskje er dette de 100 000 kronene som får en produksjon til å gå rundt i det hele tatt. Ikke lett dette her, men ikke dytt andre ned i søla fordi de har tatt et valg. Kanskje er det det eneste valget som faktisk fører til et overskudd. Dette kan slå begge veier både hos Samvirke og private aktører avhengig av situasjon.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

For min del utgjør forskjellen 70-80 kr pr gris(må ganges med 2100 gris pr år)

For all del støtt samvirket, men alle har ikke råd...

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

Heilt greit med konkuranse. Det får samvirke til å skjerpe seg. Men når det gjelder meierisektoren har private aktører problemer med å konkurere. Hadde det ikke vært for Q meieriet sin nødhjelp fra Tine bønder og staten, hadde dei truleg gitt opp allerede. Det beviser at Tine driver godt. Når det gjelder kjøtt sektoren, begynner private å få farleg stor markedsandel....og det er jo litt Nortura sin egen feil. Dei har rett og slett ikkje dreve effektivt og godt nok. Når det nå gjekk gale klarte dei plutselig å effektivisere med ein milliard og to? Hvorfor ble ikke dette gjort før? Så faren er når dei private får for stor markedsandel,og nortura ikkje klarer drive effektivt nok å utnytte driftsapparatet.....da går prisene ned. Og da går jo naturlig nok prisene ned over hele fjøla, og de private applauderer for større overskudd til dresskledde investorer.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

Jaja pertus, 70-80 kr pr gris??? viss alle tenker sånn blir det fort 2-300 kr pr gris i negativ retning uten nortura.. kva er då best?? sterkt samvirke eller ein privat aktør som gir deg 70-80 kr her å nå?? å viss det er de 70-80 kr så utgjør at du overlever, har du valgt helt feil yrke!!

Bonden_1s bilde
Bonden_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Private aktører og samvirke.

Ellinor: Hvis ca 160000,- ( 70-80 kr X 2100 gris) på bunnlinja ikke betyr stort for deg så er du dugelig bortskjemt.... For min produksjon er differansen mellom samvirke og privat over 300000,- pr år. Skal jeg da være samvirketro....eller ? Hver enkelt bonde må velge den samarbeidspartner som gir det beste resultatet. For meg er det et privat
slakteri, for andre er det samvirke.. Vi trenger begge aktører.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

300 000 per år bedre betalt sjå private???? Der tror jeg du må finne kalkulatoren å prøve en gang til. Tror nok det kan være litt forskjell på somme dyreslag, men hadde det vært tilfelle hadde me ikkje hatt nortura i dag.

Bullseye_1s bilde
Bullseye_1
Logget av
Innmeldt: 24.09.2009
Re: Private aktører og samvirke.

Jeg får 3,85 kr/kg oppå den veiledende råvareprisen på alt storfe jeg leverer, men også bedre tillegg på okser og kviger. Forskjellen er, som de fleste kan se, ganske formidabel. Nå har jeg riktignok blitt fortalt av en Nortura-ansatt, at kjøttfetilleggene blir høyere hos dem også (velkommen etter), fordi alle skulle få tilleggene i Norsk kjøttfesortimentet. (...men jeg har ikke sett noen \&quot\;offentlig\&quot\; kunngjøring ennå....)

Så, prisen er en ting, men minst like viktig er alle de idiotiske avgjørelsene samvirket (gilde/nortura) har tatt oppigjennom, og det enda de skal være vår egen organisasjon.

Bonden_1s bilde
Bonden_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Private aktører og samvirke.

Regna med at spørsmålet ville komme \&quot\;mvm\&quot\; Jeg kjøper inn kjøttfekalver til oppforing. Ca 300 stk a kr 7500,- Disse kjøper jeg på kontrakt. Kjøper de 6 mnd gamle og slakter ved 18 mnd alder.Mitt slakteri setter inn dyrene rentefritt mens Nortura beregner 8,5% rente. Differanse: 190000,- Har også ca 50 ammekuer av Limousin og leverer kalvene gjennom Limousin Unik .En avtale hos mitt private slakteri som Nortura ikke tilbyr. Bonus 13,- pr kg a 245 kg= 3185,- X ca 40 kalver. Differanse: 127000,- Dette vil gi en total differanse på ca 317000,- Joda, kalkulatoren funker bra den... Så, nok en gang....samvirketro....eller?

Henke_1s bilde
Henke_1
Logget av
Innmeldt: 04.04.2011
Re: Private aktører og samvirke.

Bonden satte tall på poenget mitt og det er jo ikke akkurat noe lite beløp. Hjelper ikke \&quot\;å stå sammen og støtte Samvirke\&quot\; når økonomien i produksjonene blir borte i overgangen.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

8.5 % rente i nortura. Den var ny......har du funnet på det tallet selv? Eller har du undersøkt.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

Har sett litt på Nortura sinne priser vis jeg bruker samme forutsetningene som Bonden
Ung okse U+ 245kg
Grunnpris-43,52
Puljetillegg 240 over 13 dyr -0,98
7ukers innmelding-2,25
Klasse U/E -3,5
Gilde ekstra tillegg -1,5

Sum kilopris 51,75
Ett av kravene til norsk kjøttfe er at slaktet veier minst 250,1 kg
Vis det kravet hadde vært utfylt så kan en legge på 12,25 kr kg

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

Nå leverer jeg bare nrf okser så jeg ville vel ikke fått limousin unik bonus avtale på 13 kroner. Nortura har i tillegg en ku kalv avtale som gir 2 kroner kiloen i tillegg. Så da blir forskjellen rett over 10 kroner. Da hadde jeg også vært privat leverandør. (finnes nok en del unike avtaler på unike produkt sjå private) Men det er ikke det som er det vanlige....og forskjeller på 10 kroner er mer unntaket en regelen. Hadde du levert ei nrf ku eller okse hadde du ikke hatt det tillegget på 13 kroner, og da ville du faktisk få mindre betalt en sjå nortura? eller er det en nrf unik bonus avtale der også? Ps : vet ikke om 7 % er en bra eller dårlig driftskreditt. Ligger nok i øvre sjiktet. Men jeg bruker bare flexilån ( er jo på en måte driftskreditt det også) til 4% rente. Men det er jo selvsagt mer en ingen ting det også. Det r nå sånn at private kan gi elstra store bonuser og spesielle dealer til store produsenter får det er de dei tjener best på å ha. Fatland som er det private alternativet her i distriktet gir rentestøtte til feks grishus for å kapre kunder. Og rentefritt på dyr, men det er bare det første året etter du blitt kunde der. Ellers er renta over 8 %.... Nortura kan naturligt nok ikke gjøre forskjell på folk. Hvilket slakteri leverer du til? Tror du dei er interessert i å komme inn i fjordene i hordaland å hente en sau?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

7,05% driftskredittrente er skyhøyt, og den banken ville jeg kommet meg langt bort fra fortest mulig. Fokus Bank ligger på 5%, og Landkreditt på 4,45%. Om du har ledig pantesikkerhet (innenfor 60%) gir sistnevnte også gårdskreditt på 4,05%...

Bonden_1s bilde
Bonden_1
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Private aktører og samvirke.

Som jeg skriver tidligere i debatten: \&quot\;Hver enkelt bonde må velge den samarbeidspartner som gir det beste resultatet. For meg er det et privat
slakteri, for andre er det samvirke.. Vi trenger begge aktører.\&quot\; For min drift så er det mest lønnsomt og levere privat og da har jeg selvsagt det som utgangspunkt. Jeg leverer til Fatland og har ingen anelse om de reiser og henter noen få sauer hos deg, men hos meg kom de og hentet 15 lam i høst og jeg bor ca 20 mil unna slakteriet. Diskusjonen om privat/samvirke er ikke noe enten eller, det er både og. Det er jo mangfoldet som gjør at hver enkelt bonde kan velge det som passer best til egen drift.
Dersom jeg hadde levert NRF okser til Fatland så ville jeg oppnådd kr.9,25 i tilegg til vanlig grunnpris ved full pulje.Dette som en opplysning da det ikke er aktuellt i min drift.
Når det gjelder driftskredittrente så er den i min lokalbank og ikke aktuellt siden jeg har dyr på kontrakt, men ser at den er skyhøy ja.
Jeg er selvsagt enig med deg mvm om at det gir et lite nyansert bilde og diskutere spesial/nisjeavtaler,men nok en gang..det er det jeg kan sammenligne med da det gjelder min drift.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

Den er gog bonden. Men i første innlegga dine kunne du jo nyansert disse avtalene litt da \;) Blir jo som at jeg sier jeg tjener 100 tusen mer på å levere til nortura..... og ingen ting mer... Og da regner jeg med du ikke har rentefritt i evigheter fremover også?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

Er du fornøyd med å være råvareleverandør til de som sier rett ut at råvareprisen skal ned så er \&quot\;private\&quot\; et alternativ for deg. Vil du være ferdigproduktleverandør så er bondeeid industri ditt alternativ. Dessuten er vel samvirke like så mye, om ikke mer, privat enn de såkalte private.
De kortsiktige spesialavtalene det her vises til synliggjør bare hvordan de forskjellige aktørene opptrer i markedet for å skumme fløyten. Både i tilførsels- og sluttmarkedet.
Det er enkle prinsipper som er mye brukt i bransjer ingen vil sammenligne seg med. \&quot\;Spanderer\&quot\; med rund hånd til du er hekta, begynner så å forskutere og låne ut til du er avhengig. Da har de deg der de vil ha deg, myk og føyelig og helt i deres makt.

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

mangen intresange vendinger her ja,leverer sjølv til fatland og er storvegs nøgd med det!, lurer på korleis ein bransje utan private slakteri hadde sett ut?, er felleskjøpet eit samvirke på lik linje med nortura? og kvar går grensa,kor samvirke orientert er det bra og vere, kor stor makt har dei 4 store matvarekjedene ?? leste forresten om att nortura skulle lansere \&quot\;spessialiteter\&quot\; frå forskjellige distrikt ,dette for og hente ut meirpris til bonden,kva då med den bonden som bur på \&quot\;feil plass\&quot\; kan han og hente ut meirprisen,eller er det tanken og smøre dei distikt som er mest attraktive??

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

Grovfor jens: du har visst ikke forstått prinsippet med samvirket, BØNDENSES EGET SLAKTERI. Lanseres et produkt med distrikts vri for å få bedre betalt for produktet, vil det nortura tjener ekstra på det, tilfalle alle bøndene i norge likt.....ikke bare de som bor i det aktuelle distriktet. Distrikt landbruk er norsk landbruk sitt \&quot\;alibi\&quot\; for de høye subsidiene me får i forhold til andre land. Derfor er det viktig at bønder i sentrale strøk også støtter bønder i mindre sentrale strøk. De fleste forstår nok at et slakteri lokalisert midt på jæren som kun henter slakt på jæren kan drive mer rasjonelt og betale bedre for slaktet. Men i den store samenhengen er det altså \&quot\;farligt\&quot\; dersom disse får for markedsandel. De sier rett ut at deres mål på sikt er LAVERE pris på råvarer.....og de får det nok om noen år, bare mange nok blir egoistiske og kort tenkte nok.

Olas bilde
Ola
Logget av
Innmeldt: 23.09.2008
Re: Private aktører og samvirke.

Eg må berre få begynne med at samvirket er ein veldig fin tankegang. Sjølv er eg enda ikkje bonde, men har eit par spørsmål til dei som ropar samvirke si sak:
1: Eit vanleg argument er at samvirket (heretter kalla Nortura) har mottaksplikt og hentar over heile landet. Min påstand er at staten betaler fraktutjamning og dermed er det staten som betaler for å hente slakt over heile landet. Riktig?
2: Nortura er markedsregulator og må derfor betale masse for å regulere lagra (frysing osv). Bøndene betaler omsetningsavgift, så egentleg er det vel bøndene som betaler det?
3: Nortura er eit distriktsslakteri. I praksis vil eg seie motsett. På sørlandet finns det berre eit slakteri no. Det drives av Jens Eide, det drives i pluss, på ca halv kapasitet i lokaler som Nortura la ned fordi dei ikkje var lønnsomme. Det same ser vi i Nordland, men der kjenner eg ikkje detaljene..
4: Når du leverer til Nortura får eierne (bøndene) overskuddet, de går ikkje til private eiere... Vel, fyrst må det gå i pluss, dernest må det fjernes nokre sugerør i toppen.

Det er sikkert noko landbrukspolitisk eg ikkje har greie på, men eg har desverre ikkje betre vett.

Ha ein framleis fin kveld:)
MVH Ola

Endres bilde
Endre
Logget av
Innmeldt: 05.02.2010
Re: Private aktører og samvirke.

Samvirke er ikke noen fin tankegang.Det er reinspikka egoisme - en strategi for hvordan vi bønder skal opptre i markedet,for å ha best mulig avsetning i forhold til mektige kjeder og andre foredlingsbedrifter.Det er også vår måte å karre til oss en større andel av verdiskapninga som skjer etter slakting.
1.Fraktutjamninga dekker på langt nær kostnadene med de dyre inntransportene.Pengene kommer fra jordbruksoppgjøret,så det er bøndene sine penger som blir fordelt.
2.Reguleringa er finansiert med omsetnngsavgift + en hel del kostnader som ikke dekkes.De tar Norturabøndene.Derfor blir det problemer når færre leverer til Nortura
3.Vi ønsker høyest mulig kjøttpris.Derfor må vi nødvendigvis rasjonalisere,og ta ut minst mulig på lønn og drift av anlegg.Verdiskapninga skal skje hos leverandørene - ikke på flest mulig ansatte.
4.Nortura har da overskudd.Det vokser for hvert år.Sugerør fjernes./er fjernet
Spørsmålet Ola og Grovfor Jens bør stile seg,er hvorfor betaler Fatland mfl så godt som de gjør ? Hvorfor gir de så god service ?
I tillegg bør de spørre seg : Hvem er det som betaler for den overkapasiteten som det er på slakting ? Hvor mye mere hadde vi fått pr kg dersom vi bygde ned den overkapasiteten ?
Hvem er det som sitter med nøkkelen til å redusere kostnadene til slakting ?

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

Tror ikke det gagner samvirke med alle komentarene om privatleverandører som \&quot\;judaser\&quot\; og lavmålsprodusenter heller. Leverer selv både melk og kjøtt privat, først og fremst for økonomien sin del, men også for servicen og tilhørigheten sin del. Frister ikke mer å konvertere etter slike utalelser. Vil også dra frem den gamle historien fra da jeg jobbet som kjøttskjærer i Nortura. Skar storfe på \&quot\;akkord\&quot\; dvs. 4,5 dyr pr mann pr dag. Vi kunne skjære mer om vi ville, men fikk ikke betalt for det. Dette resulterte i at vi var ferdige med \&quot\;akkorden\&quot\; i 10 tia, for så å spille poker og bordtennis resten av dagen.
Vi hang igjen en part til etter middag, så det ikke skulle se tomt ut i skjærehallen. Dette er ca 10 år siden, vet ingenting om hvordan det er nå, men det skremte meg fra å levere til samvirke. Har også skåret storfe hos privat slakteri, fri akkord, der vi kunne få gjennom opp mot 12-15 dyr på en dag.

Syns dette sier en hel del bare det!

(Å bare så det allerede er sagt, folk var minst like mye hjemme hos samvirke som hos private pga. vonde armer og skuldre og whatnot.)

oddski_1s bilde
oddski_1
Logget av
Innmeldt: 15.12.2008
Re: Private aktører og samvirke.

Nå vet ikke jeg hvilket anlegg 135 har jobbet ved, men ved de anleggene jeg har jobbet har det stort sett vært fulle dager. Hender seg man går tom for dyr, en dyrebil ikke kommer, skjærer ned fortere enn forventet osv, men det er sjelden. Stort sett så kommer det inn mer enn innmeldt ved slakting og skjæringa går gjennom hele dagen. Hvis ikke hjelper man til på feks pakking, rydding osv...

Anonyms bilde
Anonym
Gjest
Re: Private aktører og samvirke.

135 jobbet ved et stort,sentralt anlegg i sør Norge. Ca 500 slakt i uka på den tiden.

Og ved de anlegg jeg har jobbet, har skjærere skåret, pakkere pakket og ryddere ryddet.

Endres bilde
Endre
Logget av
Innmeldt: 05.02.2010
Re: Private aktører og samvirke.

Betyr det at dere var 22 mann for å skjære 500 skrotter i uka ?
Mens 7 mann gjorde det samme på det andre slakteriet du jobbet på ?
Hvordan klarte dere å være like mye sykemeldt på begge plasser ?
Du burde besøke gamle arbeidsplassen din.Dersom den ikke er nedlagt pga dårlig efektivitet,er det nok ganske annerledes nå

Bache_G_1s bilde
Bache_G_1
Logget av
Innmeldt: 29.09.2010
Re: Private aktører og samvirke.

Dere som ikke er samvirkefolk kan jo ta en titt på hvordan det har vært i kyllingsktoren i midt-Norge de siste åra, f.eks. kyllingslakteriet på Støren som driver med sosial dumping mens eierne har blitt søkk-rike, og private aktører som har skrevet kontrakter på kyllingleveranser med bønder, som de ikke holdt, veldig surt for en bonde å sette opp kyllingfjøs til 4-5 mill som de ikke fikk bruk for, men de fikk da hjelp av Nortura til å håndtere gjelda. Jeg tror nå det er viktg å ha den lille makten man har med samvirke, man er sterkere sammen enn en og en.