Gå til innhold

Lease driftsmidler


Anbefalte innlegg

Jeg vil påstå at det ikke lønner seg med leasing på \&quot\;småinvesteringer\&quot\;. Det er fordi månedsgebyret er veldig høyt slik at det gir en forholdsvis høyere effektiv rente. Har du i tillegg ikke så høy inntekt at du får utnyttet hele jordbruksfradraget så vil jeg si at leasing er uaktuelt.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest kjellp_1
Leasing kan vere fornuftig, dersom du har høge inntekter og dermed betalar mykje skatt( toppskatt). Men generelt bør ein spare opp pengane først og betale kontant, kun bruke lån til større investeringar. Feks ny traktor eller driftsbygning.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rune. Sier du at hvis jeg ikke greier og betale leasing leia på graveren min lenger, og den blir hentet av leasingselskapet og solgt så havner diffen mellom salgssum og restgjeld hos leasingselskapet?

 

Isåfall skal jeg kjøpe ut de to objektene jeg har gående på leasing i sommer og aldri lease mer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Leasing er for de med dårlig råd. Har du ikke penger til å kjøpe deg ny traktor eller redskap! ja da får du vente litt å bruke det du har så lenge.

 

Jeg tror nok lista for å bytta ut \&quot\;redskapen\&quot\; er nokså lav bortover. Jeg har fortsatt blant annet en gammal 1056 som runder 12000 timer nå. Skal ha motoroverhaling til våren å da kommer den til å gå 8000 til. Flittig bruk av høytrykksspyler og lagring i tørr garasje er fasiten hvis noen skulle lure.

 

Skjønner at komforten er veldig viktig for mange, men jeg er ihvertfall gjeldfri..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest kjellp_1

Leasing er jo i realiteten at du leiger utstyret hjå eit selskap so eig utstyret. So ein har ikkje akkurat so mykje rettigheter om ein ikkje klarer å betale leiga nei. Det har ein forsovidt ikkje om ein klarar leiga heller. Når perioden er over, er det framleis selskapet so eig utstyret. Det einaste er vel det som regel står i avtala at ein skal få fortsetje å leige til ein redusert pris, f.eks 1 mnd\'\'\'\'\'\'\'\'s leige pr år.

 

Utkjøp av ferdig leaset utstyr er ikkje lov å avtale på førehand, men det har blitt ein etablert praksis at ein får lov til dette. Gjerne for ca 1-2 mnd\'\'\'\'\'\'\'\'s leigesum.

 

Ville iallefall nytta same bank til leasing, so du har eit kundeforhold til

 

Einaste fordel med leasing er høve til raskare avskriving av utstyr enn ein klarar med 20% saldoavskriving, slik vi har i landbruket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange rare innlegg i denne debatten da. Kjapt sett igjennom men har enda ikke sett noen kommet med hovedfordelen som er at en slipper å binde opp kapital. For unge mennesker som har brukt mye egenkapital på å få kjøpt gård er det genialt å kunne få leaset.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest kjellp_1

Slipper å binde kapital? Med ei leasingavtale tek du på deg ein forpliktelse til å betale xxx tusen pr mnd i xx år. Er bortimot 100 % sikker på at banken din ser på dette som bunden kapital...

 

Og bryt du leasingavtala, får du betalingsanmerkingar, ikkje akkurat eit pluss det heller?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt enig med kjellp.

Hvis leasing ikke er å binde kapital så veit ikke jeg heller.

Jeg kjøper stort sett det jeg skal ha kontant. Kan kalle det å binde opp kapital også, men da har jeg ihvertfall det jeg trenger. Å det er ikke en bank som har sugerøret sitt inn på min konto hver mnd heller.

 

Jeg ser på det å leie eller lease som det så moderne heter som å kaste penga ut av vinduet. Jeg kjører den traktoren jeg har råd til. Redskapen som henger bak er kanskje ikke siste skrik, men jeg får gjort jobben jeg også.. Å nei, jeg bruker ikke så mye lenger tid heller. For jeg kjenner teiga mine og redskapen jeg bruker.

 

En kan snakke om hvor mye tid en sparer på stor og fin redskap. Men det er hva man bruker den tiden man sparer på som teller. Bruker du den på å jobbe mer, så skjønner jeg egentlig ikke poenget. Men for min del som eier redskapen min, så kan jeg bruke den tiden dere ser på som så verdifull på å jobbe mer, til å kose meg hjemme, eller reise på hytta.

 

I bunn og grunn så betaler man ikke for noe man eier. Det er investeringer. Å så kan man jo lene seg tilbake, å tenke over om man vil lease en ny traktor til våronna.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med leasing binder du ikke opp EGENkapital. Og nei banken ser ikke på dette som bundet kapital, så får unge mennesker og folk i oppstartfasen kan leasing være helt avgjørende.

 

Er det ikke godt at vi har valg her i livet? Ser at enkelte skildrer dette som at dette skulle være veien til helvete. Hvis en har mulighet for å kjøpe reint er det vel ingen som argumenterer mot at dette er det lureste.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har to leasingavtaler med SG. Hvordan blir det ved havari på traktoren mon tro? Står lite i kontrakten. Kan jeg levere den tilbake og takke for lånet. :) Maskinskadeforsikring er svindel uansett så det kommer jeg aldri til og tegne.

 

Og Alex, du binder ikke opp egenkapital som du sier. Men når man skal låne i en bank spør dem alltid om hvilke faste utgifter du har.

Har du 5-10 000 på en traktor tilsvarer det 1-1,5 millioner iboliglån.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har jeg sagt noe om fasteutgifter? Det sier seg selv at du har fasteutgifter med leasing men du binder ikke opp egenkapital. Voldsomt å vanskelig det skulle være å forstå:)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rune skriver det indirekte, men en stor fordel med leasing er at en slipper å legge ut hele momsbeløpet. En annen fordel er at leasingrenta er noe lavere enn rente på banklån med pant i maskin (ihvertfall i min bank). Ellers har vel de fleste momenter kommet med.

Rune: Man får ikke avskrevet en traktor til 1 mill. på 10 år med 20% saldoavskrivning, men du får den ned mot 100.000.

For meg er leasing uaktuelt. Først må man tjene en god slump penger og man må kjøre mye og ha behov for rask avskrivning. En grei regel er at man avskriver over like mange år som man faktisk har utstyret. Alt for mange selgere får kundene til å lease, det er mitt inntrykk. Dette gjør de nok ofte for å få et raskt og greit oppgjør.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Leasing er jo bare en annen finansieringsform enn banklån. Hvis du er i den situasjonen at du casher ut alt du kjøper er du jo heldig. Men da kan det jo hende at du har relativ høy inntekt, Akkurat da er det leasing kommer inn i bildet. Du slipper at et lån på ny traktor spiser opp ledig sikkerhet i fast eiendom og du har mulighet til å avskrive traktoren over \&quot\;leieperioden\&quot\;. Uansett tror jeg alle finansinstitusjoner er avhengig av å opptre seriøst for å kunne fortsette i bransjen. Leasing er en form for finansiering som har kommet pga skattesystemet. Jeg mener det er helt feil å si at Du har dårlig råd hvis du leaser. Lesing er kommet for å bli , og du er avhengig av å gjøre opp for deg, men det er du jo uansett hvor du låner penger.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Peter_Raugland_1

En kan også få leasing i banken.

 

Hva er en villig til å lease? Traktor? Tresker? Plog?

 

Hva med gjødsel og såkorn?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hallo.

Spennende debatt gitt...

Er ingen fasit på dette spørsmålet.Man må vurdere finansierings metode ved hver handel.Regnskapsfører og bankveileder kan svare for hva som lønner seg for deg.

Selv leaser jeg traktor,den er innom vaskehallen ukentlig,og byttes etter 5 år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo selfølgelig kjekkast å betale alt kontant, men realiteten er oftest den at det lønner seg å handle utstyr før en har kapitalen til det. Men skal du begynne å dyrke er det bedre å lease en gravemaskin i forhold til å dra frem den gammle steinbukken. en vill og raskere opppnå et resultat som gir penger tilbake, i dette tilfelle gras/korn fra ferdig eng. Den same effekten vill ein få ved investering i innendørsmekk med at ein får mer tid til å gjer ting ein kanskje måtte leigt inn arbeidskraft til. Så det og sei at leasing er lite lømnnsomt er heller mangel på innsikt i andres kvardag. Sammfunet er laget slik at innvesteringer generer penger ikkje 2,5 prosent renter i banken. men for all del kvar får gjer det dei føler seg trygg med.

Selgere får og bonus frå leasingselskapet ved inngåelser av leasingkontrakter.....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Apple_farmer_1
Som et par stykker så vidt har nevnt her kan det nok være lurt å betale for en time rådgivning hos regnskapsføreren din. Både bankmann, leasingselskap og traktorselger tenker nok mer på egen inntjening enn din økonomi. Derfor kan det være lurt å snakke med noen som både har økonomisk innsikt og samtidig kjenner din drift godt.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det man skal tenke på er at leasing i praksis fungerer som anunitetslån,dvs man betaler stort sett bare renter første delen av nedbetalingsperioden. Har du leaset en traktor på 5 år og du etter to år finner ut at det var feilinvestering så er detforholdsvis dyrt og kvitte seg med traktoren.Verditapet på traktoren er i det tilfellet mye større enn nedbetalinga på leasingkontrakta kontra f.eks serielån hvor du nedbetaler likt beløp på gjelda om det er månedlig eller kvartalsvise avdrag,og betaler rente av summen som står igjen av gjeld.

Ser leasing som veldig kurant finansieringsform,men du skal være trygg på at den gjenstanden skal du ha minst så lenge som finansieringsperioden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ser det sånn at man aldri vil komme ajour med leasing. Mye bedre å låne pengene i banken å betale på noe en etterhvert eier, enn å betale til ett leasing selskap som feks SG slik at dets eiere får feite fine kontoer.

 

På 90 tallet var jeg så tjukk i hue å leide et stereoanlegg, tv og videospiller av Thorn. Da lærte jeg min lekse å skal aldri sette støvla mine i den retningen igjen.

 

Minimalt med faste utgifter er det beste å ta sikte på. Sover bedre om natta også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen har leaset så mye utstyr at de har mistet jordbruksfradraget fordi inntekta har blitt for lav. Da blir det dyrt å lease!

Leasing er en bra finansieringsform for dem som har høy inntekt og forventer å få det de nærmeste årene, og som bruker utstyret mye og skifter det ofte. Hvis de i tillegg har lite avskrivningsgrunnlag fra før, er det enda mer ideelt for å spare skatt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selfølgelig kan du låne, men her er det vel mer snakk om \&quot\;investeringer\&quot\; når taket er nådd? med lån er det jo og slik at serie er billigere i lengden en anuitet. men det er ikkje sikkert du har råd? leasing kan jo vere med å spre risikoen, fks. du har nettop kjøpt gård (snakker da ikkje om dei som overtar fra foreldre til redusert pris) investert i bygg og buskap. Så må du ha en maskinpark og for og klare dette er det nødvendig og drive med leiekjøring. da sprer du risikoen ved å sette opp et as på maskinstasjonen og lease utstyr, går dette dunkken sitt du fortsatt igjen med gård og grunn.

Det vil og vere lønnsomt på utstyr med kort levetid. Skal du låne er jo beste løysning og ha alt samlet på et lån, ikkje et for vogn og traktor, men her er det jo og kva banken går med på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

billy the kid:

Ja gambling kalles det. Når banken sier at \&quot\;du med dine inntekter\&quot\; kan få låne en hvis sum, så er det en grunn til det. Med lån til over pipa både her og der så skal det ikke mer til enn at en detter på holka å brekker beinet, så aker det utfor stupet..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan godt ver, men eg ser på gardsdrift som en næring på lik linje med annet. Og skal du få resultat må du jobbe og satse...

Det er tross alt ikkje adle så er føtt til en gård og då må gjerne insatsen høynes...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis man trenger driftsmidler når \&quot\;taket er nådd\&quot\; kan man vel låne med pant i maskinen? Blir vel ingen forskjell i risiko det, kontra å lease? Man mister maskinen uansett om man ikke klarer sine forpliktelser.

 

billy the kid: \&quot\;Det vil og vere lønnsomt på utstyr med kort levetid. Skal du låne er jo beste løysning og ha alt samlet på et lån, ikkje et for vogn og traktor, men her er det jo og kva banken går med på. \&quot\; Dette er jeg ikke enig med deg i. Skal du låne mener jeg beste låsning er å ha fast eiendom som langsiktig lån og ha egne maskinlån med kortere nedbetalingstid. Ut fra et bedriftsøkonomisk perspektiv bør lånets nedbetalingstid gjenspeile levetida/avskrivningstida på det du kjøper.

Et eksempel: Hvis en privatperson som har 20 år igjen på huslånet låner til bil \&quot\;på huset\&quot\; og selger bilen til halv pris etter 5 år, sitter han uten bil, men med 15 år igjen på å betale noe han ikke har. Jeg vet at mange gjør dette og at de da får lavere rente på \&quot\;billånet\&quot\;, men, men...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...