Gå til innhold

Økonomien ved kjøp av gårdsbruk? Hjelp!


Anbefalte innlegg

Hei 

Sitter å regner over hvordan økonomien ved kjøp av et gårdsbruk kan bli. Har kommet over et gårdsbruk som jeg kan få overta om 1-2 år. Drømmen er å drive gård i såpass stor skala at jeg kan leve av den, men ha jobb ved siden av likevell. Ønsket produksjon er innkjøp og framfôring av okser til slakt. 

La oss si at jeg får kjøpt gården for 5,5 millioner, uten et driveverdig fjøs og uten traktorer og redskap. For å kunne starte opp produksjonen jeg ønsker vil jeg trenge et stort kaldfjøs, kostnadene kommer fort opp i 4,5 millioner. I tillegg vil jeg trenge traktor, grasutstyr og jordarbeidingsutsyr. La oss si at jeg får kjøpt brukt utstyr og traktor for tilsammen 1,5 millioner. Et tomt fjøs betaler ikke regningene, for 150 oksekalver og ca. 5000 pr stk, vil jeg få en kostnad på 750.000 kr fordelt over det første driftsåret for livdyr. 

Allerede før jeg har startet å drive gården kommer jeg til å få kostnader på over 12 millioner. Er dette i heletat realistisk å kunne håndtere med inntektene fra gårdsbruket i tillegg til  en vanlig jobb ved siden av? Ved å dele totalbeløpet det vil koste å komme i gang, 25 års nedbetalingstid, vil jeg måtte betale 480.000 kr pr år i avdrag på lån, i tillegg vil renter og gebyrer tilkomme. 

Har noen eventuelt andre tips i forhold til oppbygging av et gårdsbruk? 
Alle bidrag i debatten mottas med takk.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du bør legge opp til å leie hjelp til jord- og grasarbeid til å begynne med, så ta investeringene steg for steg etter som det blir økonomi i driften. Eller forsøk å få leid redskap av en nabo, nabosamarbeid etc. 

Skal du kjøpe hele suppa med plog, harv/slodd, såmaskin, ringtrommel, gjødselpumpe, gjødselvogn, kunstgjødselspreder, slåmaskin, rive, ballepresse, diverse småredskaper etc., ja så tror jeg ikke du kommer langt med 1,5 million for å si det pent. Kjøttproduksjon er en langdryg affære å dra i gang, det tar lang tid før du får sendt til slakt og får avkastning på investeringer i forbindelse med oppstart. Du må ha kapital til å drive gjennom denne perioden.

Anbefaler å få satt opp en realistisk driftsplan, f.eks. fra Norsk Landbruksrådgivning. De bruker noen få timer på å gjøre enkle kalkyler, og skal du i en bank for å få finansiering så vil de kreve en komplett driftsplan uansett. Dekningsbidrag pr. produksjonsdyr varierer mye. 

Nå står storfebransjen å stanger mot mulig overproduksjon. Hva skjer med prisene og lønnsomheten da?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Før du bygger en ny fjøs på gården, bør du nok prøve å drive i noen år med de bygninger som er.

Om du starter med det som er på gården og nytter det maks, vil du kunne fordele mer av de store investeringene over flere år slik ar du ikke trenger så enormt store lån.

Er du en dyktig mekaniker vil du kunne komme lang vei med maskinparken for 1,5-2 mill. Men da bør du nok sørge for at du får anledning til å bruke 300-400 timer i året på vedlikehold og reperasjoner. Kansje ikke mulig om det skal kombineres med jobb utenfor bruket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med all respekt, men dette høres ikke særlig fornuftig ut.

Jeg vil råde deg til å styre unna, med mindre du har 12 millioner stående på konto og absolutt ønsker å bruke pengene på gårdsdrift.

Hvor skal man oppdrive 150 oksekalver? Min erfaring er at det er skrikende etterspørsel etter kalv. 

Og om man skulle klare å skaffe 150 stk, så skal de spise grovfôr og kraftfôr for X antall hundretusener før de kan sendes til slakt.

Og innen den tid så skal banken ha hatt sine 50.000? 60.000? 70.000? i måneden i 12-13 måneder før slakteoppgjør kommer.

Det er helt topp at folk ønsker å satse på jordbruket - det er det vi trenger! Men ikke sats på noe du taper penger på...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette hørtes mer ut som en drøm enn virkelighet, desverre. Inntjeningen ligner ikke på at det går ann å kjøpe en gård uten noe til en markedspris i sentrale strøk(noe jeg antar på grunnlag av prisen du nevner), for så å kjøpe alt av utstyr , bygge nytt fjøs og kjøpe oksekalver og enda vente 12-14 mnd til du skal tjene din første krone. Enten må du bruke noe som finnes inntil videre, bygge deg opp over tid med høy egeninnsats eller ha en stor slump egenkapital på minst et par mill. Dessuten er det å satse så mye penger på innkjøpt kalv ikke spesielt lurt. Hva gjør du om det ikke finnes kalv i markedet når du nærmer deg innflyttningsklar, dette kan jo selfølgelig avklares gjennom avtaler osv men du har uansett ikke kontroll på din viktigste innsatsfaktor;kalv. Mitt tips er ikke å glemme alt men tenk annerledes. Stå på!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er et godt tips du kommer med. Å slite ut bygningene som er der fra før er nok høyst nødvendig i en oppstart. 

Dillemmet blir om man må koste på fjøset mye for å kunne benytte det til kjøttprodukjson. Hvilke tanker gjør du deg rundt det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å få tak i oksekalver skal jeg inngå avtaler med melkeprodusenter i nærområdet. Det resterende blir hentet fra Norturas spotmarked. Vet det er praksis med avtaler om avdragsfrihet  4-5 år.. 

Måndlige avdrag på 70.000 hørtes svært mye ut. Etter mine beregninger havner vi rundt 43.000 inkludert renter. Noe som burde gå bra med to vanlige årslønner i tillegg til inntektene fra gården. Har du noen synspunkt? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å få tak i oksekalver skal jeg inngå avtaler med melkeprodusenter i nærområdet. Det resterende blir hentet fra Norturas spotmarked. Vet det er praksis med avtaler om avdragsfrihet  4-5 år.. 

Måndlige avdrag på 70.000 hørtes svært mye ut. Etter mine beregninger havner vi rundt 43.000 inkludert renter. Noe som burde gå bra med to vanlige årslønner i tillegg til inntektene fra gården. Har du noen synspunkt? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

At gården må bygges opp gradvis er nok realiteten. Men at prosjektet er ikke er realistisk er jeg uenig i. 70.000 i måndlige avdrag hørtes mye ut. Etter mine beregeninger skal jeg betale 43.000 kr/mnd i avdrag på lån. Eller har jeg regnet helt feil? Dette er noe av det samme som man skulle ha betalt om man har en enebolig med grei standard hvor jeg bor.  

Ved levering av 150 okser over 15 mnd med en slaktepris på 15.000 vil vi få en inntekt på 2,25 millioner. Etter at innkjøpsprisen på 5.000 pr okse er trukket ifra, sitter jeg igjen med 1,5 million. Dette skal dekke mva, avdrag på lån, kraftfôr og grovfôr, vedlikehold og investeringer på gården. Det bør vel gå i tillegg til å sitte igjen med noe? Innspill mottas gjerne. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi lever i et fritt og godt land hvor vi kan bruke pengene til det vi ønsker. Det gjelder selvfølgelig også deg/dere.

Min personlige mening er at gården skal gi inntekt, ikke ta. Det er nok mange som finansierer gården eller deler av driftsapparate med inntekter fra annet arbeid, og det må hver enkelt ta stilling til.  

Jeg står selv i startgropa for å bygge nytt fjøs til melkeku. Jeg skal ikke ha inntekt fra annet arbeid, og er fast bestemt på at jeg skal leve av gårdsdriften også etter å ha bygd nytt til 5-6-7 millioner. Viser driftsplanen fra regnskapskontoret at det ikke går, så bygger jeg ikke.

Jeg ønsker ovehodet ikke å endre dine planer, tanker eller synspunkter. Jeg synes det er topp at folk ønsker å satse. Men jeg tror det er fornuftig å tenke nøye gjennom om man syns det er verdt å betale over en halv million i året til banken. Det er fryktelig mye penger. Og banken legger dessverre ikke godviljen til om pengene mangler eller kroppen svikter.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du gir hver okse i snitt 2 kg kraftfôr pr dag i 13 mnd, så blir det 117 tonn kraftfôr. 117 tonn kraftfôr til la oss si 2,85 kr/kg, så er det 333.450 kroner + mva. Så kommer grovfôret. Og 150 okser spiser mye grovfôr.

Mitt aller beste råd er å få et regnskapskontor med landbrukserfaring til å sette opp en driftsplan. Det er kanskje de best anvendte pengene.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anbefaler deg virkelig å få en skikkelig gjennomgang med rådgivningsapparatet til Nortura/Tine dersom du er medlem der, eller gå gjennom de kanalene du selv mener er riktig for deg. Selv har jeg nettopp vært gjennom idemyldring (Nortura), tegning/kostnadsberegning av fjøs (FK), driftsplan (Tine), finansiering (Tine/Innovasjon/lokal bank), byggsøknad (kommunen) og innhenting av diverse pristilbud. Jeg begynte prosessen i oktober i fjor og det er ikke usannsynlig at fjøset står ferdig før sankthans. Dette er riktignok til ammeku, men prinsippet blir det samme - få gjort noen litt mer eksakte beregninger av kostnader og inntekter. Og du trenger faktisk ikke bestemme deg før den dagen du sitter med den første kontrakten på bordet. 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du begynner helt på nytt:

Kanskje de to inntektene deres er nok til å betjene renter å avdrag på garden?(Iallefall før investeringer)

Hvor stor er gården? Er det areal nok til fôr?

Kanskje det følger med litt skog som kan hogges?

Kanskje det er jaktinntekter?

To bygninger, et å leie ut?

Får du kalv? eller kanskje du må tenke ammeku?

--------------------------------------

Antagelig finner du ut at den eine inntekta dekker renter og avdrag, mens den andre dekker privatbehov. (renter vil du få utgiftsført)

-Dvs at det er inga fare å kjøpe garden.

1.Kjøp garden

2.Kontakt slakteri, la de komme med forslag til husdyrproduksjon til deg(dette er helt gratis)

3.Reis rundt til noen bønder som har samme produksjon. Spør om dekninsbidrag(inntekter -utgifter= betaling for egen arb.innsats), løsninger til driftsbyggning, hva de er fornøyd med, og ikke minst hva de ville gjort anderledes.

4. Finner du ut at du må satse på ammeku, fordi det ikke finnes kalv å oppdrive, kan du begynne med å kjøpe inn noen kvigekalver, med tanke på at de skal være mordyr når det nye fjøset står klart.

5. Når du først får byggd fjøs(renter og avdrag ruller), er det lønnsomt å komme raskest mulig i fullproduksjon, da må du låne mer penger, men du får raskest mulig inntekter til å betjene lånet.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...