Du er her

Færre branner i driftsbygninger

72 driftsbygninger ble skadet i brann i første halvår i 2017. Det er 25 prosent lavere enn gjennomsnittlig antall branner de siste fem åra.
Av Bo Hansen
Publisert 31.10.2017 22:56

De 72 brannene representerer skader for en verdi på 146 millioner kroner, kan Landbrukets brannvernkomité fortelle.

Flere boligbranner

Mens antall driftsbygning-branner er gått ned, har antall boligbranner økt med det dobbelte i forhold til de foregående fem åra. Det samme gjelder skadekostnadene. Det brant i 122 bolighus det første halvåret av 2017 og skadene beløp seg til 153 millioner kroner.

Varmesøkende kamera

Landbrukets brannvernkomité konkluderer med at satsing på forsterket el-kontroll med varmesøkende kamera har bidratt til færre branner i driftsbygninger. Heretter skal kontrollen også omfatte boliger.

Satsing på el-kontroll med varmesøkende kamera i driftsbygninger startet i 2014, da undersøkelser viste at 2 av 3 branntilløp i landbruket har elektrisk årsak

Forebygging nytter!

Mange bønder har gjennomført kurs og tatt sertifikat for varme arbeider i landbruket i 2017. Det er også montert flere tusen telefonutringere for brannalarmanlegg i husdyrbygg, slik at det gis varsel om brann til mobiltelefon.

Samtidig er det innsatsen mot brannfarlige el-feil som har vært hovedsatsing i 2017, heter det på hjemmesida til Landbrukets brannvernkomité.

 

Nøkkelord