Forbrukerne mener sau og ku har det best

Norske forbrukere mener sau og kyr har det bedre enn gris, høner og kylling. De fleste mener at norske dyr generelt har det bedre enn dyr i andre land i følge en undersøkelse som Feedback Research har gjort for .

Publisert

I følge undersøkelsen er hele ni av ti spurte villige til å betale mer for maten for at dyrene skal ha det best mulig. Norge har generelt en god dyrevelferd og det skyldes de små enhetene vi har i Norge og gårdbrukernes mulighet til å følge opp hvert enkelt dyr, går det fram av spørreundersøkelsen. Forbrukernes begrep om dyrevelferd er i all hovedsak knyttet til hvordan dyrene har det på gården.Undersøkelsen støtter dermed opp om det arbeidet som næringen har iverksatt for å bedre dyrevelferden i Norge, der også fokuset er satt nettopp på velferden på gårdene. Det utelukker likevel ikke at det er et forbedringspotensiale når det gjelder dyrevelferd både under transport og slakting, sier kvalitetssjef Tore Jarmund i Stiftelsen Godt Norsk. Et slikt forbedringsarbeid er også i tråd med de kravene vi stiller for å tillate Godt Norsk-merking på matvarer, sier han.Transportforhold og forhold på slakteriet preger forbrukernes oppfatning av dyreveldferd relativt lite. Jarmund tror mange finner det vanskelig å forholde seg til transport og slakting.Det er dessuten vanskelig å forestille seg at dyr som transporteres eller er i et slakteri har det bra, men dette aksepteres likevel, sier han. Som ledd i matvarekjeden er transport og slakting nærmere forbrukeren enn gården, men disse leddene er ikke så forenlig med det positive bildet av landbruket som dyreproduksjon på gården representerer.

Vil betale mer Muligheten til å kunne følge opp hvert enkelt dyr synes å stå sentralt i forbrukernes ønsker. Nær 90 prosent av de spurte oppgir at de ganske eller svært sannsynlig vil betale litt mer dersom de kunne velge kjøtt som kommer fra kontrollerte forhold som garanterer god dyrevelferd. - 40 prosent tror dessuten at dyrevelferden er en grunn til høye kjøttpriser i Norge, refererer Jarmund.

VariasjonDet er imidlertid stor variasjon mellom de enkelte dyreslagene. Mens tre av fire forbrukere mener at kyr og sau har det godt på norske gårdsbruk, mener halvparten at grisen har det godt. Bare en av fem tror at kylling og høner har en god velferd. Årsaken til at mange mener kylling har en heller dårlig velferd er nok i stor grad knyttet til den sterke medieoppmerksomheten rundt burhøns. Når det gjelder griseproduksjon mener forbrukerne at grisen må få større mulighet til å leve etter sine instinkter og få mer mosjon.70 prosent av forbrukerne mener at produksjonsdyr i Norge generelt har det bedre enn dyr i mange andre land. Dette til tross for at husdyr i Norge må leve innendørs større deler av året enn i de fleste andre land. Like mange mener at dyr har det bedre på små enn på store gårder. Regjeringen planlegger nå en egen stortingsmelding om dyrehold og dyrevelferd i Norge. Meldingen vil ta for seg alle former for dyrehold, både produksjonsdyr og selskapsdyr. Kilde: Pressemelding Godt Norsk

Powered by Labrador CMS