Favorittmotorsag: Jonseqvarn eller Husared?

Debatten om det beste motorsagmerket blusser ofte opp på sosiale medier. Men for to av merkene gjelder refrenget fra barnesangen: "Meget er forskjellig, men det er utenpå..........."

Publisert

De to konsernene Jonsered og Husqvarna i Sverige hadde begge en allsidig industriproduksjon. Og de var sterkt rivaliserende etter at de startet motorsagproduksjon tidlig på 1950-tallet. På 80- og 90-tallet var begge motorsagmerkene under Electrolux' eierskap, og visse likheter mellom de to begynte så smått å vise seg. Etterhvert ble produksjonen av Jonsereds motorsager flyttet over til Husqvarnas fabrikk, og i dag kommer enkelt sagt de røde motorsagene side om side med de oransje ut fra den fabrikken som opprinnelig produserte bare oransje sager. Dette faller selvfølgelig merkesentusiastene tungt for brystet, på samme måte som når to traktormerker slås mer eller mindre sammen til et felles produkt.

«Aldri sånn sag igjen»

Både vedhoggere på hobbybasis, gardsskogeiere og proffe skogsarbeidere har gjerne sine bastante meninger om motorsagfabrikat. Dette merkes godt hos de som selger og reparerer motorsager. Hvis en kunde, eller kanskje faren hans, og til og med bestefaren hans har hatt ei klundrete sag med store startvansker, ja da er det sagmerket bannlyst for evig og alltid. På verkstedet har forhandleren gjerne et par motorsager for utlån, til kunder som har levert sine sager til reparasjon. Men enkelte kunder er så trofaste mot sitt favorittmerke at de kvier seg sterkt for å ta ei motorsag med feil farge i hendene. Får de ikke ei lånesag med rette merket på blir de heller hjemme fra skogen en dag eller to, til gromsaga er friskmeldt igjen. Men hva om det er nesten bare fargen som skiller de rivaliserende merkene fra hverandre?

Lokket oppå toppen må være av samme type som huset med startmekanismen i.

En motorsagforhandler i Hedmark bestemte seg for å bygge to bastard-sager nærmest bare for moro skyld. Han tok rett og slett ei Husqvarna og ei Jonsereds motorsag av samme størrelse, skrudde hovedkomponentene av sagkroppene, og satte dem sammen igjen...... med omvendte farger. Så hvis en kunde skal ha med seg ei utlånssag kan han velge fritt mellom Husared eller Jonseqvarn. Eksperimentet viser tydelig at selve sagkroppene og alt det tekniske er likt på de to merkene. Det som skiller dem er nesten bare fargene og utseendet på de utvendige dekslene, pluss utformingen av håndtakene. Husqvarna har i en mannsalder hatt det fremre håndtaket litt på skrå for å gi en mer naturlig vinkel til det venstre håndleddet. Jonsereds har derimot hatt dette håndtaket i 90 graders vinkel med sverdet slik at det skal kunne brukes som siktepinne ved felling. I tillegg har Jonsereds en måleskala med merker for to og to centimetre på høyre sida av sagkroppen for å kunne gi en pekepinn om stammens diameter. Og disse typiske designdetaljene er fortsatt med på de to halvsøsknene. Eller skal vi si helsøsken, kanskje til og med tvillinger?

Luftfiltrene har ulik farge på plasten men går om hverandre.
Powered by Labrador CMS