Du skal helst leite etter unge, friske asketrær med frø, oppfordrer NIBIO. Foto: colourbox.com

Finn en frisk ask!

Sommerens skattejakt kan være å finne et friskt asketre som ikke er angrepet av askeskuddsjuken.

Publisert

Det er NIBIO som oppfordrer oss til denne dugnaden for å leite opp friske asketrær. Når trærne er registrert, kommer NIBIO-forskerne for å samle frø fra disse friske trærne. Målet er å ale opp nye asketrær som er motstandsdyktige mot askeskuddsjuken. Du kan rapportere inn dine funn på NIBIOs portal for skogskadeovervåking.

Må ha vært utsatt for smitte

Det er viktig at det friske asketreet er omgitt av sjuke nabotrær i et bestand.

- Finner du et slikt tre, er det stor sannsynlighet for at nettopp den asken tåler askeskuddsjuken. Treet må åpenbart ha vært utsatt for smitte, men er tydeligvis mer motstandsdyktig mot askeskuddsjuken enn sine artsfrender, forklarer Mari Mette Tollefsrud, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Når du går på skattejakt skal du helst holde deg unna enkelttrær som tuntrær og asketrær i parker og hager som kanskje ennå ikke er blitt utsatt for smitte.

- Da kan forskerne heller ikke vite om trærne har gener som gjør dem motstandsdyktige overfor askeskuddsjuken, fortsetter Tollefsrud.

Leit etter unge trær

Askeskuddsjuken ble første gang registret på Østlandet i 2008 og har siden spredd seg helt til verdens nordligste askeskog i Leksvik kommune i Trøndelag. Erfaringene så langt viser at det er særlig unge trær som dør raskt når de utsettes for askeskuddsjuken.

- Friske trær mellom 10 og 15 år er derfor spesielt interessante siden det er en viss sannsynlighet for at de har vært utsatt for askeskuddsjuken som små. Har treet i tillegg frø, er det svært interessant. Det er en viktig informasjon å ha med når du innrapportere, understreker Tollefsrud.

Forskerne er også interesserte i gamle trær, men forskninga har vist at disse kan leve lenge med sjukdommen før de blir sjuke.

Egen plantasje med ask

NIBIO og Norsk genressurssenter samarbeider for å redde asketrærne i Norge og for å bidra til utviklingen av nye asketrær som tåler askeskuddsjuken. Det er også et utstrakt nordisk forskningssamarbeid hvor både Danmark, Sverige og Litauen deltar.

Det langsiktige målet for NIBIO er å etablere en egen frøplantasje med ask, bestående av friske trær. Siden det er en arvelig komponent i det å tåle askeskuddsjuken, har avkom fra friske trær større sannsynlighet for å holde seg friske enn avkom fra sjuke trær.

Ask (Fraxinus excelsior) var i oldtiden et av Nordens hellige trær. I norrøn mytologi var asken Yggdrasil verdenstreet som bredte krona ut over hele jorda, og er bildet på verden og menneskenes liv. Til Norge kom asken for 7000–8000 år siden og finnes nå sør på Østlandet og langs kysten nord til Nord-Trøndelag. Askeveden er myk og seig og har vært mye brukt til båtbygging, ski, skaft til ulike redskaper, rivetinder og selepinner. Askevirket er lyst med fine strukturer og brukes i dag mest til parkett, møbler og finér.

(Kilde: NIBIO)

Powered by Labrador CMS