Du er her

Eksportsuksess for Tokvam

Tokvam har de siste årene blitt en av Europas ledende produsenter av snøryddingsutstyr innen sin nisje.
Av Magnus Østby
Publisert 25.01.2016 09:55

- Både når det gjelder omsetning og antall solgte maskiner er vi etter alt å dømme størst i Europa nå. Det er et resultat av langvarig satsing på kvalitet, bevisst posisjonering i nisjemarkedet, samt dedikerte og kunnskapsrike ansatte. Det er har også vært helt avgjørende at vi har fått på plass gode forhandlere, forteller daglig leder Finn Kristian Tokvam, i en pressemelding.

Tokvam holder til ved Bøverbru i Vestre Toten. I 2015 produserte bedriften og de 33 ansatte over 1100 maskiner. Omsetningen ligger på rundt 60 millioner kroner i året. Sverige og Finland har i lengre vært hovedmarkedene utenfor Norge, men siste året har også Toten-bedriften etablert salgsledd i Sveits, Tyskland og Østerrike.

- Våre kjerneprodukter er enkelt forklart snøfresere, snøploger og sand/saltspredere som kan festes på traktor og liknende spesialmaskiner. Selv om det fortsatt er godt med snø i Norge og Europa, gjør varmegrader og klimeendringene at vi hele tiden må utvikle oss. Sand- og saltspredere er et eksempel på slik offensiv innovasjon, smiler Finn Kristian Tokvam.

Snøfattige vintre og Europa som marked ble ikke ofret mange takene da Finn Kristians bestefar, Kristian, etablerte bygdesmia Tokvam Verksted i 1958. Smia var et reparasjonsverksted for landbruket på Toten, men produserte samtidig flere hundre snøfresere til lokal bruk i året. Fra 60-tallet og utover utviklet Tokvam stadig nye redskaper og tjenester.

Et kuriøst eksempel var den automatiske steinplukkermaskinen som så dagens lys på slutten av 60-tallet.

- Dette var en tid for mye nydyrking og opparbeidelse av jord, og behovet for steinfjerning på en enkel måte var stor. Etter mye prøving og feiling ble det produsert omlag 90 eksemplarer av denne maskinen frem til 1977, forteller Tokvam-sjefen.

De siste årene er det imidlertid mindre eksperimentering og mer målrettet produktutvikling som virkelig har satt fart i Tokvam-salget.

- På et tidspunkt innså vi at vi var ganske gode til å lage mange ting, men ikke skikkelig gode på noe. Det ble starten på en ryddejobb i produktporteføljen vår som har vart i snart 20 år. Siden starten av 2000-tallet har vi gradvis spisset både produkter og kompetanse slik at vi i dag er ledende i Europa på vår kjernevirksomhet. Nå gir vi full gass fremover, og planen er å etablere oss i ytterligere tre land i løpet en femårsperiode. Vi leverer allerede til Russland, Canada og New Zealand, røper Finn Kristian Tokvam.

Den økte internasjonale satsingen rokker imidlertid ikke ved bedriftens norske røtter. Bygdesmia, som i dag måler snaut 2000 kvadratmeter, har slått rot for å bli på Toten. Ved årtusenskiftet tok den familieeide industribedriften et strategisk valg om å holde produksjonen i Norge, og bygge kompetanse lokalt. I dag fremholder Finn Kristian Tokvam akkurat det som en stor fordel i kampen om krevende kunder og dyktig arbeidskraft.

- Vi er noe så sjeldent som en solid, stabil og anerkjent norsk industribedrift. Kombinerer du det med kunnskap og høyteknologi, er Tokvam AS en attraktiv arbeidsplass for både ingeniører og mekanikere. Vi har gjort vinteren enkel for folk i snart 60 år. Det skal vi fortsette med!